Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Un pod mult prea controversat

O singura ctitorie mai de Doamne Ajuta avu Traian Basescu in calitate de primar al Capitalei si aceea pare sortita pieirii. Pasajul de la Basarab, realizare aruncata pe piata cu surle si trambite, cu ajutorul neprecupetit al niponilor de la Japan International Cooperation Agency (JICA), are toate sansele sa intre in categoria monumentelor neterminate ale Epocii de Aur. Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au hotarat definitiv si irevocabil ca lucrarea nu este de utilitate publica. Ca urmare, primaria nu va mai putea face exproprieri in zona, iar Bucurestiul are toate sansele sa ramana cu un sfert de pod. Degeaba graviteaza in jurul noului primar dambovitean, de cateva luni, tot felul de asa-zisi membrii ai Consiliului Municipal din Yokohama (portul prin care faceam contrabanda cu armament pe navele mineralier ale Securitatii), potentiali agenti JICA. Blestemul pamantului, blestemul iubirii loveste in Romania, cand te astepti mai putin. Interventia edilului Sorin Oprescu la divinitatea Boc pentru o Hotarare de Guvern, care sa ajute la continuarea lucrarilor este sortita esecului.

Gandit initial pentru a rezolva unele probleme de infrastructura si decongestionare a traficului, Pasajul de la Basarab are mari probleme in Justitie, pentru ca sta cu picioarele nu numai pe imobile proprietate personala, ci si pe cateva cladiri trecute pe lista de monumente istorice. De ce le-ar pasa agentilor JICA de istoria Romaniei, daca primarilor orbiti de comisioanele grase (revenite din proiecte interguvernamentale cu incredintare directa) nu le pasa?

La vremea marilor tunuri din ‘98, Basescu introducea sub semnatura sa de ministru al Transporturilor, agentia semiguvernamentala JICA in cele mai importante si costisitoare proiecte ale Romaniei. De la terminalele de containere de la Constanta, trecand prin spitalele brasovene (Musashino) si pana la proiectele de ecologizare de la CET Turceni (judetul Gorj), agentii niponi s-au infiltrat nestingheriti in societate, uneori in obiective de importanta strategica pentru Romania. Serviciile secrete parca au ochelarii sparti si dopuri in urechi cand vine vorba de prietenii prezidentiabilului de la JICA.

Deocamdata, in afara de consilierii PSD de la Primaria Capitalei, doar magistratii s-au gandit sa puna bete-n roate ctitorului in tricou de marinar. Ramane de vazut daca, la fel ca legendarul mester Manole, Basescu va fi dispus sa o sacrifice pe blonda de la Golden Blitz, zidind-o la piciorul podului.

Iata numai cativa din baietii cu ochi oblici, care graviteaza in jurul primarului Oprescu de anul trecut. Pedelisti din Yokohama, infratit in anii ’70, cu Portul Constanta, oras de bastina al presedintelui Basescu.

Sa fie oare o simpla coincidenta? Va asigur ca nu.

Eduard Ovidiu Ohanesian

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page