Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Buzau: Expozitie dedicata lui Dumitru Dan, românul care a facut ocolul lumii în opinci


Muzeul judetean Buzau a lansat recent un proiect cultural menit a-l readuce in atentia publicului larg pe unul dintre cei mai cunoscuti globe-trotter ai lumii, Dumitru Dan (1890-1978), cel are a facut, in perioada 1910-1916, ocolul lumii in opinci in cadrul unui concurs organizat de Touring Club de France.

 Certificat emis de Casa Alba, Washinghton, expus la Muzeul judetean Buzau
Foto: (c) Dorin IVAN / AGERPRES FOTO

In anul 1910, patru tineri romani, Dumitru Dan, Paul Parvu, Gheorghe Negreanu si Alexandru Pascu, studenti in Capitala Frantei, primii doi la geografie, iar ceilalti doi la conservator, au participat la un concurs organizat de Touring Club de France, care prevedea efectuarea inconjurului lumii pe jos prin mijloace materiale proprii.
'Premiul era de un franc per kilometru, in total 100.000 de franci francezi. S-au inscris 250 de concurenti, iar noi ne-am propus sa mergem imbracati in costume populare romanesti, caci pe langa frumoasa suma care ni s-a oferit, am dorit sa facem cunoscute lumii intregii bogatiile folclorului romanesc, inegalabilele cantecele si dansuri populare din tara noastra', isi aminteste Dumitru Dan, in memoriile sale aflate in colectia Bibliotecii V.Voiculescu din Buzau.
El a fost buzoian prin adoptie, ocupatia sa fiind de profesor de geografie la o scoala din Buzau
Dumitru Dan a fost singurul supravietuitor al expeditiei, dupa ce a strabatut timp de 2.200 de zile, cinci continente si trei oceane, trecand prin 74 de tari, 30 de colonii si 1.500 de orase. Pe parcursul calatoriei lui, au fost rupte 497 perechi de opinci si 28 de costume nationale.
*Dumitru Dan in Cartea Recordurilor
'Am acordat o atentie deosebita pregatirii fizice, caci in conditiile foarte diferite de clima si de relief trebuia sa stabatem 45 de kilometri pe zi. In tinuturile calduroase am mers numai noaptea, iar pe vapor mergeam pe punte cate 10 ore in fiecare zi', nota celebrul globe-trotter.
Startul expeditiei s-a dat pe data de 1 aprilie 1910 din Bucuresti, cand cei patru globe-trotteri, imbracati in costume nationale si insotiti de cainele Harap, au plecat pe o ploaie mocaneasca in directia Ploiesti-Brasov-Budapesta-Viena, pentru a ajunge dupa sapte luni, pe ruta Moscova—Tula-Tbilisi-Astara, in Persia.
Cei patru tineri au avut parte in calatoria lor de intamplari de senzatie, cum ar fi intalnirea cu sclavii din Africa, capturarea de aborigenii din Australia, dar si invitatia de onoare la palatul unui rajah din India, primirea la Casa Alba sau intalnirea cu presedintele Cubei, Maria Garcia Monocal, la palatul prezidential din Havana.
Ramas fara tovarasi, care intre timp au murit sau au ramas bolnavi pe traseu, pe 20 aprilie 1915 Dan Dumitru a traversat Atlanticul ajungand de la Caracas la Lisabona si, cu mari dificultati, din cauza primei conflagratii mondiale, la Bucuresti.
In vara anului 1923, globe-trotterul a parcurs ultimii 4.000 de kilometri prin tara si de la Bucuresti prin Iugoslavia si Italia, in luna iulie ajungand in Capitala Frantei unde i s-a facut o primire triumfala, demna de un campion mondial.
Dumitru Dan a prezentat Consiliului de conducere al Touring Club de France un raport amanuntit al calatoriei sale timp de sase ani si a primit intr-un cadru festiv premiul de 100.000 de franci. In anul 1985, performanta sa a fost omologata in Cartea Recordurilor.
*Colectia Dumitru Dan si proiectul 'Ocolul lumii in 497 perechi de opinci'
Dumitru Dan s-a stabilit la Buzau, iar in anul 1978 a vandut manuscrisul memoriilor sale de calatorie si o parte din documentele calatoriei Bibliotecii V.Voiculescu din localitate pentru suma de 250 de lei.
Muzeul judetean de istorie Alexandru Odobescu din Buzau va lansa in vara acestui an proiectul cultural 'Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 de opinci', prin care celebrul globe trotter urmeaza sa fie readus in memoria publica.
Potrivit managerului de proiect, Madalina Oprea, sef sectie Istorie-Arta in cadrul Muzeului judetean de istorie, proiectul are in vedere cateva obiective punctuale cum ar fi digitizarea unui numar 677 de bunuri de patrimoniu detinute de trei institutii publice de cultura: Muzeul Judetean Buzau, Complexul Muzeal 'Iulian Antonescu' Bacau si Muzeul Sporturilor Bucuresti, reconstituirea a sase cantece si cinci jocuri populare romanesti cat mai apropiate de varianta lor de la inceputul secolul al XX-lea, Doina si Calusul, intrate in patrimoniul cultural imaterial al umanitatii UNESCO, dar si amenajarea unui spatiu cultural si expozitional permanent unde vor fi expuse bunurile culturale din Colectia Dumitru Dan.
'Aceste bunuri vor fi prezentate in premiera nationala in cadrul unei expozitii permanente care va celebra implinirea a 100 de ani de la ocolul lumii pe jos realizat de Dumitru Dan, campion mondial la 100.000 km pe jos, inscris in Guinness World Records', a declarat, pentru AGERPRES, managerul de proiect.
La randul sau, Sebastian Matei, directorul Muzeului Judetean Buzau, a declarat, pentru AGERPRES, ca in martie 2016 se vor implini 100 de ani de la finalizarea calatoriei temerare a celor patru studenti romani plecati de la Paris pe jos in jurul Pamantului, iar acesta este "un eveniment important pentru istoria locala si nationala".
"Aniversarea acestui centenar se va face intr-un cadru festiv, vernisandu-se cu aceasta ocazie expozitia dedicata Colectiei Dumitru Dan, care va fi amenajata intr-o sala a Muzeului Judetean Buzau, in sectia de Istorie. Totodata, o echipa de la un canal de televiziune din Marea Britanie lucreaza la un film care isi propune sa refaca traseul strabatut de cei patru temerari romani", a mai spus directorul Muzeului Judetean Buzau.
AGERPRES / (AS-A-autor: Dorin Ivan, editor: Marius Fratila) /FOTO PE
FLUX/

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page