Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

O CARTE VENITA SEARA… CONTINENTE ÎN LIMBA ROMÂNA

Cristina STEFAN

 

Prima impresie facuta de „Antologia scriitorilor romani”, Editura Cetatea Cartii, 2014, primita azi de la scriitoarea Elisabeta Iosif, a fost de o incadrare senioriala pentru autorii cuprinsi in carte. Nume sonore cu un palmares literar bogat, scriitorii din acest volum sunt cunoscuti in mediile culturale din tara si internationale. Nu este intru totul real pentru ca sunt antologati si tineri scriitori de talent, pe care ii citesc prima oara.


Cartea are doua sectiuni:

 

Poezie - cumuland stiluri de diversitate lirica si proza in genuri diferite.

La poezie au participat: Adrian Botez, Adrian Erbiceanu (Montreal, Canada), Al. Florin Tene, Anca Florentina Popescu, Camelia Ionita Mikesch (Elvetia), Cristina Stefan, Elena Angheluta Buzatu (SUA), Elena Trifan, Elisabeta Iosif, Emil Bucuresteanu, George Ionita, George Roca (Australia), Ioan Adrian Tufan, Lia Ruse, (Montreal, Canada), Liliana Petcu, Livia Ciuperca, Melania Cuc, Mihaela Oancea, Mihai Niculita, Nicoleta Milea, Titina Nica Tene, Raveca Vlasin, Sebastian Golomoz, Theodor Rapan, Victor Gh. Stan, Victorita Dutu si Virgil Ciuca (New York, USA).

 

Proza este semnata de: Berthold Aberman (Nazaret, Israel), Camelia Paun, Dumitru K. Negoita, Elena Buica (Toronto, Canada), Elena Adriana Raducan, Elisabeta Iosif, Eliza Roha, Emil Bucuresteanu, Gabriela Calutiu Sonnenberg (Spania), George Roca (Australia), Ion Adrian Trifan, Madeleine Davidsohn (Haifa, Israel), Magdalena Albu, Muguras Maria Petrescu, Petru Ilie Birau, Tudor Petcu si Veronica Balaj.


Semnificativ subtitlul acestei antologii, „de pe toate continentele”, scriitori din America si Canada, din Australia, din Europa vestica si, fireste, din Romania reusind sa releveze impreuna diversitatea literaturii in limba romana, la un moment dat, in speta anul 2013, atat ca stilistica dar si ca varsta, pregatire, volume publicate sau implicare culturala romaneasca.


Spun ca o antologie de versuri si proza oglindeste mai concret un timp literar decat oricare alt volum single, manual, curs didactic sau dictionar. O astfel de antologie reda momentul caleidoscopic al literaturii si al limbii literare intr-un parcurs istoric. Sustin publicarea de acesta maniera dincolo de criticile nefondate care privesc mixajul de la final insa tocmai acest exponat este dedus din realitatea variata a literaturii practicate intr-o perioada de timp.

 
De ce imi place acest volum? E simplu: pentru ca pot citi un doctor in filologie, notoriu pentru scrisul sau multipremiat, Adrian Botez, dar pot citi prima oara o tanara absolventa de Litere care, iata, scrie ca pentru poezia ardentului fior creativ si avatar de vers: „Panzele albe ale yolelor noastre/ Devenisera pasari/ Fiecare- reflexia celeilalte,/
In jocul vesniciei/ Pe care-l construim…//”
(Mihaela Oancea – Bucuresti)


Meritul acestei reflectari ii revine selectorului autorilor si textelor antologate, munca este necuantificabila prin certe cerinte de triere, ordonare, evidentiere, la care se adauga munca in sine de editare si nu sunt multi autori cu altruismul pe tava pentru a duce la bun sfarsit aceasta truda. Muncitorul altruist al acestei carti se numeste Elisabeta Iosif care prin realizarea impecabila a volumului Antologia scriitorilor romani de pe toate continentele aduce Bibliotecii Nationale a Romaniei o mostra de calitate asumata a literaturii contemporane.

 
Doresc succes antologiei in recunoastere ca folosinta si distinctie, ca realizare oportuna in arhivarea scriitorimii si scriiturilor actuale romanesti.

 
Cristina STEFAN

19 martie 2014

 

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page