Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

IN MEMORIAM SERGIU VAIDA - (1934-2014)
O scurta biografie de emigrant

S-a nascut la Oradea, tatal avocat, mama solista la opera din Cluj, avand si un frate mai mare, violonist. Dupa terminarea liceului Emanoil Gojdu din Oradea in 1953 se inscrie si termina cu laude Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti. In perioada liceului si a facultatii a jucat fotbal la Oradea si apoi la Rapid Bucuresti, fiind un portar de exceptie. In 1954 a castigat cu echipa de juniori a Romaniei Campionatul European de la Montecatini, Italia.
La terminarea facultatii a fost repartizat pentru mai multi ani ca profesor de istorie la Rosiorii de Vede. Pe baza de concurs, a ajuns director al Muzeului Pedagogiei Romane, iar apoi a functionat ca inspector pentru invatamantul superior in cadrul Ministerului Invatamantului. Din 1973 pana la venirea in Elvetia a fost director in Consiliul Culturii, facand frecvente deplasari in tara si strainatate, pentru promovarea artelor si culturii romanesti.
In 1981 isi schimba radical viata, nemaiputand suporta ideologia si indoctrinarea unui sistem autoritar. Cauta libertatea in gandire si fapte, pe care o gaseste in Elvetia, unde se stabileste definitiv.
Inceputurile exilului sunt grele, dar este bucuros ca-si poate castiga singur existenta si integra intr-o societate a tolerantei si a libertatii cuvantului. Dupa un an reuseste sa-si aduca sotia si fiul, iar apoi sa lucreze la Editura scolara a Cantonului Aargau. Dupa mai multi ani de munca la Centrul Elvetian de Carte se pensioneaza in 1999, prilej cu care i s-a facut o festivitate impresionanta.
A continuat sa promoveze artele si literatura prin articole si interviuri acordate publicatiilor din Elvetia si Romania, ca „Aargauer Zeitung” sau „Gazete din Ardeal”, s-a angajat pentru integrarea si intelegerea fata de emigranti si diferitele culturi, a facut numeroase traduceri germano-romane pentru persoane private si asociatii umanitare, ca „Amnesty International” sau „Caritas Schweiz”. Legaturile cu pretenii s-au remarcat prin generozitate si intelegere. S-a bucurat totdeauna de atasamentul si vizitele frecvente ale membrilor familiei, pe care i-a iubit foarte mult si carora le-a insuflat spiritul de angajament si tenacitate in infaptuirea binelui.
Ultimii ani de viata i-a petrecut intr-o casa de ingrijire si odihna, avand o stare de sanatate din ce in ce mai dificila, incercand insa sa nu fie nimanui o povara. A parasit lumea noastra in martie 2014 la Aarau, dupa o scurta suferinta, fiind inmormantat dupa traditia crestin-ortodoxa, in cadrul familiei si-al prietenilor devotati, care il vor pastra cu respect si apreciere in memorie vie.
------------------------------------------
A consemnat,
Alexandru Vaida


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page