Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Vlad Cubreacov: O harta geopolitica „de cosmar”: EURUSIAMai multa lume a semnalat zilele acestea, cu intarziere, ca revista italiana de geopolitica LIMES a inserat in numarul sau din iunie 2009 articolul Oriettei Moscatelli „Opel alla Magna: la vittoria di EuRussia", la prima vedere neimportant, consacrat strangerii relatiilor economice ruso-germane. Articolul este insotit de o harta geopolitica revelatorie intitulata „L'incubo di Obama" (Cosmarul lui Obama), scrie Vlad Cubreacov pe http://cubreacov.wordpress.com, preluat de Romanian Global News.
Precizam de asemenea ca revista mensuala LIMES a dedicat numarul sau din aprilie raporturilor ruso-europene, punandu-le sub semnul unui termen lansat cu aceasta ocazie, EURUSIA, ca definitoriu pentru spatiul de la Atlantic la Pacific (Uniunea Europeana plus Rusia) angrenat intr-o constructie distantata de SUA si pe picior de rivalitate cu acestea.
Harta „Eurusiei" da de gandit. Ea are pretentia de a sintetiza evolutiille de ultima ora din spatiul european pe plan economic, politic, militar si diplomatic, luand in calcul acordurile, parteneriatele, solidaritatile si complicitatile inregistrate intre diversi actori europeni, precum si tendintele geopolitice profilate pana in acest orizont de timp. Ni se infatiseaza astfel conturul unei noi Europe care ar sta sa apara, asa cum e vazuta de expertii italieni.
Conceptul de „Eurusia" anunta dorinta de suprimare a zonelor gri dintre spatiul comunitar european si Rusia prin crearea unei axe (Berlin – Moscova) intre nucleul european franco-german si Marea Rusie, prin aceasta din urma avandu-se in vedere o Federatie rusa largita prin anexarea unor teritorii limitrofe (Ucraina de est, de sud si Crimeea) sau chiar mai indepartate (Kargazstan) si consolidarea sferei de influenta a Moscovei in spatiul sau traditional de control cunoscut si ca „vecinatatea apropiata".
Potrivit autorilor acestui concept, Germania ar trebui sa se plaseze (sau s-a plasat deja) in fruntea unui Club al Prietenilor Rusiei, avand ca sateliti pe o orbita interioara Franta, Italia, Spania, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Grecia si Cipru, iar pe o alta orbita mai larga si partenerii Rusiei ca Portugalia, Norvegia, Finlanda, Belgia, Austria, Slovenia, Croatia si Macedonia. Conceptul de "Eurusia" prevede dizolvarea Uniunii Europene, perceputa ca un cadru de organizare impus de actori extraeuropeni.
Singurele state care ies din ecuatia geopolitica a „Eurusiei" ar fi cele neutre sau intermediare si aliatii SUA, adica tarile percepute ca inamici ai Rusiei si, evident, ai plutonului occidental condus de Germania.
Tarile incluse in categoria celor neutre sau intermediare sunt: Elvetia, Danemarca, Irlanda, Olanda, Cehia, Turcia, Azerbaidjan, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Albania, Republica Moldova si Ucraina Occidentala, un mic stat care ar cuprinde regiunea transcarpatica si Galitia istorica fara Volania (care ar trece la Bielorusia).
Printre statele inamice „Eurusiei" expertii italieni includ: Marea Britanie, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia (acestea patru desemnate drept nucleu euro-american), plus Romania, Suedia, Georgia si Kosovo.
In spatiul noii "Eurusii" Moscova ar urma sa-si pastreze baze militare in 7 zone de peste hotare: Azerbaidjan, Armenia, Osetia de Sud, Abhazia, Transnistria, Bielorusia si Republica ucraineana din cadrul Rusiei Mari.
Trei state sunt prezentate de expertii revistei LIMES ca beneficiari teritoriali. Acestea ar fi: (1) Armenia, careia i se va recunoaste anexare Carabahului de Munte (Artah), (2) Bielorusia, care ar urma sa-si anexeze regiunea Volaniei si, bineinteles (cum altfel?), (3) Rusia, care ar urma sa anexeze peninsula Crimeea si 6 regiuni preponderent rusofone din Ucraina: Harkov, Lugansk, Donetk, Dnepropetrovsk, Zaporojie si Herson.
Ne intrebam in ce masura aceasta harta geopolitica „de cosmar" este rodul imaginatiei infierbantate a expertilor italieni care doar vantura presupuneri si in ce masura o Germanie tot mai puternica si avand in siajul sau Franta si Italia ar putea pune in miscare o Axa Berlin – Moscova, care sa ruineze nu numai Uniunea Europeana in forma ei actuala, arhitectura continentala de securitate, dar si ordinea mondiala.
Sursa: Romanian Global News

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page