Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

TESTUL de IUBIRE"Ma iubesti?"   (Ioan 21, 17)
De parca "IUBIREA" ar fi un "contract", un aranjament intre doua fiinte si atat, in lumea conventionala ea a fost redusa la simpla ridicare de mana prin care se spune "da" sau "nu". "Ma iubesti?", "da, te iubesc" si cu aceasta gata. Pare frumos asa si la indemana, si usor si de fapt cel mai adesea fatal.  Iubirea trebuie "testata" cu toate ca oricine dintre dumneavoastra imi puteti reprosa ca "iubirea" prin definitie este in sine insasi superioara suficient ca sa nu mai fie nevoie de a fi testata. Si totusi, "ma iubesti?", "da, te iubesc", este doar inceputul, uneori nici atat.
Dupa mai mult de trei ani de studii spirituale despre mantuire, dragul uncenic Petru, care se presupunea a avea absolvirea spre "apostol", urmas al Invatatorului sau Isus, trebuia trecut prin ultimul examen.  Experientele cele multe, mangaietoare pana la minunate, - amintim acel "Doamne, scapa-ma" cand se scufunda, pana la cele dureroase - chiar daca toti Te vor lepada, eu nu - si tocmai el si numai el dintre ucenici se lepadase - (pentru ca despre Iuda nu se poate spune ca "se lepadase" de Domnul, ci "Il tradase"), toate erau acum in mintea si sufletul sau, si totusi, TESTUL de IUBIRE nu fusese trecut. Cu cateva clipe inainte de inaltarea Sa la cer, Domnul l-a intalnit pentru examinare. El nu avea de raspuns, asa cum suntem noi obisnuiti astazi, la multe intrebari intr-un timp contra cronometru devastator de tehnic, ci testul a fost simplu, dar angaja in raspuns nu "posibilitatile mintale" ca in testele obisnuite, ci "adeziunea" fiintei la o cauza cereasca. "Ma iubesti tu mai mult decat acestia?", "Da, Doamne, stii ca Te iubesc". Examenul teoretic trecut bine. Cel practic urma sa se dovedeasca. "Paste mieluseii Mei". Se gandea ucenicul la ce foc mistuitor va fi supus prin intrebarile ce vor urma? A doua intrebare "Ma iubesti?". Raspuns, "Da, Doamne, stii ca Te iubesc". Practic "Paste oitele Mele". A treia intrebare "Ma iubesti?". Raspunsul "Da, Doamne" - si intercaleaza "Tu toate le stii"; "stii ca Te iubesc".  Practic "Paste oile Mele".
Si? Nu-i destul TESTUL de IUBIRE "Ma iubesti?", "Te iubesc" intre om si Mantuitorul Sau? Intre FIECARE om si Isus? Daca ar fi suficient, ar fi fost folosit si in tesul de iubire reprezentativ din cazul lui Petru. Cata neiubire a rezultat din "Ma iubesti", "Te iubesc" devenit formula inlocuitoare de credinta adevarata, de fapt cea mai mare capcana a iubirii? Cate victime a facut aceasta banalizare a iubirii, de fapt masacrare a ei prin folosirea aiurea de frecvent si negandit, chipurile test de iubire intre fiinte omenesti, "ma iubesti?", "te iubesc", dar cu pierderea vesniciei coborand relatia cu Mantuitorul la atat? Asa arata din pacate litera crezurilor fara suflarea lor de viata, "da?", "da", insemnand un "nu" de fapt, ascuns si primejdios.
In TESTUL DE IUBIRE, pe langa "Ma iubesti?", "Da, Doamne", apare minunatul dar trecutul cu vederea, "stii ca Te iubesc". Lui Petru nu-i era suficient sa-i raspunda Mantuitorului "Te iubesc", ci avea nevoie sa-si spuna mai intai siesi ca Domnul stie ca Il iubeste si sa spuna Domnului ca el mai stie si ca Domnul stie despre el acest lucru. Repetarea intrebarii de iubire si repetarea raspunsului era SUBLINIEREA aceleiasi idei.
La aceeasi intrebare "Ma iubesti?", pusa a treia oara, la "stii ca Te iubesc", ucenicul mai adauga ceva in raspunsul sau si anume "Tu toate le stii". Ce minunat in intelepciune si cuprinderea TESTULUI de IUBIRE, care parea "Ma iubesti?", "Te iubesc!". Acest "Tu toate le stii", divinizeaza. Intre doua fiinte omenesti TESTUL de IUBIRE cuprinde "ma iubesti?", "te iubesc" si cel mult asteptarea dovedirii in practica si niciodata "tu toate le stii", decat poate exprimat la modul frumos rudimentar al lucrurilor si nu cosmic, filozofic, spiritual.
 
Dupa citirea acestei LUCRARI de ABSOLVIRE pentru ACADEMIA IUBIRII - termeni omenesti -, dintre Domnul si ucenicul Sau Petru, ne putem intreba, de ce a fost nevoie de ea. Domnul stia ca Petru Il iubeste. De ce-l mai intreba? Petru stia ca-L iubeste, ba mai mult stia ca Domnul stie ca-L iubeste. Atunci, care a fost rostul acestui examen? Pentru elev, bineinteles. Un moment de neuitat care avea sa puna amprenta practica asupra sufletului sau pentru dedicatie si pentru "mentinerea" acestei iubiri de data aceasta "pana la moarte", nu pana la moartea Domnului pe cruce cum nu tinuse iubirea lui Petru, ci pana la moartea sa dupa ce Domnul Se va inalta dinaintea lui si va trebui sa mearga sa spuna lumii TOATA IUBIREA mantuitoare, inclusiv caderile lui din care a invatat marea iubire.
Tainice sunt lucrarile Domnului. Pentru practica iubirii, de amintit ca la cateva zile dupa ce Domnul Isus Si-a inceput lucrarea de Invatator public, i-a zis lui Petru "vino dupa Mine" si Petru s-a dus dupa El si cu cateva zile inainte de incheierea misiunii Sale pe pamant si inaltarea la cer, El i-a spus ucenicului Sau sa lase preocuparile despre ce va face El cu altii si sa faca un singur lucru, acelasi, "Tu vino dupa Mine", (Ioan 21, 22).  Unde, in cer?  Nu, deocamdata. In lucrarea de "a paste mieluseii, oitele, oile", de a avea grija de semenii sai pastrandu-i in marea iubire mantuitoare invatata de la El.
Fiecare om da acest TEST de IUBIRE fara de care nu este absolvire pentru viata vesnica. Pe fiecare Domnul ne intreaba la fel, "Ma iubesti?".  Avem intrebarea de examen, avem felul in care a decurs el intre Domnul si ucenicul Sau din care putem invata trecerea TESTULUI. Ni l-am reamintit acum, pentru ca a sosit si testarea noastra. Domnul intreaba iar, "Ma iubesti?" Ce raspundem? Cum raspundem?

Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page