Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Eugen Teodorovici catre Birgitta Ohlsson: România nu va refuza o propunere de colaborare bilaterala din partea unui stat UE


Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ii transmite ministrului suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, ca Romania nu a refuzat si nu va refuza niciodata o propunere de colaborare bilaterala primita din partea unui stat membru al Uniunii Europene, se arata intr-o declaratie presa remisa marti AGERPRES.
"Observ cu ingrijorare ca ministrul suedez Birgitta Ohlsson isi mentine abordarea total nedreapta fata de Romania si da semnale serioase ca, de fapt, cea care are nevoie de sfaturi in aceasta problematica este chiar dansa. Ii spun din nou, cu foarte multa rabdare si cu seriozitatea pe care comunitatea romilor o merita, ca Romania nu a refuzat si nu va refuza niciodata o propunere de colaborare bilaterala primita din partea unui stat membru al Uniunii Europene", subliniaza Teodorovici.

Potrivit acestuia, Guvernul de la Bucuresti nu manifesta doar interes, ci si vointa politica in utilizarea fondurilor europene de care beneficiaza, in absolut toate domeniile.

"Fac un apel catre doamna ministru sa accepte ca problema comunitatilor de romi este problema tuturor statelor Uniunii Europene, si nu a unui singur stat", sustine ministrul roman.

Teodorovici mai arata ca este convins ca Birgitta Ohlsson intelege foarte bine acest aspect, dar daca va continua sa foloseasca aceasta tema in felul in care o face, o sa ajunga la doua concluzii.

Prima este ca "motivele reale din spatele acestei campanii furibunde a doamnei ministru sunt unele bine ascunse opiniei publice". Cea de-a doua, ca "Suedia are serioase probleme in identificarea de solutii concrete pentru comunitatea romilor de pe teritoriul sau si incearca sa creeze una mai mare decat cea existenta in loc sa ne concentram eforturile pentru identificarea de solutii comune".

Teodorovici ii mai transmite ministrului suedez ca se insala si daca totusi considera ca sunt probleme in legatura cu acest subiect in Suedia, Romania ii poate oferi asistenta.

"Nu in ultimul rand, precizez ca din corespondenta dintre Suedia — Romania si Comisia Europeana reiese foarte clar ca nu exista nicio motivatie pentru activarea unui 'task force' pe aceasta tematica iar dansa o stie foarte bine. Mai mult decat atat, reprezentantii Comisiei resping cu fermitate crearea unui 'task force', subliniind ca statele membre trebuie sa coopereze bilateral si sa ia decizii comune pe acest subiect si nu numai", a mai afirmat Teodorovici.

Ministrul suedez al Afacerilor Europene, Birgitta Ohlsson, si-a exprimat dezamagirea intr-un interviu publicat marti in cotidianul austriac "Der Standard" in legatura cu faptul ca guvernul roman nu manifesta vointa de a coopera la nivel european in problematica romilor.

Intrebata de ce blocheaza, in opinia sa, Romania crearea unui 'task-force' cu privire la romi, Brigitta Ohlsson a enumerat mai multe motive: lipsa de vointa politica, slaba capacitate administrativa de folosire eficienta a fondurilor UE, faptul ca Romania este unul dintre cele mai sarace state din Uniune. Nu in ultimul rand, ea a mentionat 'orgoliul', din cauza caruia romanii nu permit intrarea in tara a observatorilor straini pentru acest domeniu.

Ministrul a subliniat ca nu va renunta la ideea crearii respectivului grup de lucru si si-a exprimat speranta ca guvernul roman isi va schimba opinia in legatura cu acest subiect. Birgitta Ohlsson a mentionat ca a vazut 'prea multe' tabere de romi cu conditii precare, in diferite tari, si a sustinut ca 'este de neacceptat intr-o societate moderna faptul ca niste copii sunt nevoiti sa caute de mancare in gunoi'.

Birgitta Ohlsson a mai declarat in interviu ca discriminarea romilor nu este un fenomen romanesc, fiind intalnit in mai multe state ale UE, inclusiv Franta sau Ungaria. 'Chiar si in Suedia avem o istorie sumbra in acest sens', a admis ministrul.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Barbuta, editor: Antonia Nita)
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page