Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Barack Hussein Obama a fost huiduit dar si ovationat in Arizona

Presedintele american le ofera proprietarilor $75 miliarde ca sa nu isi abandoneze casele

Miercuri, 18 februarie a.c., noul presedinte al Statelor Unite, Barack Obama s-a aflat in vizita in orasul Mesa din statul Arizona, pentru a face reclama unei "doctorii" care in conceptia sa, va salva de la colaps piata imobiliara in deriva, avand actiune benefica asupra proprietarilor de imobile, carora spera sa le ofere astfel protectie si sa le redea increderea in sansa de a obtine o refinantare.

La inceput de mandat, Barack Obama vrea sa faca ordine si vizeaza in primul rand criza financiara cu care se confrunta economia Statelor Unite, unul din punctele critice fiind sectorul creditelor. Noul presedinte a pus la punct un plan, catalogat de unii drept un inceput bun, dar nu suficient, prin care intentioneaza sa ii ajute pe proprietarii de imobile (owner occupied) sa isi pastreze locuinta. Sustinut de o parte dintre democrati, planul lui Obama vizeaza $75 miliarde ce urmeaza sa fie dirijati catre noua milioane de familii aflate in pericolul de a-si pierde casa datorita valului masiv de confiscari de locuinte, prin facilitarea unor rate lunare “affordable”. 

Cunoscuta si sub numele de “loan modification”, atat de mediatizata "refinantare la valoarea actuala" este nimic altceva decat o renegociere realizata cu banca pentru a reduce imprumutul pe proprietate la valoarea actuala a imobilului detinut. Prin urmare, persoanele care au contractat o locuinta si se afla in incapacitatea de a o mai achita, vor beneficia de suport financiar din partea bancii, care isi dovedeste disponibilitatea de a le veni in ajutor, acceptand sa scada diferenta dintre suma datorata initial si valoarea actuala a imobilului, ceea ce face ca in unele zone noi, in care s-a construit foarte mult, sa se lase atat de mult la pret, incat valoarea proprietatilor sa se reduca cu peste 70%. 

Pentru investitorii speculativi, previziunile sunt pesimiste, intrucat programul in cauza este conceput sa solutioneze problemele celor care au achizitionat imobile respectand legea, cu atat mai mult cu cat o parte din banii lui Obama vor fi alocati creditorilor, pentru ca ei sa poata sa ofere imprumuturi ipotecare mult mai accesibile. Din pacate insa, presedintele ii sare pe acei proprietari care pe fondul "prosperitatii economice" si-au refinantat casele, scotand cash out (sub forma de second loan sau equity line of credit) si ale caror datorii la banci au crescut, din cauza unui al doilea imprumut ipotecat pe locuinta, astfel ca in prezent s-au trezit in situatia de a-si abandona proprietatile. Conform anumitor surse, Barak Obama este acuzat ca odata cu acest plan a inceput sa investeasca in esec.

De altfel, in timp ce isi rostea discursul la Dobson High School din Mesa, AZ, conservatorii si liberalii din zona erau deja pregatiti sa reactioneze. Cei peste cinci sute de protestatari, insirati cu doua ore inainte de sosirea lui Barack Obama de o parte si de cealalta a strazii Guadalupe si-au exprimat vehement nemultumirea si suspiciunea vizavi de "generozitatea" administratiei de la Washington, scandand lozinci antiprezidentiale. Cu toate ca sustinatorii lui Obama au fost si ei de fata pentru a-si dovedi recunostinta pentru grija guvernului, democratia si-a spus inca o data cuvantul, intrucat nimeni nu a depasit liniile de delimitare stabilite de organizatori. Ar mai trebui mentionat ca la alergerile din 2008, actualul presedinte al Statelor Unite, pe atunci senator a pierdut Arizona, care l-a votat pe republicanul John McCain. Imediat dupa incheierea discursului de la Dobson High School, Barack Obama a avut o scurta intrevedere cu Scott Smith, primarul orasului Mesa, o localitate cu aproape 500,000 de locuitori. Cei doi au discutat despre piata imobiliara din zona Phoenix si despre baseball.

Octavian Curpas

Phoenix, Arizona

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page