Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Chiar Italia vorbeste?

LAZAR LADARIU

De cateva zile privesc, uluit, la tot ce se intampla in "Cizma" si, sincer sa fiu, ma simt oarecum derutat! Din 15 ianuarie incoace, romanii ocupa, din nou, prima pagina a presei italiene. Si ma intreb: oare Italia asta sa fie "sora noastra cea latina"? Tot asa m-am intrebat, de fiecare data, in fiecare an, la 30 august, atunci cand comemoram tristul rapt din anul 1940, cand nordul Ardealului era rupt, prin Diktatul de la Viena, garante fiind Italia si Germania, pentru a fi dat Ungariei revizioniste si fasciste a lui Horthy Miklos. In fiecare an citesc ce spunea atunci ambasadorul Italiei la Budapesta si, zau, nu mi-ar veni sa cred, daca toate cuvintele de acolo nu ar face parte dintr-un act prins in pagina prea mult zbuciumatului nostru Ardeal. Atunci cand pierdeam, tragic, pamant din pamantul nostru stramosesc, prin vointa si nelegiuirea puternicilor clipei - Hitler, Mussolini, Ciano si Csáky -, tradandu-ne inca o data, reprezentantul diplomatic la Budapesta al Italiei, tara "garanta", jubila, atat de fericit si bucuros de sfartecarea Romaniei. Cinicul ambasador al Italiei la Budapesta, imprumutand manierele arhicunoscute ale lui Mussolini, clama precum Ducele: "Ati obtinut cele mai frumoase teritorii, fara sange; ma bucur impreuna cu voi (n.n. - ungurii!). Traiasca Ungaria!” Bravo! Si, din nou, ma intreb: chiar asta era atunci - cand Romania sangera! - sora cea mare a noastra, de ginta latina? Totodata, nu pot sa nu-mi pun o alta intrebare. Nu-i, oare, mare pacat sa fie uitate bunele, fructuoasele relatii romano-italiene, stabilite de istoricul Nicolae Iorga, de romanii inaintemergatori care, intr-adevar, si-au servit patria ca intelectuali de seama la Academia di Romania? Sa nu uitam, apoi, de distinsa personalitate a culturii italiene, Rosa del Conte, care multi ani din viata ei i-a dedicat operei lui Eminescu!

Si, ca de fiecare data, ma intreb si acum: ce se intampla, de fapt, cu Italia? Mai este ea, cumva, sora noastra cea latina? Dupa felul cum ii trateaza pe romanii nostri, ajunsi acolo impinsi de nevoi, de saracia lucie, de necaz, de lipsuri, poate ca potrivite ar fi cuvintele ramase peste timp ale lui Caesar, asasinat pe treptele Senatului: "Si tu, fiul meu, Brutus?“ Evident, exista destule cauze subiective, cat si obiective, atata timp cat, iata, prezenta romanilor in Italia, intrata, de fapt, intr-un conflict cu ea insasi, este considerata acum un periculos derapaj. Este adevarat, dupa valul de furie, starnit de Nicolae Mailat, cel invinuit de violarea si moartea italiencei Reggiani, relatiile intre italieni si romanii care se afla in Italia s-au deteriorat din ce in ce mai mult. Comportamentul unor tigani (cazul recent al violatorilor prezumtivi Rácz Károl, Isztojka Lajos Alexandru) a tensionat si mai mult atmosfera, si asa destul de incendiara in ultima vreme, amplificand furia italiana pana la o gherila urbana. Doamne, fereste, nu iau apararea violatorilor, a nemernicilor, a hotilor, a criminalilor, a lichelelor! Nu am fost si nu am sa fiu vreodata, in ruptul capului, avocatul acestor nemernici care ne fac de rusine peste tot unde merg prin aceasta Europa! Parca le-a luat Dumnezeu mintile. Pur si simplu, unii au innebunit. Nu vad ce se petrece in jurul lor? Nu realizeaza unde sunt? Un carabinier este atacat cu o "Drujba". Un roman intentioneaza sa fure, sub ochii tuturor, un autoturism dintr-o parcare! Ambii au fost la un pas doar sa fie linsati! Sa li se aplice legea, drastica, neinduratoare! Legea este lege! Si nu te poti juca, oriunde ai fi, cu ea! Fireste, nici noua nu ne-ar conveni daca italienii aflati in Romania ar incalca legea, ne-ar ameninta siguranta si linistea. Le-am da cu sapca legii peste ochi, sa invete minte!

M-a suparat sa aud, la o conferinta de presa organizata de Partidul Identitatii Romanilor (PIR), ca, din cele peste 2.000 de infractiuni comise in perimetrul Romei, doar 16% ar avea autori romani! Ce tampenie! Pai cum vine asta? Sa ne bucuram noi ca doar cei 16% ne fac pe acolo de tot rahatul? Sa fim, oare, impacati si fericiti ca doar pentru 16%, din cei aflati prin campusurile mizeriei, multi muncitori la negru, primim peste nas, facandu-ne sa ne roseasca obrazul? Nici macar un procent de 1% nu ar fi permis sa fie! Cei care ajung acolo au plecat din Romania manati de necaz, pentru ca sa castige o paine, nu sa fure, nu sa violeze, nu sa dea in cap, nu sa incalce legile! Legea, ei ar trebui sa stie, este lege, iar ea, mai ales pentru un strain, trebuie respectata cu sfintenie!

Nu e, oare, pacat ca, din cauza lor, a acestor nemernici, a "mancatorilor de lebede" ajunsi in "Cizma", atatia cati vor fi, unii cu comportamente animalice, sa sufere toti romanii care muncesc cinstit, sunt corecti, care si-au facut pe acolo, cu multa truda, un rost? Dupa aprecierile autoritatilor italiene, 95% dintre romanii din Italia isi castiga cinstit painea traiului zilnic. De ce sa li se dea foc caselor lor? De ce sa le fie vandalizate magazinele? De ce sa fie discriminati copiii lor? Merita ei acel afis al rusinii italiene: "Interzis accesul cainilor si al romanilor!”? De ce sa suporte ei scenele de intoleranta din scoli? Din cauza lor chiar medicii, profesorii, inginerii greu mai gasesc un loc de munca in peninsula! Din cauza astora, spre satisfactia neofascistilor, clujeanul Szabo Mihály Jozsef (64 de ani) a primit amenzi si pumni (are si certificat medical!), deoarece nu stie italiana! Doar pentru ca sunt romani, varati in aceeasi oala cu toti derbedeii, patachinele si baragladinele?

Toate acestea produc ingrijorare romanilor din Italia, care nu mai cuteaza pe strada sa-si vorbeasca limba! Indraznesc sa afirm ca s-a ajuns la aceasta situatie exploziva si din cauza bramburelii din Italia. Decretul de lege pentru intarirea masurilor de represiune, produs al pripelii ministrului de Interne, Roberto Maroni, nu cred ca va avea efectul scontat. Tot asa cum cred ca preconizata organizare a unei forte paralele, formata din voluntari, adica, folosirea fortei de strada, in afara organelor in drept, practica interzisa de lege, se afla sub semnul absurdului. Masura incalca legislatia europeana! Cum tot in afara legii se situeaza mitingurile “Forzei Nuova” ("Poporul nu-i vrea pe tigani! Expulzarea!”), organizate in vreo suta de orase ale Italiei (un fiasco, mult zgomot pentru nimic, cu 50-60 de participanti!), impotriva imigrantilor, care, prin orientarea si masurile de extrema dreapta, declanseaza valuri de xenofobie, mergand pana la atacarea unor magazine ale romanilor care devin victime ale atacurilor violente. Chiar intr-atat sa fi uitat cum erau primiti si tratati italienii ajunsi, pe timpuri, in America? Infractiunea nu are pasaport! Hotii, criminalii, violatorii nu au nationalitate! O spunea chiar un italian.

La conferinta de presa a Partidului Identitatii Romanilor din Italia, tinuta, sambata, la Roma, domnii Giancarlo Germani, presedintele PIR, si Mihai Munteanu, secretar general, au incercat, intr-o pozitie delicata aflandu-se, sa puna punctul pe “i” si sa limpezeasca unele aspecte ale ingrijoratoarei situatii create de recrudescenta actelor de violenta si situarea romanilor ca tapi ispasitori. Dandu-ne de inteles ca ar fi vorba despre o abordare superficiala, uneori, a situatiei, ei au inmanat presei italiene un protest fata de modul in care sunt tratati romanii, in mass-media italiana. "Cand un roman comite o infractiune - spunea domnul Giancarlo Germani -, apare pe prima pagina a ziarelor italiene! In schimb, cand un italian comite aceeasi infractiune, apare doar la rubrica «Diverse»”. Adica, se recurge la o prezentare disproportionata, trecandu-se cu vederea infractiunile grave comise de italieni! Chiar foarte multi italieni considera nejustificat valul acesta de xenofobie. De fapt, asa cum preciza un fost ministru de Externe, Adrian Severin, avem de-a face cu un "derapaj xenofob cu ecouri amplificate in societatea italiana". Din ce in ce mai mult iese in evidenta lipsa de autoritate italiana pe propriul teritoriu. (De ce astfel de acte nu sunt comise de romani in Germania, Spania, Franta?). Nu numarul de carabinieri, ci modul in care ei opereaza, cum isi fac datoria conteaza. Totusi, ce fac ei ca omul, in aceasta Europa Unita, sa se simta la el acasa, indiferent daca se afla la Roma, la Paris, la Madrid, la Atena, la Bonn, la Berlin sau la Bucuresti? Exagerarea infractionalitatii romanilor in Italia, pe placul extremei drepte “Forza Nuova”, a Ligii Nordului (care cerea, ca masura, castrarea!), cu care premierul Berlusconi guverneaza, mana in mana, intr-un context in care nu romanii sunt cei cu infractionalitatea cea mai ridicata, ci marocanii si albanezii, din cauza unei prea exigente si neproportionale monitorizari, intr-o anumita parte doar, nu pare a fi pe placul multora. Vaticanul respinge, vehement, prezenta formatiunilor de voluntari pe strazi. Nici presedintele Italiei nu s-a aratat prea incantat de exagerarile ministrului Maroni, din moment ce a intarziat sa aprobe decretul impotriva delictelor sexuale. Sa nu mai spunem ca nici Comisia Europeana nu agreeaza astfel de masuri! Atunci, oare de ce accepta (tolereaza) tocmai abaterile de la propriul ei regulament?

Asadar, "plaga” din Italia sunt romanii! O psihoza a pornit violent impotriva lor! “Afara”! - li se striga. Dupa unele informatii, numarul romanilor aflati la munca in Italia (foarte multi la negru!) se ridica la aproximativ 1.300.000! Acestia contribuie la PIB-ul peninsular. Ei trudesc pentru a-i imbogati pe italieni, uneori mai pe nimic! De ce sunt tratati astfel? Fata de cei aproape un milion si jumatate, cati infractori romani sunt? Doar romanii sunt criminali in "Cizma"? Marocanii, nu? Albanezii, nu? Despre ei nu prea se sufla o vorba! Or fi romanii neam de Franckenstein? De ce nu sunt primiti nici macar studentii romani in chirie? Asta nu-i clara discriminare? Sa fie Italia, in cazul acesta, o tara atat de europeana? Italia, pentru a folosi o expresie a unui personaj caragialian, nu are "falitii ei”? Oare romanii sa fi nascut Mafia?

Ce ar mai fi de facut? Sunt voci care cer mai multi politisti romani in Italia! Numai ca - cu toate ca, la cererea ministrului de Interne, Dan Nica, vom avea in plus vreo 2.000 de politisti! -, politistii romani nu-i vor putea supraveghea si proteja pe romanii din Italia! Abia reusesc, cat de cat, sa-i protejeze pe cei din Romania. Altceva ar fi de facut: autoritatile romane sa dovedeasca mai multa exigenta, conform unor acorduri bilaterale. Cum de ajung in Italia (si prin alte tari europene) insi cu doua-trei-patru infractiuni, cu mai multe condamnari, cu incarcate caziere in Romania? Chiar sa nu existe pentru ei un "filtru”?

Situatia-i extrem de complexa! Ai senzatia ca panica scufunda Italia. Iar infractorii romani ne fac de toata minunea!

Deocamdata, mentinandu-mi un punct de vedere, am tot dreptul sa ma intreb: chiar Italia vorbeste? Liderul extremei drepte “Forza Nuova” ii acuza pe romani ca ar fi lipsiti de cultura! Magariei lui ii vom raspunde prin rezultatele unui sondaj facut de italieni. Pentru ei, romanii ar fi tigani, iar personalitatile romanesti ar fi doar Hagi si Nadia Comaneci. Halal cultura! Democratia italiana se afla intr-un mare pericol! Continuand astfel, cu masuri extreme - precum castrarea si amprentarea! -, cu valuri de intoleranta, xenofobie si neofascism, care amintesc de o perioada de trista faima din istoria Italiei, nu ar fi de mirare sa se ajunga (e doar un scenariu al unui gand absurd, dezvaluit, mai zilele trecute, de un roman) si la o (dorita de unii!) "Noapte a cutitelor lungi”! Fereasca Dumnezeu!

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page