Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Documente pentru (nelinistea) generalului Florian Coldea ; Degringolada SRI în rapoartele ofiterilor de informatii

Eduard Ovidiu Ohanesian

Nu stiu de ce, poate din lipsa de subiecte, pe ecranele televiziunilor bucurestene are loc o adevarata defilare agenturii mai mult sau mai putin acoperite din toate structurile statului. Daca ar fi fost vorba doar de televiziunea publica, cea mai veche pepiniera de securisti din industria media romaneasca, as intelege. Din pacate, turnatorii si ofiterii sub acoperire jurnalistica se plimba de la “Est la Vest”, nestingheriti in toate redactiile televiziunilor particulare.

Deunazi, propunerea PD-L de introducere a generaloidului Gabriel Oprea in componenta Comisiei Comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru controlul SRI a suscitat vii dezbateri. Cel mai impaciuitor dintre analistii prezenti in studiouri fiind europarlamentarul Adrian Severin, mai cunoscut de serviciile speciale dupa numele de cod – Ciobanasul. Trimis ca multi altii de teapa lui sa minta poporul cu televizorul, Severin incerca din rasputeri sa ne convinga ca serviciile secrete nu sunt atat de importante si de implicate in viata politica si sociala a romanului. La urma-urmei tocmai de aceea exista aceste comisii parlamentare pentru a sta de veghe ca serviciile sa nu aiba un comportament abuziv. Din pacate, cei care ar trebui sa ne pazeasca de abuzuri nu fac nimic, iar cand chiar au de gand sa faca ceva, nu li se da voie. Rapoartele unor ofiteri SRI gorjeni despre clientelismul si degringolada din cadrul acestei institutii au ajuns la toate forurile competente. Ca si biletele generalului Florian Coldea (scoase de Mugur Ciuvica de la Strict Secret) care dovedeau politia politica practicata de SRI, rapoartele au sfarsit prafuite si uitate prin sertarele senatorilor sub acoperire sau ale sefilor serviciilor secrete.

In cursul anului 2007, profitand de afacerea Hayssam, m-am prezentat cu un raport detaliat la audierile din Comisia de Control a SRI. La vremea aceea, comisia condusa de senatorul liberal Radu Stroe (victima a politiei politice SRI), il avea in componenta printre multi altii si pe harnicul prieten al lui Omar Hayssam, pesedistul Gabriel Oprea. In timp ce eu tunam si fulgeram cu voce tare, cerandu-le sa declasifice dosarul Rapirii din Irak, membrii comisiei aveau fiecare alte preocupari. De la scarpinatul in nas, gat si urechi, la desenatul de figuri geometrice pe mobilierul Casei Poporului.

Si pentru ca tot ma aflam in fata unor demnitari alesi sa vegheze la linistea poporului, am atras atentia ca SRI se afla intr-o degringolada totala la centru si in teritoriu. Ca urmare, senatorul Radu Stroe, m-a rugat sa vorbesc mai incet ca “se aude de afara”. Cum de atunci nu am primit nici un raspuns la sesizarile mele, iar efectele avertizarilor mele au fost nule, va prezint numai cateva din faptele semnalate in fata comisiei, izvorate chiar din documentele Sectiei Judetene de Informatii Gorj.

Din motive lesne de inteles nu o sa dam deocamdata numele ofiterului ( III, nivel 2) care inaintat raport personal impotriva fostului sef al SRI Gorj, Ion Faget, pe data de 27 iulie 2005 prin posta civila si prin solicitare scrisa la nivelul Comisiei Comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru controlul SRI. Va putem spune ca aceeasi persoana a avut “tupeul” sa faca si un raport catre Biroul Executiv al Colegiului Director SRI – Raport personal nr. 004007344 / 06 iulie 2005, in atentia Directorului SRI Radu Timofte. Trebuie sa adaugam ca vitejia ofiterului raportor a venit de abia atunci cand acesta si-a dat seama ca nu mai are loc de intors si ca gasca de la conducerea SJI Gorj este la un pas sa-l deporteze undeva la sectia Olt. Noroc cu sotia sa care lucreaza la un departament extrem de sensibil al SJI Gorj si cu relatiile ofiterului din presa locala, recte Milu Popescu si compania.

Coruptie, nepotism, clientelism la SRI

Revenind la oile noastre, putem afirma ca rapoartele contineau date amanuntite atat despre sectia locala, cit mai ales despre abuzurile conducerii SRI de la centru, materializate prin ordinele interne ale directorului Radu Timofte (la acea data), actual inculpat in dosare de coruptie. Cel mai bun exemplu este Ordinul Directorului SRI nr. 0098/18 mai 2004, referitor la sistemul de evaluare a activitatii informativ-operative, prin care Timofte elimina examenele pentru accederea in functii in cadrul institutiei. Numirile nu trebuiau sa se mai faca prin concurs, ci erau aprobate numai ierarhic, la propunerea sefilor de unitati. Mai pe romaneste, promovarea spionilor interni era la mana lunga a securistilor corupti, instituindu-se in cadrul Serviciului Roman de Informatii, un sistem bazat mai mult pe santaj, spaga si nepotism, decat pe competenta si profesionalism.

Si daca tot veni vorba despre nepotism, va prezentam o minuscula parte din increngatura mafiota care leaga toate serviciile secrete din Romania prin cumetrii. Fragmentul raportului inaintat prim-adjunctului Florian Coldea dovedeste ca exista o lupta intestina in SJI Gorj, intre cei care au reusit sa-si angajezeze copiii in sistemul ticalosit si cei care nu au reusit. Va dati seama ce se intampla la nivel de de Centrala, in spionajul romanesc ?

Subliniem ca personajele de mai jos apartin sectiei SRI Gorj.

Colonelul Frunzaru Bebe, seful Sectorului "B” si-a angajat fiica la Sectorul "R”;

Colonel Baloniu Aurel, seful Compartimentului de Managementul Resurselor Umane si-a angajat fiul la compartimentul "K” si nora la structura locala a Serviciului de Telecomunicatii Speciale;

Colonel Babau Ioan, fost prim-loctiitor al sefului sectiei, trecut in rezerva disciplinar la 01 iulie 2005 si-a angajat fiica la structura locala a STS;

N.R. Colonelul Ioan Babau a fost destituit din functia de prim-loctiitor al sefului Sectiei Gorj si transferat la sectorul “V “, apoi trecut in rezerva.

Plutonier-adjunct sef Ostroveanu Sabina, secretara a sefului sectiei, trecuta in rezerva la cerere in 2004 si-a angajat fiica anterior pensionarii la structura locala a STS;

Colonel Matei Ion ofiter cu protectia interna si-a angajat un nepot la Sectorul “B”, fiind transferat ulterior la sectorul “V”, fiul la Sectia Judeteana de Informatii Arges si un alt nepot la Sectia Judeteana de Informatii Arad;

Colonel Florea Zaharia, din cadrul sectorului “C”, trecut in rezerva la cerere in 2005 si-a angajat o nepoata la structura locala a STS.

Lista se poate completa cu cei doi fii ai ultimului prim-secretar PCR al judetului Gorj : Palos Vladimir, fostul sef al grupei Directiei de Informatii Externe (DIE) Gorj si colonelul Palos Gheorghe, seful Compartimentului “I” din sectia locala SRI. Toate manariile se fac prin intermediul Compartimentelor de Management al Resurselor Umane din cadrul serviciilor secrete cu stirea si aprobarea tacita sau olografa a sefilor din structuri. Mai precis, erau informati in detaliu si isi dadeau acordul colonelul Ion Faget, inculpatul-general (r) Dumitru Zamfir, fost responsabil cu zona Gorj si cu voia dumneavoastra generalul Florian Coldea prim-adjunct SRI.

La ce servea Ordinul Directorului SRI nr. 0098/18 mai 2004 ? Aflam din rapoartele de la Gorj ca pana si repartizarea apartamentelor de serviciu se face pe criterii clientelare, desi prioritate o aveau absolventii noilor promotii INI. In acelasi fel si dupa aceleasi criterii s-au acordat preferential subventii pentru cursurile postuniversitare la scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, solde de merit sau decontarea costurilor de transport la examene.

Facsimil – avansari inainte de termen preferentiale, apartamente de serviciu date abuziv celibatarilor si fonduri bugetare cheltuite pe studii de masterat. Toate fac parte din acelasi vechi sistem PCR-pile, relatii, cunostinte, aplicabil in cadrul Serviciului Roman de Informatii.

Baza de date a SJI Gorj, o gogoasa umflata cu pompa

Abuzurile insirate mai sus nu puteau duce decat la deprofesionalizarea ofiterilor si la crearea unei retele mafiote care isi folosea relatiile din interiorul SJI Gorj pentru a castiga influenta in judet. Este de notorietate cazul fostului sef al Finantelor Publice Gorj Dumitru Udroiu care avea cartite in interiorul SRI.

Ofiterul nostru confirma degringolada sectiei locale SRI pomenind de un anumit individ pe nume “Cocos din anturajul comerciantilor rusi si moldoveni, prieten cu ofiteri de contraspionaj ”. Acesta apela la trafic de influenta, dandu-se drept angajat la SRI sau chiar prieten cu fostul sef, colonelul Ion Faget. Deasemenea, la capitolul 10 al unuia dintre rapoarte intalnim acuzatii extrem de grave referitoare la gestionarea resurselor informative secrete ale SJI Gorj. Astfel, mai multi ofiteri cu functii de conducere au in legatura in acelasi timp, aceiasi persoana inregistrata ca agent de informatii, practica interzisa in orice serviciu special care se respecta. Ca urmare, numarul de surse umane active din baza de date a unitatii (circa 400) este fals.

Pentru (ne)linistea actualului primadjunct al directorului SRI, generalul Florian Coldea va spunem ca toate aceste informari si rapoarte au ajuns pe masa dumnealui. Mai mult, subsemnatul a cerut insistent Comisiei parlamentare de control a SRI, declasificarea in regim de urgenta a altor documente cu caracter secret, dovezi incontestabile ale disolutiei acestei importante institutii a statului roman. Iata numai cateva dintre acestea:

Ordinul Directorului SRI nr. 0706 / 01 iulie 2005;

Raportul personal nr. 004007243;

Nota interna intocmita de generalul Ion Maranda (fostul sef al Directiei de Protectie Interna SRI) din 15 martie 2005;

Raportul Informativ nr. 004039486 din 21 aprilie 2005, elaborat de actualul sef al Sectiei Judetene de Informatii Gorj, colonelul Peptan Catalin (document referitor la date importante despre Revolutia din 1989!).

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page