Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

"Cazul Precup" si implicatiile lui, Spionaj in Basarabia, complot la Bucuresti si… o ancheta la Targu-Mures (II)

(Urmare din numarul trecut)

Zaharia Husarescu, un profesionist al informatiilor, si-a consumat ultimii ani de viata in arestul Securitatii din Targu-Mures fiind arestat la aproape 80 de ani. Pe ardeleanul Victor Precup, militar controversat, aventurier, carierist, suspectat de spionaj si complotist dovedit, vremurile prin care i-a fost dat sa treaca nu l-au afectat. Lipsit de orice scrupule morale s-a adaptat la ele precum un cameleon. Si a supravietuit. In toate timpurile…Pentru cei ca el, lipsiti de demnitate si onoare, instinctul de supravietuire a fost, este si va fi mereu mai presus de orice.

In numarul trecut al ziarului am aratat legaturile pe care le-a avut pilotul Unirii, Vasile Niculescu cu Victor Precup, evolutia in cariera a acestuia din urma, precum si capacitatea sa de "adaptare" la noile timpuri. Implicat in readucerea si reinstalarea pe tronul Romaniei a lui Carol (Caraiman), Precup nu a primit onorurile pe care le astepta. Drept urmare a devenit complotist si mai apoi agent de influenta comunist. Precup a fost un personaj aflat de mai mult timp in atentia serviciilor speciale romane, dar cu toate aceste suspiciuni care planau in mod intemeiat asupra sa nu s-au luat masurile care s-ar fi cuvenit, fiind arestat abia in ziua in care urma sa se desfasoare complotul. Despre "obiectivul Precup" si despre Zaharia Husarescu - ofiterul de informatii care initiase constituirea "dosarului Precup" aveti ocazia sa aflati cateva detalii interesante in acest numar al ziarului.

Precup in atentia serviciilor speciale romane. Raman suspiciunile…

In 1922, maiorul Victor Precup era sef al Biroului 2 informatii al Comandamentului Militar al Basarabiei, la Chisinau. Cu toate ca el insusi era ofiter de informatii intr-o structura a armatei romane, activitatile lui Precup au intrat in atentia Sigurantei Statului, serviciu cu sarcini informative si contrainformative, aflat in structura Politiei Romane. Cel care a contribuit la constituirea primelor piese de la dosarul "Cazul Victor Precup" a fost Zaharia Husarescu, personaj cu o importanta pozitie de conducere in cadrul Sigurantei Statului, din zona Basarabiei. Husarescu se ocupa si de penetrarea informativa a URSS in zona sa de responsabilitate. Referitor la Precup, in primele piese de la dosarul sau informativ, se mentiona ca "s-a ocupat cu traficul de persoane refugiate din Rusia Sovietica si a lucrat cu rea credinta in cercetari comuniste, punand in libertate comunisti periculosi…" Intr-o alta nota-raport, referitoare la Precup se mai semnala faptul ca "numitul a fost suspectat de organele acestei Directiuni (Siguranta – n.a.) inca din 1921 cand era maior, fiind banuit de spionaj". In rapoartele sale, Husarescu il mai semnala pe Precup ca autor moral, iar in alte cazuri ca autor direct al unor asasinate si jafuri comise la frontiera de pe Nistru. Curioasa este si o notita dintr-o ampla nota-raport intocmita in 1932, de catre S.S.I. In cuprinsul acesteia, era semnalata prezenta nejustificata a lui Precup la Budapesta in timpul revolutiei comuniste conduse de Bela Kun (1919). "…pana in prezent, se arata in cuprinsul respectivului raport al S.S.I., nu s-a putut afla nimic de la el (Precup - n.a.) care sa elucideze rostul prezentei sale acolo". Toate aceste piese reprezentau suspiciuni deosebit de serioase, fata de un ofiter superior cu o importanta pozitie in armata, suspiciuni care ar fi trebuit urmate de cercetari mult mai ample. Probabil ca inaltele protectii de care se bucura la acea data din partea Regelui, a lui Iuliu Maniu si a unchiului sau Stefan Cicio Pop l-au scutit de neplaceri. Cel putin pentru un timp.

Conexiuni muresene ale "Cazului Precup". Securitatea din Targu-Mures

La jumatatea anului 1955, un grup de 15 persoane, fosti politisti si agenti de siguranta - multi dintre ei arestati de comunisti inca din anii 1948-1949 - au fost cercetati de procurorii militari din Targu-Mures, sub acuzatia de spionaj impotriva URSS. Ulterior, cercetarile au fost extinse si asupra altor sapte persoane. Potrivit dosarului intocmit de autoritatile comuniste, liderul grupului era considerat Zaharia Husarescu, un politist cu multa experienta si care, in momentul arestarii sale (1955), avea 79 de ani. Cu mai bine de 30 de ani in urma, Husarescu activase intr-adevar ca ofiter de informatii in Basarabia. Era pe vremea cand maiorul Victor Precup era sef (1922) al Biroului 2 informatii al Comandamentului Militar al Basarabiei de la Chisinau. Personaj controversat, inclinat spre excese, ambitios si dornic de parvenire, Precup - asa cum am vazut - a intrat de mai multe ori in atentia lui Zaharia Husarescu, cel care la momentul respectiv indeplinea functia de inspector general al Politiei din Basarabia. Asa a aparut "Cazul Victor Precup", personaj care, prin actiunile sale, a ridicat in perioada interbelica mai multe semne de intrebare. La mai bine de 30 de ani de atunci a aparut si dosarul Husarescu, de data aceasta unul intocmit de Securitate si de Procuratura Militara din Targu-Mures. Zaharia Husarescu a fost - potrivit rechizitoriului din dosarul sau, care se afla la Arhivele din Targu-Mures - un adevarat maestru al infiintarii de retele informative pe teritoriul URSS, dar in acelasi timp si un foarte bun "vanator de spioni". Pentru meritele sale a fost decorat cu cele mai inalte ordine si medalii ale statului roman, promovand rapid, dar pe merit, in ierarhia Politiei Romane. A fost apreciat chiar si de omul politic Gheorghe Tatarescu, care l-a avut un timp garda de corp.

Ofiter de informatii - un risc asumat

Cercetarile au durat cateva luni, iar odata finalizate, lt. maj. de Justitie militara, Gheorghe Mellau, din Targu-Mures, a intocmit rechizitoriul de trimitere in judecata a lui Husarescu si a celorlalti 14 arestati, incadrandu-i juridic la "crima de activitate intensa contra clasei muncitoare si a miscarii muncitoresti", fapta prevazuta si pedepsita de Articolul 193, alin. 1 si alin. 2 din Codul Penal combinat cu Dc. 856i938. Printre alte acuzatii formulate impotriva lui Husarescu, acestuia i se retinea in sarcina si faptul ca "a contribuit la prevenirea izbucnirii revolutiei din Ardeal, intrucat in 1917 a luat parte la evacuarea tinerilor de nationalitate romana si maghiara din Borsec si alte localitati". O acuzatie cel putin gratuita, daca nu de-a dreptul ridicola, avand in vedere situatia din Transilvania anului 1917, unde nici nu putea fi vorba de vreo revolutie. Husarescu a recunoscut toate acuzatiile care i s-au adus. A facut-o de bunavoie sau sub amenintarea cu represalii fizice? Din piesele aflate la dosar nu reiese acest lucru, dar este de presupus ca aflandu-se la o varsta mult prea inaintata, pentru a mai incerca o minima rezistenta, a semnat ceea ce i s-a cerut. Mai mult chiar, i-a indicat si pe cei cu care lucrase in diferite momente ale carierei sale in domeniul culegerii de informatii, asa cum si dintre cei arestati, multi l-au indicat pe Husarescu ca avand rolul de coordonator al acestei activitati. Dosarul sau si al celorlalti 14 a fost inaintat apoi Tribunalului Militar de la Cluj. Nu stim care au fost sentintele pronuntate, dar este de presupus ca multi dintre cei condamnati nu s-au mai intors vii din inchisori. Parte insemnata dintre ei erau in varsta, iar regimul de detentie din inchisorile comuniste era unul de exterminare.

Husarescu, un sacrificat al noului regim

Nascut la 6 iulie 1876, in comuna Chitaiu Moldovenesc din Basarabia, Zaharia Husarescu a absolvit Facultatea de Drept, iar in 1903 a fost incadrat comisar in Politia Portului Galati, functionand apoi prin diferite localitati de granita. In timpul Primului Razboi Mondial a condus serviciul de informatii si contrainformatii al Politiei, tinand in acelasi timp legatura cu Armata a IV-a rusa si Armata a IX-a rusa, pe probleme de informatii si contrainformatii militare. A fost cu siguranta un om eficient, de vreme ce a contribuit la arestarea a peste 200 de spioni rusi comunisti si trimiterea lor in fata Curtii Martiale. Totodata a contribuit in mod esential la infiintarea in anul 1924 a mai multor centre de informatii in orasele Tiraspol, Odessa si Harkov. Tot el a fost cel care i-a descoperit si arestat pe membrii organizatiei comuniste de tineret din Chisinau condusa de Pavel Tcacenko si de Chirilov, precum si a organizatiei cunoscute sub numele conspirativ de "Bundo". Parte dintre aceste informatii despre Husarescu si activitatea lui au fost oferite Securitatii romane de catre NKVD-ul sovietic, dar parte au fost deconspirate din arhivele serviciilor secrete romane ajunse pe mana comunistilor, dupa 23 august 1944. Ar fi insa interesant de stiut si masura in care a contribuit generalul locotenent Victor Precup - reintegrat in 1945, in armata, de catre comunisti - la arestarea lui Zaharia Husarescu. Precup era nu numai ambitios, dar si razbunator. El avea suficiente motive de "a-i plati polite" lui Husarescu, cel care in 1922, in Basarabia, contribuise in mod hotarator la constituirea dosarului "Cazul Precup". Drept urmare, Victor Precup ramasese in atentia serviciilor speciale romane pe o perioada de mai bine de 20 de ani.

Nicolae BALINT

CASETA

Parte din aceste informatii sunt edite, iar altele inedite. Cele edite au fost procurate de autor din revistele "Magazin istoric" (nr. 12i1992, nr. 12i1998) si din volumul "Istoria loviturilor de stat din Romania" a lui Alex Mihai Stoenescu. Cele inedite au fost procurate de autor din studiul si analiza Fondului Procuratura Militara Principala Targu-Mures, fond aflat in custodia DJAN Mures.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page