Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Apel - Ziua Identitatii Nationale – Ziua Romanilor de Pretutindeni

 

 

 

Presedintele Romaniei Traian Basescu

Prim-ministrul Romaniei Emil Boc

DRP Secretar de Stat Eugen Tomac

Senator Viorel Badea

 

Ziua Identitatii Nationale – Ziua Romanilor de Pretutindeni

 

In 2007, prin "Legea privind sprijinul acordat Romanilor de Pretutindeni", Art. 9, ziua Sfantului Andrei, Apostolul romanilor a fost stabilita ca Ziua Romanilor de Pretutindeni:

"Se instituie Ziua romanilor de Pretutindeni, care se va sarbatori in fiecare an la 30 noiembrie, ziua Sfantului Andrei, Apostolul romanilor."

Considerand ca romanii de pe celalalt mal al Prutului si-au regasit identitatea nationala, proclamand Unirea cu tara la 27 Martie 1918, societatea civila a propus inca din 2001, ca data de 27 Martie sa devina sarbatoare nationala sub denumirea de Ziua IDENTITATII Nationale.

Totusi, din evidentul motiv politic al protejarii susceptibilitatii "altora", autoritatile romane au preferat, solutia de compromis a alegerii datei simbolice legate de crestinarea populatiei din Dobrogea, precursoare a poporului roman.

An de an, culminand cu 2010, se constata ca, tot mai unita si mai determinata, populatia maghiara din Romania foloseste ocazia sarbatoririi Ziua Maghiarilor de Pretutindeni pentru a-si impune dorinta de autonomie pe baze entice, ajungand chiar sa etaleze lozinci secesioniste. Si acest lucru se petrece in luna Martie care reprezinta pentru romani luna Renasterii si Intregirii Romaniei prin marele act al Unirii Basarabiei cu Romania.

Avand in vedere ca 27 Martie 1918 reprezinta pentru toata suflarea romaneasca piatra de fundament a creerii Romaniei Moderne Unitare si Intregite consideram ca romanii de pe intreaga suprafata a Pamantului au posibilitatea in acest moment simbolic sa comemoreze, sa respecte si sa-si afirme calitatea de romani.

Consideram, de asemeni, ca toate agentiile diplomatice din strainatate ale Romaniei au datoria sa omagieze in cadrul comunitatilor romanesti aceasta sarbatoare a unitatii romanilor si a romanismului.

Iata de ce, in ajunul marii sarbatori aniversare a inceputului intregirii si regasirii identitare nationale din 27 Martie, solicitam Parlamentului Romaniei, Presedintelui Romaniei sa modifice Art. 9 din "Legea privind sprijinul romanilor de pretutindeni" dupa cum urmeaza:

"Se instituie Ziua Identitatii Nationale - Ziua Romanilor de Pretutindeni, care se va sarbatori in fiecare an la 27 Martie, ziua de inceput a renasterii si intregiri Romaniei.

Los Angeles, 14 Martie 2010

World Romanian Congress - Mircea Popescu

Consiliul Mondial Roman - Mihai Stan

Consiliul Romano-American - Nicolae Popa

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page