Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Colaps moral egal colaps economic

Preot Paroh Aurel Sas, Las Vegas

„Atunci a zis Domnul Dumnezeu catre Cain: Unde este Abel, fratele tau? Iar el a raspuns: Nu stiu!... Si a zis Domnul Dumnezeu: Ce ai facut? Glasul sangelui fratelui tau striga catre Mine din pamant. Si acum esti blestemat de pamantul care si-a deschis gura sa, ca sa primeasca sangele fratelui tau din mana ta" (Facere 4:9-11).

„Atunci a zis Domnul Dumnezeu catre Noe: Sosit-a inaintea fetei Mele sfarsitul a tot omul, caci s-a umplut pamantul de nedreptatile lor, si iata Eu ii voi pierde de pe pamant" (Facere 6:13).

„Atunci a slobozit Domnul peste Sodoma si Gomora ploaie de pucioasa si foc din cer de la Domnul." (Facere 19:24).

„Iata, vin sapte ani de belsug mare in tot pamantul Egiptului. Dupa ei vor veni sapte ani de foamete si se va uita tot belsugul acela in pamantul Epitului si foametea va secatui toata tara" (Facere 41:29-30).

„Cine este inteleptul, care sa priceapa, si cui a grait gura Domnului, ca sa spuna pentru ce a pierit tara si a fost arsa ca un pustiu, incat nimeni sa nu mai treaca prin ea? si Domnul a raspuns: „Pentru ca au parasit Legea Mea, pe care le-am pus-o Eu, si nu au ascultat glasul Meu, nici nu s-au purtat cum le poruncea acel glas (Ieremia 9:12-13)

Marire si multumire „Marelui Dumnezeu si Mantuitorului nostru Hristos Iisus, Care S-a dat pe Sine pentru noi, ca sa ne izbaveasca de toata faradelegea si sa-si curateasca Lui popor ales, ravnitor de fapte bune" (Tit 2:13-14), si Care a calatorit cu noi, anul care a trecut, prin toate colapsurile morale si economice si ne-a adus sanatosi la inceputul Noului An 2009! Da, Iisus a calatorit cu noi dupa fagaduinta Sa, in Scriptura care zice: „Eu cu voi sunt in toate zilele vietii, pana la sfarsitul veacului. Amin."(Matei 28:20).

Dovada calatoriei lui Dumnezeu cu noi si cu intreg Universul, este ca am ajuns in Anul 2009, si corabia calatoriei noastre pe marea vietii furtunoase nu s-a scufundat. Multi ar fi dorit sa ajunga la tarmul Anului Nou 2009, dar corabia lor nu a putut ajunge la tarm prin crizele si furtunile prin care au trecut.

O alta evidenta este: Evanghelia cu calatoria lui Iisus cu apostolii Sai, pe marea furtunoasa a Galileii, si cand vanturile s-au ridicat impotriva si corabia era gata sa se scufunde, apostolii au strigat la Iisus, zicand: „Doamne, mantuieste-ne, ca pierim. Iisus, ..., S-a sculat atunci, a certat vanturile si marea si s-a facut liniste deplina. Iar oamenii s-au mirat, zicand: Cine este Acesta ca si vanturile si marea asculta de El?” (Matei 8:23-27).

Asa au realizat apostolii ca, „Acesta" Iisus, era Dumnezeu cu ei, prin Care s-au facut toate cate sunt in cer si pe pamant, cat si vantul si marea (cf. Ioan 1:1-5), si astfel era normal sa asculte de El. Sa retinem ca, Apostolii au strigat la Iisus, cand au ajuns cu corabia in primejdie, iar Iisus Domnul i-a ascultat, si a potolit si furtuna si marea, dar le-a zis: „De ce va este frica, putin credinciosilor" (Matei 8:26). Invatatura este, sa strigam si noi in Rugaciune la Domnul Dumnezeu, cand ajungem in primejdii si El ne va salva, strigand cu Credinta si incredere, precum ne-a salvat in toti anii vietii.

Daca anul trecut 2008, nu am strigat in Rugaciune la Dumnezeu in primejdiile prin care am trecut, si totusi am ajuns in Noul An, este pentru ca s-a rugat altcineva pentru noi, in Slujbele Bisericii si Rugaciunile lor si astfel am ajuns in Noul An. Dar Anul acesta, sa cautam sa ne rugam lui Dumnezeu, ca sa ajungem in Anul viitor 2010. Iar acum ajungand in Anul 2009, sa fim reali si sa vedem cu adevarat cauza colapsului moral si economic, cu toate Crizele lui de judecata Divina, in care traiesc tarile lumii, inca din anii trecuti, si astfel sa ne trezim la realitatea Credintei salvatoare in Dumnezeu, pana nu este prea tarziu, si sa intelegem caci, Colapsul Economic vine din Colapsul Moral al popoarelor lumii, al fiecarei familii, si al fiecarui om in parte.

Omenirea poate vedea, astazi, ca inaugurarea secolului 21, in care abia am intrat, este printr-un colaps moral si colaps economic. Multe se vorbeau inainte de incheierea secolului 20, ca se vor intampla in secolul 21, dar poate de loc nu se gandea omul la un colaps economic, si cu atat mai putin la un colaps moral. Imi amintesc ca, era intrebarea: Va fi secolul 21 religios? Aceasta intrebare dovedea inca odata in plus Scriptura, prin care Domnul Iisus Hristos, zice: „Va rataciti nestiind Scripturile, si nici puterea lui Dumnezeu” (Matei 22:29). Si alte Scripturi prin care tot Domnul Iisus vorbeste omenirii, zicand, despre Biserica Lui: „...Biserica Mea nici portile iadului nu o vor birui” (Matei 16:18). „Iata Eu cu voi sunt in toate zilele, pana la sfarsitul veacului” (Matei 28:20). Deci, secolele vor fi religioase, avand oameni credinciosi, care vor chema numele Domnului, indiferent ca vor fi mai multi sau mai putini, dar vor fi, si Iisus va fi cu ei, si Biserica lui Hristos nici portile iadului nu o va birui (cf. Matei 16:18), precum Domnul asigura pe cei ce cred in Dumnezeu. Colapse morale si economice au fost, sunt, si vor fi, prin care Dumnezeu judeca omenirea pentru faradelegi spre trezire si inviere ca sa nu se piarda, dar Credinta de tot nu se va pierde niciodata.

Si acum, stimate cititorule, sa pornim la drum prin Sf. Scripturi ca, sa nu ne pierdem in colapsele morale si economice si sa cunoastem adevarul, caci adevarul il face pe om liber (cf. Gal. 5:13).

Colapse Morale

In viata lui Cain. Prima Scriptura, care deschide tema colapsurilor morale este ceea ce s-a intamplat in prima familie creata de Dumnezeu, a lui Adam si Eva, unde copiii lor, Cain si Abel, au adus jetrfa lui Dumnezeu din produsele lor. Cain a omorat pe Abel, fratele lui, pentru ca jerfta lui Abel a fost primita de Dumnezeu, deoarece a fost adusa din ceea ce Abel avea mai scump, mai bun si mai frumos, iar jertfa lui Cain nu a fost primita pentru ca nu a fost adusa din ce avea mai bun (cf. Facre 4:1-8). Desi Cain era nedrept, a lasat sa lucreze invidia in inima lui si l-a omorat pe fratele sau, implinind pacatul strigator la cer si colapsul moral.

Cand glasului sangelui lui Abel a strigat catre Dumnezeu din pamant, Domnul Dumnezeu l-a intrebat pe Cain: Unde este fratele tau? El a raspuns ca: Nu stie! Aici vedem cum pacatul crimei l-a intunecat pe Cain incat sa minta si inaintea Domului, iar Dumnezeu i-a spus sentinta pacatului crimei savarsite, zicand: „Si acum esti blestemat de pamantul care si-a deschis gura sa, sa primeasca sangele fratelui tau din mana ta... Cand vei lucra pamantul, acesta nu iti va mai da roadele sale tie; zbuciumat si fugar vei fi tu pe pamant" (Facere 4:11-12). Nerodirea pamantului prezinta colapsul economic.

Deci, urmarile pacatului de crima a lui Cain i-au adus pedeapsa de blestem a pamantului asupra lui si de nerodire pentru el in viitor. Dumnul Dumnezeu, doar, i-a comunicat pedeapsa ca urmare a pacatului in colapsul moral in care a cazut, precum le-a spus parintilor lui: Adam si Eva ca, atunci cand vor manca din „pomul oprit” vor „muri negresit” (cf. Facere 2:17). Din colapsul moral in care a cazut Cain, de a fi omorat pe fratele sau, a cazut in colapsul economic ca, pamantul sa nu-i mai dea „roadele sale” (cf. Fac. 4:11-12), ci dimpotriva sa-l „blesteme pamantul” pentru ca a varsat sangele fratelui sau. Este bine de citit intreg capitolul 4, din Cartea Facerii, pentru documentare.

Colaps moral si economic, cu potopul in vremea lui Noe

„Atunci a zis Domnul Dumnezeu catre Noe: Sosit-a inaintea fetei Mele sfarsitul a tot omul, caci s-a umplut pamantul de nedreptatile lor, si iata Eu ii voi pierde de pe pamant” (Facere 6:13). De ce venise vremea sfarsitului a tot omul, inaintea lui Dumnezeu, in vremea lui Noe? Pentru ca „s-a umplut pamantul de nedreptatile lor”, precum este plin pamantul, azi, de nedreptatile omului. O alta Scriptura ne descopera de ce pamantul s-a umplut de nedreptatile omului, zicand: „Dar Domnul Dumnezeu a zis: Nu va ramane Duhul Meu pururea in oamenii acestia, pentru ca sunt numai trup. Deci zilele lor sa mai fie o suta douazeci de ani!” (Fac. 6:3). A fi „numai trup” inseamna a trai numai dupa placerile trupului, sfidand hrana spirituala a sufletului.

Sf. Scripturi ne descopera cauzele potopului mai departe, zicand: „Vazand insa Domnul Dumnezeu ca rautatea oamenilor s-a marit pe pamant si ca toate cugetele si dorintele inimii lor sunt indreptate la rau in toate zilele, I-a parut rau si S-a cait Dumnezeu ca a facut pe om pe pamant. Si a zis Domnul: Pierde-voi de pe fata pamantului pe omul care l-am facut! De la om pana la dobitoc si de la taratoare pana la pasarile cerului... (Fac. 6:5-7). Astazi la fel, rautatea oamenilor o vedem marita pe pamant si cugetele lor sunt mai mult indreptate la rau decat la bine.

Deci, colapsul moral de decadere a omului in imoralitate, in vremea lui Noe, nu a adus numai un colaps economic, ci a adus ceva ingrozitor, si anumea: „sfarsitul a tot omul" (cf. Fac.6:13).

Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page