Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

"... o mireasma a lui Hristos" (2 Corinteni 2, 15)   Imi este foarte usor sa va scriu dumneavoastra, dragi cititori de Limba Romana ai revistei Clipa, despre "mireasma", pentru ca indiferent in care parte a tarii v-ati nascut, Romania este tara miresmelor. Nu este vorba "de parfumul" de ocazii speciale, nici de "aroma" particulara a cuiva, a ceva, nici de "savoarea" de circumstanta, ci mult mai mult decat toate acestea. Mireasma depaseste mirosul sau gustul, trece din simturi in trairi, "intr-o stare" de bine deosebita, devine parte din ceva fara masura de frumos si infinit de bun. Apartii miresmei. Ea te infiaza parca. Cine a trait mireasma Carpatilor se simte al Carpatilor, cine a fost vanzolit de miresmele colinelor in floare sau ale campiilor de-alung de rauri este al lor.  
Daca facem un pas mai departe cred ca fiecare dintre dumneavoastra ati experimentat in ganduri si in suflet, o mireasma a stelelor in noptile senine de iarna sau de vara, pe care nu le-am atins niciodata, despre care nu stim mai nimic, dar care sunt pentru noi mesageri ai miresmei divine. Izvorul tuturor miresmelor in cer si pe pamant este iubirea lui Dumnezeu aratata noua in Isus Hristos, Fiul Sau. In acest sens, traducatorul Bibliei in limba noastra a folosit cel mai potrivit cuvant - "mireasma" - referitor la aceasta dragoste cereasca ce vine spre noi pe mii de cai. Multi dintre mai marii neamului nostru au miresmat despre Domnul Isus, Mantuitorul.
Fiecare lucru facut de Dumnezeu are frumusetea rostului sau. Va amintiti de stralucirea fetei lui Moise cand a coborat de pe munte, dupa ce statuse in prezenta Sa? Fiii lui Israel il priveau pe Moise si se minunau de slava de pe fata lui. Slava transmite slava. Iubirea transmite iubire. Mireasma raspandeste mireasma. Aceasta din urma se cheama "miresmare". Cel miresmat este si el un purtator de mireasma.
Intrand in sfera intelesurilor biblice lucrurile devin nebanuit de frumoase. Biblia zice:  "... noi suntem o mireasma a lui Hristos" si "Dumnezeu raspandeste prin noi in orice loc, mireasma cunostintei Lui". E vorba de apostoli, desigur. La fel de bine insa poate fi vorba si despre noi daca facem acelasi lucru. Si de ce sa nu facem si noi la fel?  Ce e aceea "mireasma lui Hristos"? Este vestea cea buna a mantuirii. Cand intra in sufletele noastre miresmam si pe altii cu ea. "Mirosim" a cele pamantesti, dar "miresmam a cele ceresti", mirosim a benzina, a vopsele, a fum, a necaz, dar miresmam a credinta, a dragoste, a speranta. Ochii ne sunt obositi, lacrimati, dar privirea ne e clara, increzatoare. Mainile arata a truda, dar ele miresmeaza a facere de bine, indoiti de poveri privim in jos, dar vedem in sus, mirosim a murire, dar miresmam a inviere, a viata vesnica. Noi purtam cu noi mirosurile noastre, dar miresmam cunoasterea Domnului. Apostolul Pavel mirosea a panza de corturi, dar miresma a Hristos, pe oriunde mergea, si el mai miresmeaza despre Hristos si zilele acestui sfarsit de lume.
"Mireasma" este binecuvantat contagioasa. Ea nu este o chestiune particulara, ci de ansamblu, de cuprindere, pentru cat mai multi, pentru toti. Nimeni n-o poate opri. Experienta miresmarii nu este nici ea singulara. Chemi si pe altul. Simti nevoia de impartasire. Vino cu mine in locul acela sa vezi ce aer, ce culori, ce imagini, ce murmure de liniste si-l duci intr-un loc sau altul cu iz de paradis. "Mireasma mantuirii" este si mai minunata. Ai simtit-o odata, te porneste la drum s-o impartasesti, s-o raspandesti, nu te poti bucura de ea de unul singur. Faci rost de o Biblie pentru o prietena a ta, trimiti o carte de poezii pentru cineva cu copii multi, duci o caseta cu cantece despre mantuire la o intalnire cu prieteni, deschizi o discutie de incurajare cu cineva necajit, spui celui ce nu stie vestea cea buna a salvarii, adica miresmare.  
Purtatori de miresme. Lucruri care par mici, dar despre care Domnul Isus va spune curand "ai fost credincios peste cele putine, te voi pune peste cele multe". Asa ca cea mai nobila indatorire a noastra este sa fim purtatori  de miresme despre cel mai frumos nume in cer si pe pamant, Mantuitorul Isus Hristos.
Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page