Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

(REVISTA) DACIA ETERNA

Constantin LUPEANU

 


 

Dragi prieteni,

 

A fost odata o tara ca-n povesti, cu oameni frumosi, intelepti si neinfricati, apoi nu se stie cum se facu, se petrecura generatii dupa generatii, oamenii noi uitara de cei vechi si la un moment dat se trezira dezbinati, mici si neajutorati. Fala de odinioara si puterea fara seaman pierisera. De-acum isi ziceau romani si se dadura coboritori din latini, cu toate ca erau veri buni, latinii proveneau din neamul arimilor, ca si ei. Oare cat va mai curge apa de-a lungul si de-a latul Imperiului Dac de odinioara, ca romanii sa inteleaga ca ei sunt daci si sa indrazneasca sa declare ca numele pamantului lor este Dacia? Poate fi schimbat numele unei tari? In cazul Daciei, castigul este incomensurabil, de vreme ce noi ne intoarcem la origini, ridicam valul uitarii de pe un popor civilizator in Europa si ne dam seama ca abia in felul acesta suntem noi insine, popor demn de a fi admirat, si nu o copie. Dupa aceea, nu ne-ar mai ramane decat, printr-o viziune unitara si un efort colectiv, sa reabilitam si codul de valori morale apartinand dacilor, naravit din cate se pare, prin Evul Mediu, de vantul puturos batand dinspre Bizant.

 

Fondam de Sfintele Pasti 2014 o revista de cultura care acorda prioritate prozei si traditiilor, revista Dacia Eterna, de tinuta electronica, in pas cu tendintele secolului in care traim. Librariile nu functioneaza. Chioscuri de ziare existau in alte secole. Intre casa, slujba??si sala de fitness, librariile noastre au luat forma laptop-urilor, a ipad-urilor, a telefoanelor mobile ultra-performante. Sa nu cumva sa creada strabunii ca noi nu citim. Cei mai buni dintre noi resping televizorul. Procentul accesului la lectura este acelasi, strabuni iubiti, nu va alarmati!

 

Dacia Eterna se vrea o revista care sa si onoreze numele si va cuprinde, cu fiecare numar nou, pagini despre istoria si viata dacilor, expuneri privind traditii, datini si obiceiuri ale urmasilor lor, romanii de azi. Ii rugam pe cei care cred intr-o civilizatie a dacilor ramasa in mare parte nestiuta sa ne trimita lucrarile lor.

 

Dacia Eterna se vrea o revista de literatura romana contemporana si vom publica operele unor scriitori cunoscuti care nu vor ezita sa ni se alature, ale tinerilor scriitori, ale incepatorilor.

 

Dacia Eterna se vrea o revista definita prin creatia propriu-zisa, mai cu seama proza de toate stilurile si dimensiunile, romane in foileton – gen publicistic disparut, din lipsa de spatiu, in reviste unde se rasfata articolele de critica pe care nu le citesc decat cei vizati. Paginile revistei vor contine desigur poezie, piese de teatru, scenarii de film, genuri literare moderne, scurte, tipice erei electronice. O rubrica permanenta va fi: Cartea de Maine – prezentarea noilor aparitii editoriale de catre autorii insisi. Va exista o rubrica intitulata: „Debut”. Iata de ce ii rugam pe elevii si studentii care scriu literatura sa ni se adreseze cu incredere. Pentru ca singura ratiune a oricarei creatii este sa se infatiseze semenilor.

 

Dacia Eterna se vrea o revista deschisa traducerilor din limba chineza??si-i salutam pe toti cei care ne vor incredinta traducerile lor literare din scriitori chinezi clasici, moderni si de astazi. In prezent, sunt in tara noastra, din cate stim, cateva zeci de sinologi implicati in studierea culturii Chinei, sinologi cu opera, iar cunoscatorii si vorbitorii limbii chineze se apropie de o mie.

 

Dacia Eterna se vrea o revista cu un orizont larg si vom fi bucurosi sa publicam texte pe teme culturale, prioritate avand cele in legatura cu noi, dacii. Dacia Eterna se vrea o revista deschisa publicului larg, dornic de lectura. A fi cititor pasionat nu este un moft, o intamplare, ci rezultatul unui proces care incepe in scoala, de aceea ne adresam cu prioritate elevilor si studentilor. Speram sa atragem cat mai multi cititori, sa avem cititorii nostri loiali, devoratori de literatura buna, de intamplari povestite cu har; noi ne vom modela dupa cerintele lor; ei se pot perfectiona pe ei insisi prin lectura revistei.

 

Deviza noastra este – Pentru o Romanie Meritocratica. Speram sa devenim cu totii mai buni. Cuvinte precum sinceritate, seriozitate, cinste, onoare, dreptate, ordine, disciplina, iubire, munca si creativitate sa ajunga sa ne caracterizeze cu adevarat. si inca ceva: nu politicii! Programul nostru urmareste trezirea constiintei de neam, primatul calitatii, promovarea meritocratiei, cuvant prea putin folosit in vremurile din urma. Optam pentru literatura si arta de valoare estetica reala, indiferent de modalitatile de creatie, de stil, de epoca, de rasa, de religie. „Toti oamenii sunt frati” este un dicton chinezesc imprumutat de detinatoarea unui premiu Nobel, Pearl S. Buck, pentru versiunea ei in limba engleza a romanului clasic „Shui Hu Zhuan, Osanditii mlastinilor”. Noi credem ca toti oamenii care traiesc in aceasta??tara sunt daci si sunt frati buni, desigur.

 

Dragi prieteni,

Asteptam cu drag sa ne scrieti pe adresa:

revistadaciaeterna@gmail.com

Drum bun, Dacia Eterna!

Hristos a inviat!

 

Din Muntii Orastiei,

de Sfintele Pasti 2014

Constantin LUPEANU

----------------------------------------------------------

 

Va oferim revista Dacia Eterna nr 1

Aprilie 2014. 

 

Din Cuprins:

 

1. Sectiunea TRADITII - Istorici romani despre daci, Elemente dacice in portul popular romanesc
2. Sectiunea ROMAN FOILETON - Vecinul el bun de CORNELIU LEU

3. Sectiunea MEMORII - ION ANDREITA 

4. Proze scurte de CAMELIA PANTAZI, IULIANA CHIHAIA, ELENA E. NAPOLI

5. Un poet chinez de exceptie - JIDI MAJIA 

6. Sectiunea EVENIMENT - Alegeri la ACADEMIA ROMANIEI etc.

 

Numar ilustrat cu imagini dupa lucrarile Acad. MIRCIA DUMITRESCU

 

Va rugam sa ne scrieti si sa ne trimiteti scrierile in proza de mare pret ale Domniilor Voastre pe adresa de email:

revistadaciaeterna@gmil.com

Va multumim pentru incurajare si incredere!

 

Director fondator: CONSTANTIN LUPEANU

Redactor-sef: IOAN PAUNESCU

ISSN 2360 – 199X

ISSN–L 2360 – 199X

Adresa:

Str. Aurel Vlaicu, nr. 25, cod 330007

Deva, Romania

Email: revistadaciaeterna@gmail.com

 

Colaborarile nu se platesc. Reproducerea este permisa, cu citarea sursei. Responsabilitatea pentru opiniile exprimate in cuprinsul textelor revine exclusiv  semnatarilor (Codul Penal, art. 205-206).

 

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page