Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

România poate salva Basarabia numai prin reunificare


Oricat am dori sa ajutam Republica Moldova, atata vreme cat acest al doilea stat romanesc tine mortis sa fie “suveran”, desi in curand suveranitatea sa nu va mai valora nimic, nu poate fi sprijinit de Romania in fata valului rusesc care vine si calca totul in picioare. Singurul fel in care Romania poate ajuta Republica Moldova este prin reunificarea celor doua state romanesti!
Clasa politica de la Chisinau nu pare insa sa se grabeasca. Daca voia, ar fi avut aceasta optiune de ceva timp incoace. De ce fel de atentionare are nevoie ca sa inteleaga ca traim momentul unei oportunitati istorice de a reface o buna parte din Romania Mare, asa cum era ea menita sa fie? Ca o tara mai mare inseamna o tara mai puternica, una care are, in plus, avantajul de a fi protejata?
Daca vom pierde acest moment unic in care romanii de pe ambele maluri ale Prutului ar putea fi din nou impreuna, urmasii nostri nu ne vor ierta.
Desigur ca aceasta oportunitate vine in vremuri tulburi, dar nu la fel a fost si in 1918? Marile caractere se vad in timpuri grele si isi dovedesc superioritatea prin transformarea provocarilor in avantaje. Rasturnarile geopolitice din est pot fi transformate in sansa istorica a reunificarii. Unde sunt oamenii de stat capabili sa transforme aceasta sansa in realitate si sa ramana astfel in istorie?
Daca vom pierde acest moment unic in care romanii de pe ambele maluri ale Prutului ar putea fi din nou impreuna, urmasii nostri nu ne vor ierta. Pentru ca o asemenea sansa s-ar putea sa nu se mai repete. Granitele si zonele de influenta vor ingheta iarasi pentru jumatate de secol, cum a fost si dupa al doilea razboi mondial. Si nu copiii, ci poate doar nepotii nostri vor mai putea spera sa-i readune pe romani impreuna. Daca isi vor mai aminti…
Bogdan Diaconu – Stiri pe Surse


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page