Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (882)

* Cei familiari cu aceasta rubrica, isi amintesc ca in numarul 875 al publictiei noastre am mentionat de faptul ca numitul Bernard Madoff, folosind o schema Ponzi, a obtinut prin inselaciune, suma de 50 miliarde dolari. Surprizator ca Bernie se afla inca in libertate, in elegantul lui apartament din Upper Manhatan, a carui valoare este de 7 milioane de dolari, iar cu o zi inainte ca Bernie sa fie acuzat, sotia sa, Ruth Madoff, a scos din banca, suma de 15 milioane dolari, chipurile, pentru cheltuieli marunte !!! Zilele trecute, tocmai din cochetul si pitorescul oras Tg. Mures, am primit un mesaj in care am fost intrebat ce inseamna o Schema Ponzi ? Fara a avea pretentia ca va dau cea mai buna definitie, vreau sa relatez faptul ca denumirea provine de la Charles Ponzi, care in anul 1920, folosind o schema piramidala ilegala, a reusit sa pacaleasca zeci de mii de rezidenti de pe East Coast ca sa-si investeasca banii in speculatii cu timbre postale. Schema se bazeaza pe perceptul "rob Peter to pay Paul” (sa-l furi pe Petru ca sa-l platesti pe Paul) banii noilor investitori fiind folositi pentru a-i plati pe cei mai vechi, pana ce tot sistemul-schema se naruie. Sa fim bine definiti: schema Ponzi nu genereaza nici un fel de castig-avere si in final se naruie. Daca nu ma insel, nefiind in sigura cunostinta de cauza, un sistem similar a "functionat" si in Romania, la Cluj, sub titulatura “Caritas”.

In conformitate cu Walter E. Williams, profesor de economie la George Mason University, in Statele Unite ale Americii avem o Schema Ponzi la nivel national, prin care Congresul colecteaza aproximativ 785 miliarde dolari in Social Security Taxes, de la aproximativ 163 milioane de angajati, si plateste 585 miliarde la 50 milioane de beneficiari de Social Security- sistemul de pensii, diferenta fiind cheltuita cu nonsalanta de catre Congres. Oricum se estimeaza ca in anul 2016, cheltuielile cu social security vor depasi veniturile, lucru care implica ori majorarea taxelor ori renuntarea la sistemul creat in 1936 de administratia Roosevelt. Legat de acest aspect, pentru cei interesati, doresc sa informez, ca desi la 24 Nov. 1936 s-a spus ca "Guvernul Statelor Unite a creat un cont pentru fiecare dintre noi si primim banii ca un inalienabil drept" - platitorii de taxe si nu numai- prin decizia din 1960 a U. S. Supreme Court- Flemming vs. Nestor- se mentioneaza inexistenta unui asemenea drept !?! Bine ca cei cinstiti platesc taxe, iar neplatitorii de taxe sunt curtati pentru posturi guvernamentale.

Paradoxul este ca unii le si obtin !!! Imi reamintesc ca multimiliardara Leona Helmsley, arestata pentru evaziune fiscala, a spus: “only little people paid the taxes” (numai "oamenii mici" platesc taxe). Pentru cei care au dubii, cele relatate se intampla in America si nu intr-o Banana Republic.

Pana sa ne dumirim, daca acest fenomen se va intampla vreodata, U.S. Securities and Exchange Commission a fost creata tocmai sa combata practicile financiare frauduloase. Sunt tare curios daca Mary Schapiro, noua aleasa a Messianicului President, care a primit la parasirea vechiului post 5 milioane de dolari drept (bonusuri) premii, va onora noul post guvernamental, platit in jur de 150,000 dolari anual. Nimeni, dar absolut nimeni nu i-a cerut Messianicului president sa umble pe ape sau sa faca Minunile Mantuitorului si nici sa-si gaseasca 12 "ucenici", dar sa nu poti nominaliza in fruntea celor 18 Departamente Federale pe cele mai competente persoane, mi se pare o eroare inexplicabila. Indiferent pe cine vom avea in conducerea Departamentelor Federale, se preconizeaza ca 40% din Produsul Intern Brut, va fi "consumat" de noua administratie. Ca titlu informativ, in timpul administratiei Reagan, acest procent a fost de 18%!!!

Deci, asa cum s-a promis in campania electorala, schimbarile continua spre satisfactia celor care desi n-au produs numic pentru aceasta tara, asteapta din partea guvernului noi masuri care sa nu le tulbure tihnita lor existenta. Asa cum am mentionat intr-o scrisoare adresata la Internal Revenue Service, "ca peste tot in lume oamenii cinstiti platesc pretul.” (like all over the world, the honest people are paying the price) Noul “stimulus package” trebuie sa aiba o sursa de finantare, care, dupa toate probabilitatile, vom fi tot noi -little people- care ne platim cinstit taxele datorate lui Uncle Sam. Fara sa ne dam seama, asistam la o rupere a pactului social dintre guvernanti si guvernati, pact la care facea referire John Locke in "Tratatul de Guvernare", scris in 1688, situatie in care cineva -guvernantii- vor trebui sa plece.

Dupa Victoria rasunatoare a lui Clinton din 1992, din cauza devierii spre extrema stanga, democratii au pierdut in 1994, atat Congresul cat si Senatul Statelor Unite. Sunt curios daca fenomenul se va repeta la alegerile din 2010. Oricum, parafrazand pe sociologul Thomas Sowell, "In ultimii 30 ani, Istoria sociala a lumii occidentale s-a caracterizat prin schimbarea a ceea ce era functional, cu ceva care suna bine” (Much of the social history of the Western world over the past three decades has been a history of replacing what worked with what sounded good).

Deocamdata nu stiu cat de bine suna in randul americanilor cinstiti, faptul ca multimiliardarii de la Hollywood au fost cuprinsi in stimulus package cu suma de 285 milioane de dolari !?! Sa fie vorba de o recompensare a "serviciilor" primite in timpul campaniei electorale? Oricum, ne-a ramas de la marele om politic englez, fost prim ministru al Marii Britanii in sec. XIX-lea, Benjamin Disraeli- asta, daca cineva de pe Colina Capitoliului a auzit de el- urmatoarea remarca: "Sa taxezi comunitatea in folosul unei clase sociale nu este protectie: este jaf” (To tax the community for the advantage of a class is not protection; it is plunder.”) Din nefericire, asta se intampla !

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page