Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

„Anapoda” cuvantul magic al anului 2009

Reportaj de Viorel Baetu, Germania

Cine a inventat cuvantul ANAPODA precis nu s-a gandit ca acesta va fi cuvantului care defineste perfect inceputul anului 2009.

E anul crizei si acum toata lumea se implica, de sus, de la prim ministri si tot ce misca in politica, pana jos, la expertii in finante, in economie, in industrie, in ecologie, in energie, in politologie si in… asa mai departe.

Ei toti, indiferent pe care paralela sau meridian al globului se afla au ceva comun, sunt in „criza” de idei si de rezolvari constructive, dar stralucitori in a explica ceea ce nu pricepe nimeni si ei de nici o culoare, „criza”.

Dar acum macar au mana libera sa incerce tot felul de solutii, care costa sute si sute de miliarde, de Dolari, de Euro, de Yeni, de Lei etc. etc si sa spuna dinainte ca s-ar putea sa reuseasca, dar nu exista garantii.

Dar ei macar fac ceva, singurii care nu fac nimic sunt bancherii, care in fond sunt de vina de toata mizeria, dar nu se implica. Spun astazi o cifra de pierderi maine alta si poimaine alta, de parca am fi la talcioc. Ai impresia ca acesti oameni, care au jonglat ani de zile cu banii nostri, in fond nu stiu sa numere nici pana la zece. In schimb stiu sa se ascunda dupa faimosul „secret bancar”, care te ajuta sa nu spui nici o data ceea ce nu trebuie sa stie decat initiatii care incaseaza dividendele, nu prostii care platesc.

ANAPODA!

Pretul barilului de petrol a scazut de la 140$ la 40$, ceea ce inseamna o reducere de 100$ la baril (1 baril = 158,9873 litri), de unde rezulta ca un litru de petrol costa cu 0,629$ mai putin.

Un litru de benzina la pompa, costa acum cu 0,26$ mai putin.

Pe vremea cand toata lumea gemea sub jugul marilor petrolisti, care profitau de asa zisa „foame de energie” si strangeau surubul, pardon robinetul, pretul barilului crestea de la 40$ la 140$, deci cu 0,629$ pe litru.

Un litru de benzina la pompa costa atunci cu 0,46$ mai mult.

Deci daca un litru de petrol creste cu 0,629$ un litru de benzina creste cu 0,46$, iar daca un litru de petrol scade cu 0,629$ un litru de benzina scade doar cu 0,26$.

Exista doua alternative pentru a explica aceasta anomalie.

Unu, benzina nu are nici o legatura cu petrolul.

Doi, benzina se supune regulilor balciului unde sarpele are zece metri de la cap la coada si numai opt de la coada la cap.

ANAPODA!

Submarinele au devenit asa de silentioase ca nu se mai aud nici ele pe ele insele. Asta da cucerire a tehnicii! Bravo!

Cele doua submarine nucleare care s-au ciocnit intr-o zi de februarie (exact nu stie nimeni cand, e un SECRET de stat) in „balta” numita Pacific (169,2 milioane de kilometri patrati) nu s-au auzit.

Oficial, sonarele erau defecte, real, nu se stie.

Termenul de nuclear nu trebuie sa ne ingrijoreze, ne asigura militarii (altii care fac totul in SECRET) caci totul e asa de bine asigurat, ca nu se poate intampla nimic, dar absolut nimic, doar sa se mai ciocneasca intre ele din cand in cand.

Vorba aia, asa au spus si cei de la centrala nucleara de la Cernobil, totul este absolut sigur si ce s-a intamplat stim cu totii, iar un astfel de submarin este in principiu tot aia, numai ascuns sub apa, ca sa nu tipe „verzii”.

In fond nu s-a intamplat nimic, doar niste tabla indoita, dupa cum declara ministerele apararii din cele doua tari implicate, Anglia si Franta, tari care conduc cruciada in lupta pentru o lume mai ecologica, pentru o lume „in care energia nucleara sa fie folosita numai in scopuri pasnice pe pamant.”.

Nimeni nu vrea sa priceapa ca pe pamant, e pe pamant si in apa e in apa!

Atata ignoranta!

Noroc cu militarii care stiu sa deosebeasca cele doua elemente, care nu au nimic comun, pamantul e solid iar apa e lichida! Clar?.

Poate doar ca ambele compun sfera numita „globul terestru” pe care noi ca si ei de altfel ne ducem viata?

Sau e prea mult sa ceri de la militari sa inteleaga asa un lucru complex, mai ales ca asta nu e SECRET!

ANAPODA!

1,3 milioane de pensionari din Germania trebuie sa plateasca fiscului german impozite pe pensii chiar retroactiv si nu putin.

Majoritatea nu au stiut ca o pensie este impozabila si de aia nu au platit, dar din 2005 de cand legea a intrat in vigoare asa este.

Problema este ca din salariul brut se trage impozit si asigurarea de pensie, iar cand iesi la pensie iti impoziteaza o pensie pe care ti-a mai impozitat-o o data pe vremea cand iti adunai banii pentru pensie. Dar legile explica clar (de inteles nu inteleg decat cei care au facultatea de drept) ca asa a gandit de la inceput marele cancelar Bismarck, care este parintele pensiei, numai ca treaba era ascunsa si statul a redescoperit-o dupa peste 100 de ani, spre binele pensionarilor.

Nimeni nu le-a spus inca de „fumarit” dar timpul nu e pierdut.

Adevarul este ca statul german are nevoie de banii pensionarilor, altfel cum poate sa crediteze bancile. Bancile „saracele”, care trebuie sa-si onoreze managerii care le-au adus in situatia de faliment, cu premii in valoare de peste 400 de milioane de Euro, ca sa-i invete minte.

Cei care platesc impozitele ca si pensionarii trebuie sa inteleaga o data ca insuccesul trebuie rasplatit, cand e vorba de cei care manevreaza banii altora. Daca ei nu ar mai fi, noi cum am trai?

Un rege englez care a facut datorii fara masura la camatarii regatului si a ajuns la concluzia ca nu ii poate plati decat ruinandu-si regatul (nu stim daca s-a gandit si la supusi), a avut celebra idee sa-i stranga pe toti la un loc si sa-i expulzeze. Astfel a scapat de datoriile care cu timpul se dublasera, prin jocul practicat inca din acele timpuri de precursorii bancilor de azi:

„Eu iti dau tie cinci lei, iar tu maine imi dai zece inapoi”.

Anglia nu a ajuns prin asta un stat in pragul falimentului, ba dimpotriva.

Poate ar fi bine sa mai studiem istoria, nu numai sa-l reinviem pa Marx!

ANAPODA!

Speram ca „ANAPODA” sa nu ramana cuvantul cu care sa traim tot anul.

Vorba aceea „ Doamne pazeste-ne de mai rau”!

Oare se poate si mai rau?

Da, exista si superlative, cel mai rau, mizerabil, catastrofal!

Dar cand esti in fundul vaii nu poti decat sa urci, mai in jos nu poti sa cobori decat daca cineva iti sapa groapa.

Si cine sapa groapa altuia……………… !

Oare bancherii cunosc proverbul?

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page