Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DPRRP - Vizita Secretarului de Stat Stejarel Olaru la Bruxelles cu ocazia celebrarii a „20 de ani de Arthis”In perioada 16 – 18 martie, la Bruxelles, a avut loc vizita domnului Stejarel Olaru, Secretar de Stat al Departamentului Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni. Programul vizitei a cuprins intalniri cu reprezentantii mediului asociativ romanesc si ai comunitatilor de romani din Belgia.

Domnul Stejarel Olaru a participat la o editie speciala a Radio Arthis, in care a oferit un interviu alaturi de Presedintele Casei de Cultura Belgo-Romana Arthis din Bruxelles, dl. Liviu Hopartean. Domnul Secretar de Stat a clarificat situatia romanilor din diaspora cu privire la urmatoarele alegeri europarlamentare: ?“Nu se schimba absolut nimic in maniera de vot pentru europarlamentare. Se voteaza la fel cum s-a votat si pana acum (…). In alta ordine de idei, se doreste ca, pe parcursul urmatorilor ani, sa se constituie un fel de registru al romanilor din afara grani?elor (…) astfel incat statul roman sa isi poata da seama de dimensiunile comunita?ilor de romani de pretutindeni. Dar acest lucru nu are nici o legatura cu votul. Asadar, se va vota exact cum s-a votat si pana acum.”

 

Intalnirea cu Federatia Asociatiilor Romane din Belgia (FARB) a oferit oportunitatea continuarii dialogului cu romanii din diaspora romaneasca din Belgia. Au fost discutate teme specifice problematicii romanilor din afara granitelor tarii, domnul Secretar de Stat prezentand obiectivele si activitatile DPRRP pentru anul 2014. Impreuna cu reprezentantii Federatiei au fost stabilite noi scopuri si mijloace pentru imbunatatirea vietii si imaginii romanilor din Belgia, in comunitatile din care fac parte. „Atunci cand ai astfel de intalniri cu reprezentantii  comunitatii  din occident, cam aceleasi teme apar in discutii, si anume programele de finantare DPRRP, cum se implementeaza aceste proiecte, ce gen de proiecte finantam.  Am constatat, in urma discutiilor faptul ca exista o latura aparte a reprezentantilor asociatiilor romanesti din Bruxelles, aceea in care acesti oameni vizeaza mai mult decat doar accesarea unor fonduri, deja gandesc in perspectiva, au proiecte ambitioase si acest lucru nu face decat sa ne bucure.” a declarat domnul Secretar de Stat pentru Radio Arthis.

 

Celebrarea a “20 Ani de Arthis” a debutat cu un concert exceptional semnat de Liviu Prunaru si Dana Protopopescu (pian), in sala Gotica a Primariei din Bruxelles. La acest eveniment au participat alaturi de domnul Secretar de Stat Stejarel Olaru, Vice-Primarul Bruxelles, Dl. Ahmed El Ktibi, Ambasadorul Romaniei in Regatul Belgiei Dl. stefan Tinca, Directorul Institutului Cultural Roman din Bruxelles Dl. Robert Adam, Directorul Radio Romania International, Dl. Eugen Cojocariu.

 

Programul a inclus o intalnire cu domnul Adrian Carjan, stabilit in Belgia cu 25 de ani in urma si a devenit un exemplu de succes pentru romanii din Belgia, localul sau fiind unul din cele mai populare si apreciate restaurante din centrul Bruxelles. Cei doi au discutat despre importanta mediului de afaceri romanesc din diaspora si impactul sau atat in economia sociala locala cat si in relatiile economice cu Romania.

 
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page