Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Campania “Vorbesc româneste, sunt român!”, continua în Basarabia. Iulian Gramatki: Marturii din teren. Cahul
La Cahul, echipa voluntarilor a discutat cu peste 100 de persoane, dintre care majoritatea au spus ca sunt romani si ca vor unire. Oamenii din sate nu sunt informati, dar odata ce voluntarii nostri au inceput sa le explice, i-au ascultat si au asimilat informatia cu drag.

S-au bucurat ca le este ceruta parerea si au fost foarte amabili. Au intalnit un batranel de peste 80 de ani care le-a spus ca a trait pe vremea Romaniei Mari si ca dupa 1940, intreaga lui familie a ramas in Romania si doar el in Basarabia.

De asemenea, voluntarii nostri au intalnit un domn din Galati care e stabilit cu traiul aici, in Republica Moldova. Acesta ne-a incurajat sa luptam mai departe pentru idealul nostru unionist si spera, alaturi de noi, sa reusim in campania noastra.

O vanzatoare i-a servit cu cate o inghetata si le-a povestit ca Romania i-a dat totul familiei ei. Toti copii doamnei traiesc si invata acolo, iar ea este recunoscatoare pentru toate acestea. Se considera romanca si isi doreste unirea inclusiv pentru a-si putea vizita copiii mai des.

Potrivit unuia dintre voluntari, dintre toti oamenii cu care au vorbit ei astazi, toti ne sustin si nimeni nu a spus ca vor cu Rusia si integrare in Uniunea EuroAsiatica.

In alta zi, voluntarii nostri, Valeria Bratu, Natalia Balanel si Culev Tatiana, au fost in doua sate de pe malul Prutului, Valeni si Caslita-Prut. Au intalnit oameni receptivi, care le-au intampinat cu zambetul pe buze si care le-au laudat pentru ceea ce fac; dar si oameni care le-au contrazis in totalitate, zicand ca sunt moldoveni si ca vorbesc moldoveneste.

Majoritatea persoanelor care s-au opus campaniei noastre de informare au fost de varsta mijlocie, argumentand ca ei s-au nascut in vremuri diferite de cele ale noastre si ca poporul moldovenesc nu a fost niciodata roman. Cei care au avut aceeasi parere ca a noastra au fost tinerii, care le-au asigurat pe fete ca la Recensamant se vor declara romani, fiindca isi doresc o viata mai buna, aici, acasa.

Cutreierand strazile satelor, fetele au intalnit o batranica tare grabita, dar care indata cum a auzit cu ce se ocupa Tinerii Moldovei s-a oprit si i-a ascultat binevoitoare pe voluntarii nostri. Dupa ce a fost inscrisa in formularul "Primavara se numara romanii", a strigat ca suntem romani get-beget si ca trebuie sa-i convingem pe toti de asta.

Scopul campaniei „vorbesc romaneste, sunt roman!" nu este negarea identitatii moldovenesti, ci combinarea ei cu cea romaneasca, cea din urma luandu-si locul de identitate etnica si national-culturala, iar cea dintai revenind la rolul potrivit de identitate regionala sau civica. Mai multe clarificari aici si aici.

Iulian Gramatki este doctorand in economie la Goethe Universität Frankfurt; licentiat in Administrare de Business si ?tiinte Politice la Saint Louis University Madrid; membru al Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale si al Platformei Civice „Actiunea 2012".

Sursa: Romanian Global News
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page