Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Aurel Cazacu & Co – studiu de caz in contrainformatii militare

Pe parcursul anului 2008, in presa centrala au aparut numeroase rapoarte strict secrete ale Directiei de Contrainformatii si Siguranta Militara (DCSM) referitoare la legaturile sefilor din industria romaneasca de aparare referitoare la ofiteri romani si straini suspectati de spionaj. Au fost date publicitatii numele generalului-mason Aurel Cazacu, fost director al Romtehnica si Romarm, colonelului Constantin Cetinoiu, colonelului Costica Laptes fost director GIARA. Lista continua cu Gheorghe Nemteanu, Eugen Nicolaescu, Norica Niculai, ofiterul american Ira Quinn, Irvin Ray Dyer III, Maximilian Heinrich von Habsburg-Lothringen, Maximilian von Habsburg. Toti aveau un singur numitor comun – productia si comercializarea de armament. Despre Constantin Cetinoiu de exemplu, am aflat ca a fost incadrat inainte de Revolutie la UM 0195 (Formatiunea Y) contraspionajul extern. Cetinoiu a fost coleg cu ofitereasa portocalie de la SIE Doina Moinescu, fiind plasat ulterior in SRI de Toni Juganaru fost sef Directie "D" Paza Ambasade. Colonelul Costica Laptes, plecat din GIARA, (odata cu generalul Gabroveanu, ulterior sef la firma ruseasca Lukoil) este si el legat de numeroase afaceri necurate cu armament. Despre Laptes si Gabroveanu pot da relatii avocatul Baiculescu, fost CI-st la GIARA, Liviu Gaina, lt.-col. Braescu si Nicolae Durlea, actualii colegii comandorului DCSM Popa Adrian. Locotenent-colonelul Braescu a supravegheat echipa iraniana care a venit sa ridice rachetele de la Crangul lui Bod in perioada 1995-1996 (in pofida embargoului international si a angajamentelor Romaniei de la acea data). Pe departe cel mai anatemizat ofiter este Aurel Cazacu, descris de jurnalisti ca fiind un fel de vaf de lance a intereselor straine infiltrate in industria de aparare autohtona.

Astfel, din rapoartele cu pricina, aflam ca DCSM supraveghea operativ toate legaturile directorului general Romarm Aurel Cazacu cu Ambasada SUA si ale firmei Medrom cu Romtehnica – firma apartinand Ministerului Apararii. Jurnalistii au descoperit ca in mod ciudat, in perioada 2002-2004, Medrom Medical Systems SRL, si Medrom Leasing IFN SA (filialele romanesti) primeau comenzi de zeci de milioane de euro de la stat.

Directia Generala de Informatii a Apararii (DGIA) l-a luat in vizor pe seful Directiei Generale Probleme Speciale si Situatii de Urgenta din cadrul MEF, Aurel Cazacu si pentru relatiile sale cu ofiterii de informatii rusi, in zona productiei si contrabandei cu armament. Cazacu nu pare impresionat de dezvaluiri, iar intr-o discutie face to face cu subsemnatul, demnitarul acuza voalat presa ca ar boicota industria de aparare. In viziunea sa mediatizarea contrabandei cu armament autohton serveste doar concurentei, direct interesate sa scoata Romania de pe piata internationala.

Eu am totusi o nelamurire. Avand in vedere functiile detinute de Cazacu dupa decembrie 1989, nu inteleg cum de nu si-a dat demisia in semn de protest cand noii aliati americani ne-au inchis centrele de cercetare militara, ne-au luat rachetele cele mai performante cu japca s-au cand ne-au obligat sa dam la fier vechi flota Romaniei. Cea cu care Securitatea transporta anual, armament in tarile arabe si in lumea a treia, de facea Dunarea profit de sute de milioane de dolari anual pentru nebunia dictatorului.

Exista o explicatie

Aurel Cazacu se afla in concubinaj cu ofiterii de contrainformatii care il supravegheaza dinainte de 1989. Probabil ca relatia sa cu Directia a IV-a Contrainformatii Militare a Securitatii a inceput pe vremea cand ofiter CI la Romtehnica era comandorul de aviatie radiolocaaie Stanescu Virgil (in prezent ofiter de securitate la Romavia). Legaturile lui Aurel Cazacu la Directia a IV-a erau maiorii Stoenescu Dragos si Iliescu Dumitru, cel din urma fost ofiter CI la Pompieri si Penitenciare. Notele informative erau primite in exclusivitate de Ilarion Giuroiu, cel care a fost legatura lui Cazacu si dupa ’90. In prezent, Giuroiu este seful unei agentii de asigurari din Piata Rahova.

Relatiile informative ale lui Aurel Cazacu s-au intarit cat a lucrat cu firma Medtehnica, firma introdusa pe langa Spitalul Militar. In fapt, un mic un puiut al Romtehnicii pe linie de achizitii de tehnica medicala si aparatura. Ofiterii de contrainformatii spun ca Medtehnica a fost infiintata cu aportul comandorului Toma, fost director la Romtehnica. Cat despre articolele din presa culese din gradina DCSM, surse din cadrul acestui servici spun ca informatiile strict secrete au transpirat datorita incompetentei unui frustrat. Ofiterul de contraspionaj Preda Marian, angajat la Protectie Interna in Romtehnica de colonelul Stanciu Constantin in anul 1999 (cand Giuroiu a fost indepartat din functie).

Cat despre Aurel Cazacu am mai aflat ca este mason de rang inalt si obisnuia sa ia masa la un restaurant din zona Razoare in compania ofiterului Tanase Dragnea. Afacerile incheiate intre cei doi, erau intermediate de generalul -maior Tabarcia Nicolae, recent numit in functia de director al Statului Major General al Armatei, mason de frunte inca de pe vremea cand pastorea Brigada 1 Rachete Chitila. Generalul Tabarcia este frate de sortulet cu Mircea Mina, primarul penelist al comunei Chiajna. Format in anturajul fostului ministru al Apararii, Teodor Melescanu, Mina a fost membru APR. El l-a improprietarit pe Tabarcia cu 1000 m patrati de teren in satul Rosu, langa padure. Cu sprijinul brigazii de rachete, generalul Tabarcia si-a ridicat acolo o vila de 500.000 de euro pe trei nivele, apoi si-a tras si o eleganta masina 4x4.

Legaturi periculoase

Articolele de presa au devoalat (in parte) si retelele rusesti de trafic cu armament legate de numele lui Aurel Cazacu. Este vorba despre fostii ofiteri KGB sau GRU Ivan Grigorevici Busuioc, Ivan Turcanu sau Vladimir Siminiuc, Anatol Andreevici Coman, ucraineanul Vladimir Mazin si Vasile Gondiu. Materialele foarte bine documentate dovedesc faptul ca ofiterii cu pricina si firmele lor desfasoara o intensa activitate de comercializare a echipamentelor militare, mai mult sau mai putin legala pe teritoriul Romaniei, sub supravegherea serviciilor secrete ale Armatei. Una din firmele partenere este Armitech din Chisinau cu sucursale in Panama sau Cipru. Legatura lui Aurel Cazacu cu fostul general KGB Anatol A. Coman, (fost sef al Marii Loje Masonice din Republica Moldova) s-a facut prin intermediul Serviciului de Informatii Externe. Coman, lucrat informativ de ofiterii SIE Dan Dumitru si Doina Moinescu s-a ales cu numele de cod Patriarhul. Ofiterii de contraspionaj afirma ca, initial, Anatol Coman a lucrat pentru Romania, fiind bun prieten cu Gheorghe Fulga si cu Ion Iliescu. Ulterior, supermasonul moldovean intrand pe filiera generalului SIE Silviu Predoiu, care l-a angrent pe Coman in jocuri politice periculoase.

Conform rapoartelor DCSM, Coman desfasoara afaceri in spatiul ex-sovietic, cu preponderenta in Rusia, Ucraina, Moldova si Romania.

Anatol Coman este prieten bun cu masonii Maricel Popa si Florin Simion. Prin intermediul acestora, dar mai ales cu ajutorul ofiterilor SIE Dan Dumitru si Dragos Andrei, a fost adus in 2002, la Conventul de la Bucuresti (al Marii Loje Romane de la Sala Palatului), generalul GRU Alexander Kondyakov. Nimeni altul decat artizanul intalnirii de taina dintre Adrian Nastase si Vladimir Putin din anul 2004. Kondyakov este printre altele si directorul general al firmei Novokom.

De la Bucuresti la Moscova, via Sri Lanka

Pe rolul Tribunalului Militar Bucuresti s-a aflat pana de curand un dosar sensibil si complex pe numele generalului (r) Ion Grigore Costas, fost ministru de Interne al Republicii Moldova. Ca este vorba despre contrabanda cu avioane MIG 29, cu tancuri sau cu vize Schengen, nu conteaza. Presa centrala a legat numele lui Cazacu si Costas de doua importante firme care se ocupa cu tranzactii de armament. Companiile Royal Consulting si Rosoboronexport (important trader de echipamente militare din Moscova). Astfel, Cazacu ar fi derulat "o actiune tipica de spionaj economic in beneficiul firmei ruse Rosoboronexport (reprezentata de Royal Consulting)", scriu jurnalistii. Ofiterii DCSM arata deasemnea ca Aurel Cazacu derula operatiuni de export de armament impreuna cu fostii ofiteri KGB Gheorghe Gorincioi si Ivan Turcanu, ajutati de un diplomat roman in Sri Lanka, cel mai probabil Nicolae Aldea. Si daca nu-i credeti pe ceistii militari romani puteti cere cu incredere informatii despre reteaua srilankeza de la un cunoscut om de afaceri "moldovean" M. P. Cebotari (ofiter Spetznaz cu dosar la SIE). Numai ce s-a intors de doua luni din zona cu preturi avantajoase pe barilul de petrol.

Eduard Ovidiu Ohanesian

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page