Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Laudatio pentru Lazar Ladariu

 
 Pentru noi, (realizatorii revistei “Clipa", editata in frumoasa si indepartata parte de sud a Californiei), este o mare placere sa transmitem felicitari si sentimente de aleasa pretuire si sincera admiratie domnului Lazar Ladariu, cu ocazia implinirii frumoasei varste de 75 de ani. Nascut in cea mai bogata si pitoreasca parte a pamantului romanesc, in mandra si binecuvantata Transilvanie, “acolo unde dorul de mosie - Intotdeauna drept a stat - Si barbateasca vitejie - A-mpodobit orice barbat" (I. Nenitescu), intr-o familie de oameni simpli, buni si harnici, dar aparatori ferventi (inflacarati) ai romanismului ardelean, domnul Lazar Ladariu a devenit o personalitate desavarsita a culturii romane contemporane.  Domnul Lazar Ladariu s-a afirmat cu mare succes in domeniul creatiei literar-artistice, in jurnalism, dar si pe taramul atat de absurd al politicii romanesti.
Astfel, ca scriitor si jurnalist, domnul Lazar Ladariu a realizat o impresionanta opera, pe care a sintetizat-o chiar domnia sa intr-un discurs fulminant adresat detractorilor sai politici, care i-au contestat titlul de “Cetatean de Onoare" al orasului Targu-Mures. Invocand meritele pentru care i s-a acordat valoroasa distinctie, domnul Lazar Ladariu spune ca “ar fi cele 25 de carti publicate, lasate dovezi indiscutabile in urma" sa, pentru care i-au fost acordate “sase premii literare ale Asociatiei Scriitorilor, peste 15.000 de articole aparute (in care poate oricine vedea" ca autorul a cuprins “si bucuriile, vietile, dramele, supararile multor maghiari corecti, cinstiti, care respecta Constitutia si legile Romaniei"). Si acestea i-au adus, in patru din cinci ani, la rand, titlul onorant de “Cel mai apreciat ziarist muresean". Se adauga intr-o lunga serie Diplome de Merit, Diplome de Excelenta, numeroase medalii si distinctii din partea unor universitati si localitati. Domnia sa a marturisit, iar noi am vazut citindu-i oricare din scrierile sale, ca si-a facut datoria “de patriot si nationalist roman, adept al unui nationalism luminat, echilibrat, traditional ardelenesc necesar".
In viziunea sa, adevarul jurnalistului trebuie sa fie adevarul vietii si al suferintei oamenilor, in general, dar se poate spune ca l-a pasionat in mod special adevarul despre viata si suferintele romanilor din Ardeal, aceasta fiind o preocupare specifica tuturor intelectualilor de valoare nascuti pe acest teritoriu greu incercat de istorie.
Cine citeste creatiile domnului Lazar Ladariu constata ca versurile sale, indiferent de tematica abordata, dezvaluie un crez poetic inaltator, marea sa dragoste fata de oameni si de pamantul transilvanean. Inzestrat cu talent de exceptie, in peisajul jurnalistic romanesc, nu intamplator cititorii l-au asezat pe locul celui mai apreciat ziarist.
Insetat de cunoastere si de adevar, purtand in caracter noblete, in suflet lumina, pace, justitie si dreptate, domnul Lazar Ladariu s-a daruit poporului sau, oferindu-i mai mult decat si-a pastrat lui. Pentru toate acestea, ne inclinam cu respect si consideratie, scoatem si palaria in fata unui mare intelectual si mare patriot.
Vera si Dwight Luchian-Patton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page