Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Colaps moral egal colaps economic

Preot Paroh Aurel Sas, Las Vegas

„Cine este inteleptul, care sa priceapa, si cui a grait gura Domnului, ca sa spuna pentru ce a pierit tara si a fost arsa ca un pustiu, incat nimeni sa nu mai treaca prin ea? Si Domnul a raspuns: „Pentru ca au parasit Legea Mea, pe care le-am pus-o Eu, si nu au ascultat glasul Meu, nici nu s-au purtat cum le poruncea acel glas (Ieremia 9:12-13)

(Continuare din numarul precedent)

Stanca din Horeb, din care a iesit apa, preinchipuia pe Domnul Iisus Hristos, care va veni si va da „apa cea vie" ce va deveni in om izvor de apa curgatoare spre viata vesnica (cf. Ioan 4:10 si 4:14). Oamenii de astazi in loc sa mearga la Biserica sa primeasca „Apa cea vie" a Harului slujbelor si a Evangheliilor se duc in alte locuri ale pacatului de unde iau toate apele otravitoare, aducand colapsurile morale si economice.

Pentru ca Moise si Aron s-au indoit ca, din stanca va iesi apa, cand au zis: „Ascultati, indaratnicilor, au doar din stanca aceasta va vom scoate apa?, Domnul Dumnezeu le-a raspuns sentinta greselii de indoire, zicand: „Atunci a zis Domnul catre Moise si Aron: „Pentru ca nu M-ati crezut ca sa aratati sfintenia Mea inaintea ochilor fiilor lui Israel, de aceea nu veti duce voi adunarea aceasta in pamantul pe care am sa i-l dau" (Numeri 20:12).

Cum toate lucrurile au o cauza, si greseala de indoire a lui Moise si Aron are o cauza, si s-o vedem in prezentarea Scripturii care zice: „Atunci poporul, apasat de sete cartea impotriva lui Moise si zicea: Ce este aceasta? Ne-ai scos din Egipt ca sa ne omori cu sete pe noi, pe copiii nostri si turmele noastre?" (Iesire 17:3). Deci, cauza este cartirea poporului impotriva lui Moise, in loc sa se roage lui Dumnezeu, sa aiba incredere, si sa se gandeasca cum Domnul i-a trecut prin Marea Rosie, cum ii haraneste cu Mana si cum Moise si-a pus viata lui pentru popor, ei carteau ca i-a adus Moise in pustie sa-i omoare! De aici rezulta ca, nici o cauza nu poate fi o scuza inaintea lui Dumnezeu pentru pacat, ci invatatura sa ramaii in asteptare, cu rabdare si credinta in Dumnezeu ca, vei primi, precum copilul ramane in asteptare si rabdare cu incredere pana parintii ii pot da apa si mancarea de toate zilele.

Iata, cum s-a rugat Moise lui Dumnezeu pentru popor sa-l ierte cand voia sa-l piarda pentru pacatele lui, zicand: „Si s-a intors Moise la Domnul si a zis: O, Doamne, poporul acesta a savarsit pacat mare, facandu-si dumnezeu de aur. Rogu-ma acum, de vrei sa le ierti pacatul acesta, iarta-i; iar de nu, sterge-ma si pe mine din cartea Ta, in care m-ai scris" (Iesire 32:31-32). Aici putem vedea, solidaritatea lui Moise cu poporul in mantuire, mergand pana la sacrificiu suprem, de a cere Domnului: sa se stearga si numele lui din cartea vietii, daca nu va fi iertat si mantuit poporul sau Israel (cf. Iersire 32:32). Dupa apa din stanca si dupa biruinta asupra lui Amalec, Moise a facut un Jertfelnic Domnului si i-a pus numele: „Domnul este scaparea mea" (Iesire 17:14)

In repetare, sa vedem inca odata, caci toata cauza de cartire a poporului impotriva lui Moise, la Dumnezeu nu exista scuze, si asa Moise si Aron nu au condus poporul pana la capat, pe pamantul fagaduintei, ci au fost inlocuiti cu Iosua Navi. Dar aceasta nu inseamna ca, Moise si Aron, nu au fost iertati pentru gresala lor si nu au ajuns in cer. Iata-l, pe Moise prezent la Schimbarea la fata a Domnului Iisus, pe Muntele Tabor, aratandu-se impreuna cu Ilie: „Si S-a schimbat la fata inaintea lor, si a stralucit fata Lui ca soarele, ..., si iata, Moise si Ilie s-au aratat lor, vorbind cu El" (Matei 17:1-7).

Toate colapsurile morale, de mai sus, ale poporului Israel in calatoria spre Canaan, sunt doar cateva ca, sa putem intelege de ce au ratacit patruzeci de ani prin pustie. Am putut vedea, cum poporul a intaratat pe liderii lor, si i-au facut sa greseasca ca pe Aron, cand a facut „vietelul de aur" cu ei, si s-au inchinat lui, ca pe Moise cand a „iesit apa din stanca". Asa intarata popoarele moderne de azi liderii lor, sa le aprobe si legi imorale, iar conducatorii guvernelor ca sa respecte democratia (asa zis) aproba poporului si legi imorale, fara nici o selectie de valori, care apoi duc la colapse morale si economice. Acestea sunt urmarea acelora care striga drepturile pacatului.

Dar liderii popoarelor din totdeauna au de invatat multe de la liderii lui Dumnezeu din Vechiul Testament, ca Moise, Iosua, ca regele David etc, spre a conduce popoarele lui Dumnezeu sa umble in caile Domnului, pentru a nu cadea in colapse morale si apoi economice. Unde se gaseste astazi un lider ca, Moise, in guvernele lumii, sa simta solidaritatea sa, cu poporul care l-a ales, si sa se roage ca Moise lui Dumnezeu, zicand: „O, Doamne, poporul acesta a savarsit pacat mare, facandu-si dumnezeu de aur. Rogu-ma acum, de vrei sa le ierti pacatul acesta, iarta-i; iar de nu, sterge-ma si pe mine din cartea Ta, in care m-ai scris" (Iesire 32:31-32). Asadar, pana nu vor fi lideri in fruntea poporelor, ca sa cheme, cu Credinta, numele lui Dumnezeu, si popor credincios care sa se roage lui Dumnezeu sa le dea lideri cu Credinta, vor fi multe colapse morale si economice.

Atentie, conducatori de popoare de azi: Daca Dumnezeu nu a crutat pe Moise, pentru indoiala lui, nu va va cruta nici pe voi! Daca veti da legi, in Guvernele voastre, de aprobare a faradelegilor si pacatelor in popoarele lui Dumnezeu, pe care le-a rascumparat prin Jertfa Fiului Sau, Iisus Hristos, sa nu credeti ca le va aproba si Dumnezeu. Nu uitati, ca Dumnezeu a dat zece Legi, de guvernare a popoarelor: „Cele zece Porunci" (cf. Iesirea capitolul 20). Iar prin alta Scriptura, Dumnezeu ne descopera despre scoaterea Cuvintelor Sale din Cartea Bibliei, zicand: „Iar de va scoate cineva din Cuvintele Cartii acestei proorocii, Dumnezeu va scoate partea lui din Pomul Vietii, ..." (Apoc. 22:19). Atentie, acum, celor ce scot din viata popoarelor cele Zece Porunci si Evanghelia lui Hristos Iisus, raspunsul este, revelatia Scripturi care zice: „Cine are urechi de auzit sa auda." (Matei 13:9). "Iar de va scoate cineva din cuvintele Cartii acestei proorocii, Dumnezeu va scoate partea lui de la pomul vietii si din cetatea sfanta ..." (Apoc. 22:19).

Iar spre indreptare si restaurare, in Credinta, a conducatorilor de popoare, Domnul Dumnezeu le transmite urmatoarele Mesaje prin Biblie, zicand: „Si acum imparati, intelegeti! Invatati-va toti, care judecati pamantul! Slujiti Domnului cu frica si va bucurati de El cu cutremur. Luati invatatura, ca nu cumva sa se manie Domnul, si sa pieriti din calea cea dreapta, cand se va aprinde degraba mania Lui!" (Psalm 2:10-12).

Dumnezeu preda conducerea lui Israel lui Iosua Navi

„Dupa moartea lui Moise, robul Domnului, a grait Domnul cu Iosua, fiul lui Navi, slujitorul lui Moise, si a zis: „Moise, robul Meu a murit, Scoala dar si treci Iordanul tu si tot poporul acesta, in tara pe care o voi da fiilor lui Israel. Tot locul pe care il vor calca talpele voastre, il voi da voua, cum am spus lui Moise: De la pustie si de la Libanul acesta pana la raul cel mare, pana la raul Eufrat si pana la marea cea mare spre asfintitul soarelui vor fi hotarele voastre. Nimeni nu se va putea impotrivi tie, in toate zilele vietii tale".

Precum am fost cu Moise, asa voi fi si cu tine.; nu Ma voi departa de tine si nu te voi parasi. Fii tare si curajos, ca sa pazesti si sa implinesti toata Legea pe care ti-a incredintat-o Moise, robul Meu; sa nu te abati de la ea, nici la dreapta nici la stanga, ca sa pricepi toate cate ai de facut. Sa nu se pogoare cartea Legii acesteia de pe buzele tale, ci calauzeste-te de ea ziua si noaptea, ca sa plinesti intocmai ce este scris intr-insa; atunci vei fi cu izbanda in caile tale si vei pasi cu spor. Iata iti poruncesc: Fii tare si curajos, sa nu te temi, nici sa te spaimantezi, caci Domnul Dumnezeul tau este cu tine pretutindenea, oriunde vei merge" (Iosua 1:1-9).

Nu se putea o asezarea sau instalare mai suprema a unui lider in fruntea unui popor, ca asezarea pe care a facut-o Dumnezeu lui Iosua, ca si conducator si lider spiritual, in fruntea poporului Israel, in locul robului Sau, Moise, sa-l conduca spre patria fagaduintei, pamanul Caanan, al natiunii lui Israel pentru totdeauna.

Nici o asigurare si incurajare nu putea fi mai mare, ca asigurarea si promisiunea lui Dumnezeu, cand a zis: „Precum am fost cu Moise, asa voi fi si cu tine; nu Ma voi departa de tine si nu te voi parasi. Fii tare si curajos, ca sa pazesti si sa implinesti toata Legea pe care si-a incredintat-o Moise, robul Meu; sa nu te abati de la ea, nici la dreapta nici la stanga, ca sa pricepi toate cate ai de facut" (Iosua 1:5-6).

Dar nici o invatatura nu putea fi mai inalta, care sa se fi fost data unui nou conducator de popor, ca invatatura de a pazi Legea Domnului Dumnezeu, ziua si noaptea, cand i-a zis lui Iosua: „Sa nu se pogoare Cartea Legii acesteaia de pe buzele tale, ci calauzestete de ea ziua si noaptea, ca sa plinesti intocmai ce este scris intr-insa; atunci vei fi cu izbanda in caile tale si vei pasi cu spor" (Iosua 1:8).

Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page