Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

IBCvT Târgu Mures a reluat activitatea de transplant de cord, dupa mai bine de doi ani de întrerupere


Seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul Institutului pentru Boli Cardiovasculare si Transplant (IBCvT) Targu Mures, dr. Horatiu Suciu, a anuntat duminica, intr-o conferinta de presa, reluarea activitatii de transplant de cord, dupa mai bine de doi ani de intrerupere, prin efectuarea unui transplant la un pacient in varsta de 32 de ani, Florin Calancea, din localitatea Glodeni Deal, judetul Dambovita.
"Activitatea de transplant cardiac s-a reluat efectiv la Targu Mures, prin efectuarea unui transplant in Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant. Transplantul s-a efectuat la un pacient de 32 de ani din judetul Dambovita, aflat intr-o stare avansata de insuficienta cardiaca, diagnosticul fiind cardiopatie dilatativa, un pacient aflat in evidenta noastra pe lista de asteptare de aproximativ un an si jumatate. Cordul s-a prelevat la Spitalul Judetean Baia Mare de o echipa condusa de dr. Cosmin Opris, care s-a deplasat acolo sambata seara, iar in cursul noptii a efectuat prelevarea cordului. De la acel donator — un pacient de 26 de ani, victima unui politraumatism — s-a prelevat si ficatul si cei doi rinichi. Codul a ajuns la noi in clinica in jurul orei 3,00 (in noaptea de sambata spre duminica — n.r.), interventia a durat aproximativ sapte ore si s-a incheiat cu succes, un lucru care ne bucura pe toti. In acest moment pacientul este in Terapie Intensiva intr-o stare generala buna (...) Suntem optimisti intr-o evolutie favorabila", a declarat dr. Horatiu Suciu.
El a spus ca acest transplant este primul dupa peste doi ani in care activitatea aceasta a fost intrerupta — din cauza desfiintarii IBCvT in anul 2011, dupa care a fost reinfiintat si a necesitat reacreditare. Important este ca "am dovedit, atat noi, cat si intregul personal ca in IBCvT continua sa se faca performanta, iar acest lucru il vom dovedi in continuare", a afirmat dr. Horatiu Suciu.
Seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara a IBCvT Targu Mures a spus ca, desi s-a reusit reacreditarea activitatii de transplant inca de la sfarsitul anului trecut, aici nu s-a efectuat niciun transplant din cauza faptului ca nu s-a gasit niciun cord compatibil.
"Din pacate, nu a existat niciun cord compatibil. A crescut foarte mult rata donarii, este un lucru foarte bun, dar asa cum am mai mentionat in anumite interventii, am subliniat ca pacientii de la care se poate preleva cordul, donatorii, trebuie sa indeplineasca niste conditii un pic mai speciale, sunt si lucruri legate de varsta, in primul rand, si de anumite conditii hemodinamice si anumite conditii metabolice pentru ca acel donator sa fie eligibil pentru transplant cardiac. Daca ar fi vorba despre o proportie, as spune ca in literatura de specialitate cordul se poate preleva la aproximativ 10 pana la 30% dintre donari, deci din 100 de donatori pentru ficat sau pentru rinichi, cordul se poate preleva in aproximativ 10 pana la 30%, aici depinzand de tari si sistemele de sanatate. Nu a fost din pacate, in aceasta perioada, nici un donator, am fost foarte aproape, in luna ianuarie sa efectuam un transplant, echipa s-a si deplasat intr-o locatie pentru acest lucru, dar s-a amanat in ultimul moment tocmai datorita unor probleme pe care le prezenta donatorul", a afirmat dr. Horatiu Suciu.
El a precizat ca desi a crescut foarte mult rata donarii, precum si varsta pacientilor de la care se preleveaza celelalte organe, nu in toate cazurile cordul poate fi prelevat.
Lucretia Calancea, mama pacientului, a declarat ca fiul ei, Florin, a lucrat in Grecia timp de sase ani, ca mecanic auto, impreuna cu fratele lui mai mare, s-a reintors acasa unde si-a construit o casa si voia sa isi intemeieze o familie, insa s-a imbolnavit grav. Ea a spus ca, in urma cu o zi, fiul ei era internat la Targoviste, iar vestea gasirii unui cord compatibil a fost primita cu mare bucurie.
Pacientul a fost transportat la Targu Mures cu o ambulanta.
AGERPRES/(A — autor: Dorina Matis, editor: Stefan Gabrea)
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page