Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ROTTWEIL, CEL MAI VECHI ORAS DIN BADEN-WÜRTTEMBERG

Ligia-Gabriela JANIK

 

Orasul Rottweil, cel mai vechi oras din Baden Württemberg, se afla situat intre muntii Padurea Neagra si Alpii Svabesti, la jumatatea drumului dintre Stuttgart si Bodensee, la o distanta de 90 de kilometri de Stuttgart, capitala regiunii Baden-Württemberg, pe autostrada A 81.

 Orasului Rottweil i se cuvine pe drept titlul de „cel mai vechi oras din Baden – Württemberg“ fiind sub dominatia imparatului roman Vespasian inca din anii 73 d.Ch.

Renumit prin de rasa de caini „rottweiller“ si prin carnavalul anual alemanic, cu o istorie de secole, acesta a devenit un mare centru cultural, economic si industrial intre Stuttgart si Konstanz, impletind astfel o lume medievala cu cea moderna.

 Prin arta moderna si cultura istorica, orasul ne surprinde printr-un contrast cat mai frumos si emotional, aducand in atentia vizitatorilor o lume in care vechiul este frumos armonizat cu noul, medievalul cu modernismul. Orasul este strabatut de raul Neckar, ce ofera un peisaj deosebit pe fundalul Alpilor Svabesti, atragand turistii din toate colturile lumii.

 Centru de legatura intre orasele: Horb, Tübingen, Schaffhausen (Elvetia), Freudenstadt, Rottweil se  invecineaza cu orase de mare importanta industriala, devenit el insusi un mare centru economic si cultural din sudul Germaniei. Cu cei peste 24.372 locuitori, este pozitionat la o altitudine de 507 pana la 740 de metri deasupra marii, pe ridicatura unei stanci pe raul Neckar. Printre localitatile invecinate cu orasul Rottweil, amintim Oberndorf am Neckar, la 20 km nord, Balingen, 24 km nord-est, Schramberg in Padurea Neagra, la 27 km nord-vest, Villingen-Schwenningen, la 24 de kilometri spre sud-vest, Donaueschinken- orasul de unde izvoraste Dunarea, Bad-Dürrheim oras balneoclimatic recunoscut prin apele sale termale.

 Trebuie mentionat Tuttlingen, la 27 de kilometri sud-est, oras care este unul dintre cei mai mari producatori industriali de instrumente chirurgicale din lume, orasul Singen este recunoscut prin condimentele alimentare "Maggi". Iar Trossingen se afla la doar 18 kilometri, fiind recunoscut ca "Orasul Muzicii", oras de unde au luat nastere muzicutele si acordeoanele marca „Hohner“.

 Asezarea geografica si imprejurimile orasului

 Prin structura si pozitionarea geografica, Rottweil este un oras de dimensiuni medii in regiunea Schwarzwald-Baar-Heuberg al carui centrul principal este orasul universitar Villingen-Schwenningen. Localitatile care se afla in jurul orasului, sunt asezate aidoma acelor de ceasornic: Zimmern unter der Burg, Schömberg, Wellendingen, Frittlingen, Aldingen, precum si: Deißlingen, Zimmern ob Rottweil, Dunningen, Bösingen, Villingerdorf si Dietingen.

 Datorita cresterii demografice, in 1970 Rottweil a depasit cifra de 20.000 de locuitori, fiind declarat resedinta de judet si reprezentand o baza puternica de legatura intre localnicii urbani si cei din mediul rural. Deoarece locuitorii din imprejurimi si-au castigat existenta din marea industrie dezvoltata in oras, acesta a devenit foarte repede un nucleu industrial, odata cu incorporarea cartierului Bühlingen, in anul 1939.

 Rottweil este format din doua mari orase: orasul de baza sau orasul vechi, format din cartierele: Bollershof, Bühlingen, Hegneberg, Hochwald, Neckarburg, Valea Neckar, iar in anul 1970 au fost adaugate cartierele Göllsdorf, Hausen ob Rottweil Feckenhausen, Neufra, Neukirch si Zepfenhan etc. formand astfel, orasul nou. Aceste cartiere rezidentiale au fost zone cu statut privat avand nume proprii, ale marilor personalitati cu renume, care au locuit in timpul dinastiei Hohenstaufen.

 Neckar, afluent al Rinului, este principalul rau care strabate orasul Rottweil. Izvoraste in apropierea orasului Villingen - Schwenningen din Padurea Neagra, Landul Baden-Württemberg. Izvorul se afla la o atitudine de 706 m deasupra nivelului marii si strabate un drum lung, de 367 km, pana se varsa in fluviul Rin.

 Un alt rau care strabate orasul Rottweil este Prim, un afluent in dreapta Neckarului, care izvoraste din Balgheim,  Tuttlingen. Numit in antichitate Primus, raul Prim are o lungime de 21 de kilometri si se varsa in Neckar. Principalele localitati care sunt strabatute de raul Prim sunt: Balgheim, Aldingen, Spaichingen, Rottweil.

 Istoria orasului Rottweil

 Vechimea si structura medievala a orasului, cu radacinile inca din timpul dinastiei Hohenstaufen si Alemanilor, ofera locuitorilor si turistilor o priveliste de nedescris cu diverse oferte culturale.. Istoria fostului oras imperial dateaza inca din neolitic, Imperiul Roman lasandu-si amprenta puternica, inca vizibila. In anii 73 d. Hr., romanii au fondat asezarile lor in orasul Rottweil in timpul imparatului Vespasian. Dupa forma constructiilor medievale si inscriptiile din timpul dinastiei Staufen, Rottweil este recunoscut ca cel mai vechi si bogat oras din Baden-Württemberg din timpul dominatiei romane.

 Centrul istoric al orasului Rottweil te impresioneaza prin fatadele medievale, acoperisuri tipice acelei perioade si prin structura cladirilor specifice evului mediu, te poarta intr-o lume cu totul necunoscuta, in care vei recunoaste influenta arhitecturii romane. Din constructia arhitecturala si inscriptiile sapate in piatra si lemn se reiese ca orasul a fost construit de catre Staufer, sau Hohenstaufen cum au fost numiti mai tarziu, o familie nobila de duci, regi si imparati romano-germani.

 Prin diferite sculpturi si diverse mijloace artistice folosite pentru a impodobi cladirile vechi ale orasului, se observa cultura si traditia dinastiei Hohenstaufen. Trasaturile orasului au fost imprimate prin fiecare monument de arta specific Staufenilor, Alemanilor si Romanilor, oferind vizitatorilor o misterioasa povestire despre locuitorii antici ai orasului. Numele dinastiei provine de la Hohenstaufen, castel pozitionat langa Göppingen, situat pe partea de nord a Alpilor Svabesti. Cei mai importanti conducatori care fac parte din dinastia Staufenilor sunt: Frederick I (sau Barbarossa), Henry al VI-lea si Frederick al II-lea.

 Rottweil a luat fiinta ca oras in timpul dominatiei romane, numit pe atunci Arae Flaviae si a fost capitala civilizatiei romane din Baden-Württemberg din aceea perioada.

 Orasul a fost fondat sub domnia imparatului Vespasian (69-79 d.Hr.), intemeietor al dinastiei Flavienilor si a dat numele latin orasului ca Arae Flaviae, "altarele lui Flavian". Numele orasului sugereaza intentia romanilor de a construi in Rottweil un centru al cultului imperial roman, deoarece numele de familie si cel de guvernant Vespasian a apartinut fostei ginte Flaviae.

 Desi Arae Flaviae a avut o suprafata de 18 hectare, mica in comparatie cu orasele romane Köln sau Mainz, totusi Rottweil a fost una dintre cele mai mari asezari romane pe teritoriul alemanic din Baden-Württemberg, cu cladiri reprezentative ce au dominat peisajul urban.

 Strazile orasului inca si astazi mai poarta nume latine, ceea ce demonstreaza ca dominatia romana a fost aici pe timp indelungat. Cele doua artere principale care strabat orasul sunt drumuri romane cu cladiri specifice si garnizoane ale Imperiu Roman de pe teritoriul alemanic. In anul 90 d.Hr. Domitian, fiul lui Vespasian, ajungand imparat al Imperiului Roman, din ratiuni politice si militare si fiind atras de catre peisajul urban, a decis sa ridice in interiorul orasului o fortareata puternica si un refugiu pentru armata romana. Claudiu Ptolemeu este cel care nareaza despre numele latin al orasului, Arae Flaviae. La sfarsitul secolului al doilea, a fost descoperita o inscriptie facuta pe un panou de lemn a bazei militare romane pe care scria cuvintele: "Worte acto municipio Aris"- "Angestelt in der stadt Arae" traducandu-se in limba romana, "expus in orasul Arae". De asemenea, au fost gasite cateva cuvinte latine sapate pe o fantana romana in curtea unei case romane de pe strada Flavierstraße nr. 1. Aceasta fantana este pastrata inca si astazi cu urmatoarele cuvinte: "acto Municipio Aris Salonic" "Expuse in orasul Arae". Pentru a proteja vechiul drum roman, tabara militara romana s-a stabilit in Kinzigtalstraße (strada Kinzigtal), strada construita sub domnia lui Vespasian.

 In orasul Rottweil  intalnim doua artere principale, prin care soldatii romani faceau legatura cu usurinta intre Rin si Dunare. Tot aici, armata romana a construit un fort militar in care isi desfasurau activitatea cel putin o mie de oameni. Zona aferenta celor doua mari drumuri care strabat orasul a fost locuita de catre soldatii romani, care au lasat amprenta existentei lor prin cultura si obiceiurile romane.  Polul urban si militar creat aici a atras dupa sine crearea unui tribunal ducal Alemannic, in urma careia  curtea regala " Rotuvilla " a primit pentru prima data numele actual al orasului,  atestat documentar inca din anii 771.

Numele actual al orasului provine de la curtea domneasca a ducatului alemanic Rote Villa „vila in rosu" si apare oficial prima data in acte in anul 771 d. Hr. Numele orasului Rotuvilla ( casa rosie) nu deriva din numele antic al orasului latin. Inca din secolul al 13-lea, orasul Rottweil este recunoscut ca oras Imperial avand curtea imperiala de justitie cu atestat judecatoresc. Din pricina bunei pozitionari geografice, acest ducat devine in timpul carolingienilor un mare centru administrativ si a fost pana in epoca moderna cel mai important centru de judecata din Germania.

 

Timp de doua secole orasul nu a avut un ritm de dezvoltare sustinut, pastrand forma initiala a structurii romane. Din acest motiv, orasul vechi, nu a fost niciodata reconstruit in totalitate, iar numarul locuitorilor romani au scazut, iar numele latin al orasului si-a pierdut semnificatia. In anul 260 d.Hr. romanii au pierdut controlul asupra ducatului alemanic, iar de atunci orasul latin Arae Flaviae a intrat intr-o perioada decadenta,  locuitorii germani  luand locul romanilor.

 Ruinele semnificative ale orasului latin Arae Flaviae sunt vizibile si in prezent, indicand influenta romanilor. Istoria acestui oras a fost marcata de importante evenimente, unul dintre ele fiind crearea celei mai mari Curti de judecata din Germania, in anul 1661, care a servit Cezarului si Imperiului Roman.

 Aici au fost date, de-a lungul anilor, diferite sentinte rasunatoare. Intre anii 1546-1661 au avut loc persecutii ale vrajitoarelor,  287 de proceduri ale magiei negre si a vrajitoriei fiind distruse. Au fost persecutate peste 266 de persoane, iar in 1519 vechiul legamant a fost desfiintat si si s-a extins asa numitul "Legamant vesnic". In 1463 Rottweil a aderat la o alianta temporara a Confederatiei Elvetiene, insa in timpul Reformei, aceasta alianta s-a destramat. Totusi, in timpul razboaielor, Rottweil a cerut mereu ajutorul Confederatiei Elvetiene. Pe perioada razboiului de 30 de ani, (1618 –1648), Rottweil a fost asediat de catre Maresalul Guebriant, care a reusit sa ocupe orasul in 19 septembrie 1643. Tot in aceeasi luna, in batalia de la Tuttlingen, Rottweil a fost eliberat de Franz von Mercy. In timpul acestei lupte,  Guebriant a murit in urma unei lovituri de falconet la 24 noiembrie 1463,pe cand se afla in pelerinaj la biserica Dominikana "Heilige Maria" sau "Santa Madonna".

 In perioada socialismului-national, de la 1 aprilie1936, in incinta colegiului catolic Rottweil, la propunerile lui Karl Doerth si ale altor profesori, a fost introdus in scoli  invatamantul politic nazist. Insa in 1945, dupa prabusirea sistemului nazist, acest invatamant a luat sfarsit. Dar tot in aceasta perioada, aceeasi lideri au infiintat Partidul National Socialist (Nationalsozialismus). In Rottweil a existat o singura sinagoga evreiasca, care a servit din 1861 si pana in 1938 pentru rugaciunile si slujbele comunitatii evreiesti si a cultului evreu. Aceasta insa a fost demolata, ramanand astazi doar o placa comemorativa pe cladirea din strada Cameralamtsgasse nr.6.

 In 1913 Rottweil a reluat relatiile de colaborare cu Elvetia si a inaugurat parteneriatul cu orasul elvetian Brugg. De atunci, aceste doua orase sunt partenere la fiecare sarbatoare si eveniment. In prezent, Rottweil se mandreste cu cele mai frumoase cladiri medievale si arhitecturale, iesind in evidenta prin frumusetea sa istorica. De exemplu, casele romanilor care au rezistat trecerii timpului, sunt impodobite cu ferestre sculptate si bijuterii la colturile cladirilor, specific perioadei alemanice, staufenilor cat si a romanilor. Unele cladiri sunt construite in stil baroc si stil renascentin, remarcandu-se prin unicitate si rafinament.

 Cele mai vechi cladiri istorice din toate epocile strajuiesc si astazi orasul. Unele din ele, chiar daca si-au schimbat destinatia de-a lungul secolelor, sunt marturii ale formarii si framantarilor orasului Rottweil. In jurul orasului cat si in interiorul lui, sunt multe de vazut: monumente istorice, biserici si cladiri imense care trezesc interesul oricarui vizitator. Baia Romana de langa cimitir, prima biserica construita in secolul 13-lea, unde pot fi admirate numeroase comori de arta inclusiv statuia „Rottweiler Madonna“ cum a fost numita, „Fecioara orasului Rottweil“ sau numele ei in limba germana,“Das Heilige-Kreuz-Münster“ .

 Turnul Bisericii Kapellenkirche este considerat unul dintre cele mai frumoase turnuri gotice. Biserica a fost construita in secolul al 14-lea si reconstruita in stil baroc in anii 1727. Biserica Dominicana este prima constructie a orasului in stil gotic din timpul baronilor. Aceasta a fost remodelata, avand tavanul pictat de catre pictorul Josef Wannenmacher. O cladire importanta,  cu destinatia schimbata de-a lungul timpului este Manastirea Rottenmünster, construita in secolul al-13-lea. Ea a fost intre anii 1224 – 1850 o manastire de ordin cisterian pentru femei si a fost construita pe ruinele unei bai romane care dateaza din secolul 7. Cu timpul a devenit un adapost al celor care sufereau din cauza bolilor psihice. Pentru ca numarul pacientilor cu boli mintale au crescut, in 1898 s-a format un ospiciu de boli mintale care mai tarziu s-a dezvoltat in spitalul de psihiatrie de astazi putand numele unui fost preot francez St. Vincent von Paul. El este recunoscut ca cel mai renumit fondator al caritatii moderne mottoul sau fiind: „Dragostea in actiune“.

 

Cea mai reprezentativa cladire a orasului este Poarta Neagra, considerat de multi  cel mai frumos monument istoric din  Rottweil. De sub zidurile Portii Negre. in fiecare an se da startul Carnavalului Alemanic. Acest obicei traditional este cunoscut din stramosi si purtat din generatie in generatie, fiind cea mai veche si prima sarbatoare de primavara din an. 

 

Rottweil, cu zidurile si turnurile sale semete, se ridica cu indrazneala deasupra Neckarului, povestind parca despre o lume medievala care a dat stralucire acestor meleaguri. Peisajul care inconjoara orasul este de un romantism salbatic, care se bucura de atentia fiecarui trecator, invitandu-te sa savurezi splendoarea naturala a Alpilor Svabesti* si a muntilor Padurea Neagra.

----------------------------------------------

* Alpii Svabesti – in germana Schwäbische Alb (in engleza Swabian Jura)

 

Ligia-Gabriela JANIK

Aldingen, Germania

10 martie 2013 

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page