Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Fraude financiare, inocente ... (2)

Relatia dintre debitor si creditor este incerta.

In filmele cu gangsteri, cei ce nu plateasc intra in conflict armat cu tabara creditoare. Si razboaiele sunt legate de refuzul de plata datoriei.

Dupa Marea Revolutie din Octombrie, rusii au scapat de datoriile Tarului.

Cu al doilea razboi mondial Germania a scapat de datoriile cauzate de pierderea primului.

Astazi China are o rezerva de trilioane de dolari, pe care nu se stie cu ce si cum o va echilibra SUA. Cu deprecierea $? Oricum razboiul intre cele mai mari puteri din zilele noastre, USA si China, nu va avea loc. Cooperarea dintre complexul militar-industrial nordamerican cu o armata antrenata, in permanenta in razboi si economia condusa de PC, care nu se lasa amagit de cantecul de sirena capitalist ? libertate celor care joaca alba-neagra si la dimensiuni astronomice -, functioneaza de minune.

In afara de asta pierderile materiale ar fi mai mari decat un incert castig dupa un razboi. Asa ca maestrii universului - master of universe -bancherii neocon(servativi) ai lui Bush cel Tanar, au regasit acuma metoda sa fraudeze in mod inocet ceea ce munceste un popor intreg un an de zile. Islanda e in faliment, Madoff a delapidat cat muncesc romanii jumatate de an, Lehman Brothers cat bugetul Germaniei Federale si astea sunt detalii picante ale unei fraude de trilioane de dolari, pe care omul obisnuit nici nu si le poate imagina.

Pe de alta parte, SUA se prezinta ca model de urmat pentru intreaga lume, asa ca nu-i surprinzator ca generozitatea fata de paturile de jos ale societatii americane, care fara credite fara acoperire, n-ar ajunge niciodata la o casa proprie, este prezentata ca un gest de caritate. Dar faptul ca bancile, agentiile de acreditare si firmele de asigurare a acestor credite toxice, neperformante lucrau mana in mana si isi acordau bilioane de dolari bonificatie, pe langa salariul care era si el de milioane $, se trece usor cu vederea.

Oricum fara banii de la bugetul SUA sistemul piramidal s-ar fi prabusit. In aceasta situatie in care minciuna capitalista a existentei unui sector privat si unul de stat, cand dupa cum s-a vazut si in patria capitalismului, cel privat e mai mult fatada dependenta de stat, Partidul lui Vladimir Putin s-a intalnit cu Partidul Comunist Chinez cu usile inchise pentru un schimb de pareri.

Este clar ca nu mai vor sa participe la alba-neagra Made in USA.

Rusii s-au saturat oricum de capitalismul promovat de specialistii americani, care intre timp au fugit din tara sau sunt in puscarie pentru fraude.

Romania este membra a UE si in 2014 va transfera si politica monetara la Banca Europeana Centrala.

Pana la aderarea la EURO romanii nu vor fi scutiti insa de experimente, fraude financiare inocente.

Bangkok, Januar 2010

Prof. dr. Viorel Roman

Univerity of Bremen - Germania

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page