Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

96 de ani de neuitare! 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu Tara sarbatoriti în peste 40 de orase de pe cele doua maluri ale Prutului


Acum 96 de ani, pe 27 martie 1918, Sfatul Tarii s-a intrunit in sala mare a Parlamentului de la Chisinau si a decis, cu majoritatea voturilor exprimate, semnarea Actului de Unire a Basarabiei cu Romania. Pentru Unire au votat 86 din cei 135 de deputati prezenti la sedinta Sfatului Tarii. Trei s-au pronuntat impotriva, iar 36 s-au abtinut. Rezultatul votarii a fost insotit de aplauze si strigate: „Traiasca Unirea cu Romania!". Actul de Unire fost semnat de presedintele Sfatului Tarii, Ion Inculet, vicepresedintele Pantelimon Halippa si secretarul Ion Buzdugan, transmite Romanian Global News.

Proclamatia Sfatului Tarii suna astfel: „Republica Democratica Moldoveneasca (Basarabia), in hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunare, Marea Neagra si vechile granite cu Austria, rupta de Rusia acum o suta si mai bine de ani din trupul vechii Moldove, in puterea dreptului istoric si a dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure sa-si hotarasca soarta lor, de azi inainte si pentru totdeauna se uneste cu mama sa Romania".

Prim-ministrul de la Bucuresti, Alexadru Marghiloman, a declarat atunci: „In numele poporului roman si al regelui Romaniei, cu mandrie, iau act de hotararea cvasi-unanima a Sfatului Tarii. La randul meu, declar ca de azi inainte Basarabia este pentru vecie unita cu Romania".

Cu ocazia marii sarbatori a Unirii Basarabiei cu Tara, lampioane tricolore vor fi lansate concomitent in peste 40 de orase de pe ambele maluri ale Prutului pentru a marca 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania.

In Bucuresti, in mod simbolic, sustinatorii reintregirii nationale se vor prinde intr-o hora a Unirii si vor lansa 27 de lampioane tricolore joi, 27 martie, la ora 19:00, in Piata Universitatii (zona la Fantana), pentru a semnala preambulul unitatii nationale.

Evenimente similare vor fi organizate in orasele Chisinau, Alba-Iulia, Arad, Pitesti, Bacau, Balti , Botosani, Braila, Barlad, Brasov, Buzau, Calarasi, Resita, Cluj-Napoca, Galati, Giurgiu, Targu-Jiu, Petrosani, Iasi, Drobeta Turnu Severin, Targu-Mures, Nisporeni, Orhei, Bals, Ploiesti, Zalau, Sibiu, Suceava, Targoviste, Timisoara, Tulcea, Ramnicu-Valcea, Vaslui, Adjud, Alesd, Craiova, Urziceni, Oradea, Bistrita, Petrosani, Piatra Neamt.

Flash-mob-urile organizate de filialele si asociatiile aderente Platformei unioniste "Actiunea 2012" au drept obiectiv urgentarea realizarii Reunirii celor doua state romanesti, pe fondul noului context international extrem de favorabil.

De la ora 10:00, la Chisinau va incepe activitatea la corturile de informare ale campaniei ,,Vorbim romaneste, suntem romani". Corturile vor fi instalate in prima saptamana in Scuarul Europei, sectorul Botanica (Cuza colt cu Dacia) si scuarul Kentford (strada Ghenadie Iablocikin colt cu Calea Iesilor.

Reprezentanti ai Platformei civice "Actiunea 2012", ai Platformei unioniste Consiliului Unirii, din care fac parte si PNL, Asociatia Veteranilor de Razboi "Tiras-Tighina", Uniunea Romanilor din nordul Bucovinei si Tinutul Herta, Solidaritatea, numeroase alte partide si asociatii obstesti, vor fi prezente la aceasta lansare, in care cetatenii R.Moldova vor semna simbolic precum ca sunt romani si vor primi materiale informative in vederea desfasurarii unui recensamant corect si obiectiv, precum si a impiedicarii ingerintei factorului politic si administrativ in fraudarea acestei actiuni, in special privind autoidentificarea lingvistica si identitara.

Pana pe 12 mai, voluntari ai Platformei unioniste Actiunea 2012 vor asigura permanenta la aceste corturi, in diferite zone ale capitalei, pentru a informa trecatorii in legatura cu drepturile pe care le au.

La ora 18:30, la Chisinau, in fata monumentului lui Stefan cel Mare si Sfant, tinerii se vor aduna sa intoneze adevaratul imn al Republicii Moldova, iar la ora 19:00, simultan cu 40 de orase din Romania si Republica Moldova, se vor lansa catre cer 27 de lampioane.

Sursa: Romanian Global News

 

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page