Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Restabilirea domiciliului in Romania a cetatenilor romani

In conformitate cu prevederile art. 2 alin (1) din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate cu modificarile si completarile ulterioare, "Cetatenilor romani care indeplinesc conditiile prevazute de prezenta lege le este garantat dreptul de a calatori in strainatate, de a emigra si de a reveni oricand in tara. Nici o autoritate romana nu ii poate interzice, in nici o situatie, unui cetatean roman sa se reintoarca pe teritoriul Romaniei". Potrivit art.33 alin.(1) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005, aprobate prin H.G. nr. 94/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, "Cetateanul roman care are domiciliul in strainatate isi poate stabili oricand, in mod liber, domiciliul in Romania".

Prin cetateni romani care au domiciliul in strainatate se intelege persoanele care poseda pasapoarte simple in care s-a efectuat mentiunea privind domiciliul in strainatate, fostii cetateni romani care au redobandit cetatenia romana cu mentiunea domiciliului in strainatate, precum si persoanele care au plecat legal sau ilegal din Romania inainte de 23.12.1989, si au refuzat inapoierea in tara".

Cetatenii romani domiciliati in strainatate care doresc sa-si restabileasca domiciliul in Romania, se adreseaza personal la serviciul public comunitar pentru eliberarea si evidenta persoanelor pe raza caruia locuiesc, cu o cerere tip, model nr. 6 (formulat tipizat care se gaseste la formatiune). Cererea se depune odata cu cererea pentru eliberarea cartii de identitate si va fi insotita de urmatoarele documente:

3 fotografii color 3/4;

chitanta pentru achitarea taxei consulare aferente;

pasaportul romanesc valabil, copia filelor 1 - 3 din pasaport si a filei pe care este aplicata ultima stampila de intrare in Romania, care atesta calitatea de cetatean roman, insotita de documentul cu care au intrat in Romania, in original si copie.

Mai multe informatii se gasesc la adresa de internet:

http://www.pasapoarte.mai.gov.ro/index9.htm

Pentru obtinerea mai multor date privind introducerea efectiva a bunurilor in Romania, cei interesati se pot adresa la Autoritatea Nationala a Vamilor, care are sediul in Bucuresti, str. Matei Millo nr. 13, sector 1, tel. 3155858, 3155859.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page