Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

EVA DANON - O PIANISTA CARE PICTEAZA

 S-ar putea crede ca afirmatia din titlu este o metafora. Dar nu este... Ma aflu in fata unei doamne mignione fragile si elegante, intr-un apartament cu peretii acoperiti de tablouri. Pictate de ea. Numai ca doamna Eva Danon are alta formatie: e pianista de profesie. A studiat ani de zile pianul la Conservatorul din Bucuresti ca apoi sa predea lectii in scoli de balet si, mai mult, sa insoteasca formatii de mare tinuta, balerini vestiti si coreografi de faima internationala, precum Mia Arbatova, Gertrud Krauss, Rina Scheinfeld... si altii.

Cum a ajuns la pictura? La aceasta intrebare nu e greu de raspuns. Sunt foarte multe exemplele cu oameni talentati, dotati pentru mai multe arte. In cazul Evei, inceputurile se pierd in copilarie si adolescenta. Intotdeauna i-a placut sa deseneze. Sa picteze. Tablourile ei, din diferite perioade, deci din virste diferite, au un numitor comun. O pregnanta sensibilitate. O deschidere catre un romantism nealterat de trecerea anilor si de framantarile firesti ale vietii. Poate ramane romantica o femeie care a cunoscut, ca mai toata lumea, ce inseamna lupta pentru existenta? Dovada ca da...

Stilurile sunt totusi diferite. Fara sa-si propuna in mod special, Eva Danon aluneca in surrealism intr-un tablou in care pianista ar putea fi chiar ea, pianul ajunge la plafonul unei sali de concert aristocratice si in aer pluteste bustul lui Toscanini. Alteori, stilul e aproape naiv, mai ales cind tabloul isi propune un aer familial, nostalgic. Multe panze sunt impresioniste, dar altele au o curioasa alcatuire, cu o parte figurativa si o alta care se poate incadra in expresionismul abstract. Influentele marilor maestri sunt, de asemenea firesti si explicabile, simtim uneori o linie din modernistii francezi, alteori o respiratie larga ca a peisagistilor rusi sau spanioli.

Tematica abordata este si ea diversa. Natura statica, compozitii cu personaje, peisaje campenesti, flori, portrete. Eva Danon are remarcabila capacitatea de a povesti in tablourile ei. Demonstreaza o intelegere profunda a oamenilor virstnici, a neputintei si dezolarii, vizavi de naivitatea si jocurile fara de griji ale copilariei. Sau predilectia si atasamentul pentru familie, cu personaje exemplare, surprinse in trecerea anilor... O anume dinamica a culorilor din mai toate lucrarile pledeaza fara indoiala pentru optimism si sinceritate. Iar intalnirea muzicii culte cu pictura de sevalet nu face decit sa le permita ambelor un spectru mai larg de exprimare. Nu degeaba exista in muzica termenul de coloratura, iar in artele plastice uzitata metafora „o simfonie de culori".

Dr. Dorel SCHOR

30 ianuarie 2010

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page