Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Protest - Impotriva actiunilor revizioniste si recesioniste

 

 

 

Presedintiei Romaniei
Parlamentului Romaniei
Guvernului Romaniei
16 Martie 2010

Domnule Presedinte Traian Basescu,
Domnilor Parlamentari,
Domnule Prim Ministru Emil Boc

Am aflat din presa romaneasca, ca in ziua de 15 Martie 2010, a avut loc la Cluj-Napoca o manifestatie a cetatenilor romani de nationalitate maghiara la care au participat printre altii, domnul Szilagyi Matyas, Consulul General al Ungariei la Cluj-Napoca si un membru al Guvernului Romaniei, domnul Cseke Attila, Ministrul Sanatatii.
Consideram ca fiecare nationalitate, oriunde ar trai, are dreptul sa-si sarbatoreasca apartenenta la neamul din care se trage, respectiv afinitatea de limba, cultura, traditie.
Este insa grav cand aceste manifestari se transforma in miscari revizioniste cu accente anti-nationale care indeamna la secesiune.
Acesta a fost si cazul manifestatiei de la Cluj-Napoca, unde, conform presei, participantii avandu-i printre ei si pe cei doi demnitari ai Ungariei si Romaniei, au afisat pancarte pe care era scris in limba maghiara lozinca separatista:"Szekelyfold nem Romania!", adica "Tinutul Secuiesc nu-i Romania".
Este un caz extrem de grav care a avut loc sub auspiciile Zilei Maghiarilor de Pretutindeni si sub patronajul evident al Ministrului Sanatatii, Cseke Attila, atata timp cat domnia sa nu s-a dezis de aceasta provocare anti-statala.
De aceea, organizatiile si ceilalti semnatari ai acestui Protest, cer:
1. Investigharea acestei provocari impotriva statalitatii Romaniei, prin care este ataca insasi Constitutia Romaniei, respectiv Art. 1 (1): "Romania este stat national, suveran si independent, UNITAR si INDIVIZIBIL.
2. Revocarea imediata din functie a Ministrului Sanatatii, domnul Cseke Atilla care prin tacerea sa fata de actiunile revansarde care au avut loc in timpul manifestatiei la care a participat, a incurajat incalcarile prevederilor Constitutiei pe care, ca membru al Guvernului, a jurat s-o apere si s-o respecte.
3. Cerem UDMR-ului, ca partener guvernamental care l-a propus pe domnul Cseke Attila in functia de Ministru, sa se dezica si sa condamne aceasta provocare revizionista si secesionista care neaga legea fundamentala a statului, Constitutia Romaniei, sau, in caz contrar, sa se retraga de la guvernare.
4. Consideram ca Ministerul de Externe are obligatia sa trimita un protest Guvernului Ungariei pentru participarea domnul Szilagyi Matyas, Consulul General al Ungariei la Cluj-Napoca la o manifestare cu accente antistatale romanesti si sa ceara Consulului maghiar sa condamne aceste actiuni reprobabile sau, in caz contrar sa fie declarat "persona non grata".
5. Cerem celor doua camere reunite ale Parlamentului sa dezbata si sa condamne printr-o Rezolutie, acest fapt unic prin care un membru al Guvernului Romaniei participa la o actiune care s-a transformat intr-un indemn la secesiune.

Considerama ca cele trei Institutii ale Statului, Presedintie, Parlament si Guvern trebuie sa dea in sfarsit dovada de fermitate fata de provocarile si santajul pe care le exercita anumite cercuri politice privind impartirea statului unitar si indivizibil in enclave etnice.
In acelasi timp, Romania, trebuie sa-si ia in serios rolul de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, si sa-si afirme intransigenta ori de cate ori este vorba de actiuni care atenteaza la integritatea sa teritoriala.

World Romanian Congress - Mircea Popescu
Consiliul Mondial Roman - Mihai Stan
Consiliul Romano-American - Neculai Popa

Revista Clipa Magazine-USA - Dwight Luchian-Patton

Revista Clipa Magazine-USA - Vera Luchian-Patton

Comitetul Roman American pentru Basarabia

Prof Dr Nicholas Dima

Revista Miorita USA -Viorel Nicula

Asociatia Miorita - Viorel Nicula

Claude Matasa- Consul General Onorific, Florida

Ciuca Virgil Scriitor

Eugen Cojocaru Scriitor

Lia Lungu Solist

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page