Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

In Memoriam - Teodor Lungu

In noaptea de 13 Martie, 2010, s-a stins din viata dupa trei ani de grele suferinte cel ce-a fost sot, tata, prieten si coleg drag cunoscut noua ca Tedi sau Ted.

Nascut la 17 Ianuarie 1956, la Valenii de Munte, judetul Arges, intr-o familie foarte respectata de profesori, Tedi a fost remarcat inca din primii ani de scoala cu un talent innascut pentru matematica si fizica.

Absolvent al Facultatii de Automatica si Calculatoare promotia1980 si apoi al Facultatii de Matematica din Bucuresti in 1987, Ted Lungu a desfasurat o foarte prodigioasa activitate in domeniul informaticii, fiind in anii 1980, printre persoanele cele mai respectate in domeniul programarii pe calculator. Nu de putine ori, colonei de armata faceau anticamera la usa lui Tedi, "barbosul".

Insa situatia din Romania la acea data era de netrait. Nemai putand rabda absurditatea orweliana de acasa, Ted s-a hotarat sa evadeze din iadul comunist si sa-si urmareasaca visul lui din totdeauna: Statele Unite ale Americii.

Ajuns in USA, capacitatiile intelectuale ale lui Ted Lungu au fost recunoscute imediat, fiind angajat la Nasa/JPL/Caltech pentru restul carierei si vietii sale, o cariera stralucita pe parcursul a 22 de ani.

A fost un model de reusita pentru noi toti cei care am incercat o viata noua pe pamantul binecuvantat al Americii. A ajutat dezinteresat pe toti cei care cereau sfatul si ajutorul, nu putini fiind cei care au beneficiat de el.

Departe de tara fiind, Tedi nu a uitat niciodata de unde a plecat, fiind mandru si simtindu-se dator fata de personalitatea lui Ion Mihalache, presedintele Partidului Taranist din Romania. Modelul de lupta pentru el au fost Armencoiu, Arsenescu si Elisabeta Rizea, toti cei mentionati fiind din locul lui natal, Campulung Muscel, Arges. Tedi a fost membru al Partidului National Taranesc din exil incepand din 1990.

In anii de deschidere a Romaniei dupa Decembrie 1989, Tedi Lungu a fost co-initiatorul si apoi liderul grupului "Free Unix pentru Romania". Zeci si sute de calculatoare si programe au fost trimise gratuit in Romania prin grija lui, intr-un moment in care intreaga lume avea dubii despre viitorul tarii.

A partcipat din tot sufletul la marea schimbare democratica atat de asteptata in Romania din Noiembrie 1996, desfasurand o intensa munca organizatorica, fiind printre altele Presedintele Sectiei de Votare de la Consulatul Roman din Los Angeles.

Alaturi de vechii veterani anticomunisti din Los Angeles, Ted Lungu s-a situat in fruntea actiunilor indreptate impotriva criptocomunistilor instalati la putere in Romania dupa 1990. Este si acum vie in mintea comunitatii Romane demonstratia impotriva lui Ion Iliescu din fata hotelului din Beverly Hills in 1995. Imaginea cu Ted Lungu purtand un poster caricatura cu Iliescu imbracat in miner lovind studentii, va ramane intotdeauna in sufletul celor cateva sute de participanti.

Prin tot ce a facut Teodor Lungu va fi vesnic in amintirea noastra a celor care l-au cunoscut direct sau indirect.

Dumnezeu sa-l odihneasca!

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page