Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Amintiri despre Craciun (Titi) Tira: 1941 - 2014    A venit intr-o zi de Craciun si-a plecat de Florii

S-a stins o lumina, dar in acelasi timp s-a aprins intr-o alta lume mai buna, mai frumoasa si fara de lacrami. Despre EA cunoastem putin si ce stim este numai prin „Convingere si Revelatie personala”!

In toamna anului 1967 eram ucenic in anul trei la Uzina de Strunguri din Arad, fiind repartizat la sectia „Mecanic sef”. In prima zi de ucenicie am privit o fata cunoscuta din biserica penticostala din Bujac, un barbat drept ca un brad, in persoana fratelui Titi (Craciun) Tira, care lucra pe o masina de rectificat. Mai pe urma, in zilele in care mergeam la practica in uzina, ca ucenic, admiram maiestria, modul cum lucra acest barbat. In conversatiile pe care le aveam doream tot mai mult sa-i fiu pe plac, vedeam in el un lider, un om a lui Dumnezeu, cu reputatie buna intre muncitorii din sectie. Titi Tira a fost membru activ si apreciat in biserica din Bujac, canta in corul mixt, la tenori, alaturi de bunii prieteni: Puiu Szabo, fratii Mitru si Pascu Hartau, fratii Ioan, Gusti, Cornel Bulza, Pavel Miclea si multi altii, in timp ce eu cantam la bas avandu-i ca dirijori pe fratii: Dinu Bulza, Palea Bodea, Trandafir Ardeu, Tudur Iovu si mai pe urma cu ce-a mai lunga slujire, fratii Lelu si Tutu Ardeu. In preajma anului 1960, Dumitru Moraru, Ioan Mercea, Dinu Bulza, Puiu Szabo, Teodor Mercea si Pascu Hartau preteni buni, mergeu adesea in misiune prin bisericile de la sate. Ioan Mercea era un bun acordionist, un mare cantaret, iar Titi Tira slujea cu darul de-a recita poezii. Misiunea si dorinta lor era si de a-si gasi un „ajutor potrivit”. In timp ce Titi recita versurile de poezie, biserica era cercetata prin Duhul Sfant, deoarece mesajul era dat de Domnul prin revelatie divina. Pentru multi ani la dubla sarbatoare de „Craciun”, cu o voce blanda, recita cate o poezie prin care Inalta Numele Acelui nascut in Betleem.
Titi Craciun a fost un om care a umblat zilnic cu Dumnezeu. Pastorul Petru Ardeu l-a provocat apoi sa dea indemnuri la rugaciune in timpul serviciilor divine. Un al doilea poem primit tot prin descoperire Cereasca in anul 1984 avea titlul: „Cristos a Inviat”. Acel poem a fost pus pe note de catre dirijorul Tutu si se canta si astazi in multe biserici din Romania si din SUA. Tot in acea perioada, Domnul i-a dat fratelui Craciun-Tira si cantarile „Sus pe plaiurile Cerului” si “Noi suntem din Israel, noi nu ne inchinam”. La inceput aceste doua cantari au fost interpretate de fratii Nicu si Vasile Hojdea la evanghelizari, unde participa si corul barbatesc. In acest mod, cantarile au fost raspandite foarte repede, astazi sunt cantate pretutindeni in Romania si peste tot in lume pe unde au ajuns romanii.
Au trecut anii si in toamna anului 1990, in data de 26 august eram pe peronul garii din Arad, inconjurat de o mare multime. Eram in asteptarea acceleratului de Bucuresti cu pasaportul de plecare definitiva in SUA. Eram foarte emotionat! Printre cei multi ce erau in jurul meu era si Titi Craciun. Ce nu am uitat, si parca si astazi aud vorba lui: „Petrica, ne vedem in America!”.  Pe 29 august 1990 am ajuns in Arizona... Tot in anul 1990, din relatarea fratelui Tutu Ardeu, pe stadionul de la UTA (Arad) a venit un mare evanghelist. Faceam repetitii cu „Corurile reunite”. Chiar atunci, Titi Craciun a venit sa-si ia ramas bun de la coristi si-a spus: „Eu merg in America, si daca se poate, doresc sa fac o slujba de misionar”. El a avut un har de la Dumnezeu sa compuna, sa compuna versuri si melodii. Familia Tira, Craciun, Viorica, Marcel, Adriana, Delia si Ligia au ajuns pe un nou pamant, in Statele Unite ale Americii. Adaptarea la o noua  viata, o alta cultura, nu a fost usoara. „Daca veneam in America cand eram mai tanar...” obisnuia sa spuna Titi.
Viata isi continua cursul si Adriana, cel de-al doilea rod al dragostei lor se casatoreste. Zile de mare bucurie! Dar, nu dupa mult timp, un vant rece loveste necrutator familia Tira, in urma caruia Adriana trece in lumea celor drepti... la varsta de 22 de ani. In perioada urmatoare am vorbit mult cu Titi... Ore-n sir! I-am spus multe in „noptile grele” cand norii mari au apasat din greu peste cortul sau. Au mai trecut anii si-a mai venit inca un val. „Petrica nu stiu ce-i cu mine, nu am pofta de mancare, slabesc...”.  Cand a aflat de boala care-i macina trupul, Titi nu s-a rugat Domnului sa-l vindece. Dorea mai degraba sa plece... „Nu ma opriti, fiindca Domnul mi-a dat izbanda in calatoria mea! Lasati-ma sa plec si sa ma duc la Stapanul meu!”.( Genesa 24:56).
Craciun (Titi) Tira s-a nascut in data de 25 Decembrie 1941 in comuna Gurba judetul Arad. A plecat din Romania, impreuna cu familia, in anul 1990 si s-a stabilit in Westminster, California unde a trait pana la data de 13 aprilie, 2014, cand a parasit aceasta lume, plecand sa se intalneasca cu Acela pe care L-a slujit cu multa daruire.
Atat familia mea, cat si familia lui Tutu Ardeu si „Corului Barbatesc”, transmitem cele mai sincere condoleante pentru familia Tira. Titi va ramane vesnic viu in memoria noastra. Domnul Dumnezeu sa va mangaie asa cum numai El stie! „Iar tu, Titi, du-te, pana va veni sfarsitul. Tu te vei odihni si te vei scula iarasi odata in partea ta de mostenire, la sfarsitul zilelor!”  (Daniel 12 :13).

By Petru Cretiu
Phoenix, Arizona

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page