Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (1120)


“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

  Trecand in revista ultimele evenimente cu care se confrunta zbuciumatul nostru Mapamond, memoria m-a dus la Thucydides (460 BC-395 BC) istoric, filosof politic, general grec, parintele Istoriei Stiintifice-Scientific History si al Scolii de Realism Politic-Political Realism, care, referindu-se la relatiile dintre statele lumii, a spus ca au la baza puterea si nu drepturile. Tot acest geniu, de o cerebralitate sclipitoare, ne-a lasat ca "cel puternic (V.V.Putin) face ceea ce trebuie sa faca, iar cel slab (Pontifus Maximus) accepta ceea ce trebuie sa accepte" - The strong do what they have to do and the weak accept what they have to accept - "cat si faptul ca "secretul fericirii consta in libertate, iar secretul libertatii sta in curaj - the secret of happiness is freedom and the secret of freedom, couraje".
Multi pretinsi analisti, de toata coloratura politica, sustin ca ne aflam intr-o noua etapa - faza a razboiului rece!?! Dragii mei, "pretinsi", razboiul al III-lea mondial a fost supranumit "razboiul rece" si s-a terminat odata cu dezmembrarea sistemului socialist; urmeaza cel de-al IV-lea razboi mondial, care va fi de o intensitate fara precedent si va aduce omenirea in pragul comunei primitive. Nu de alta, dar se implinesc 100 de ani de la asasinarea Arhiducelui Franz Ferdinand si a Arhiducesei Sofia, de catre nationalistul sarb Danilo Princip, data care coincide cu inceperea Primului Razboi Mondial, cu consecintele pe care le simtim pana in timpurile prezente, dezmembrarea celor trei imperii - austro-ungar, otoman si tarist, punandu-si amprenta pe dezvoltarea ulterioara a batranului continent si pe aparitia unui nou sistem politic, trecut momentan  pe "linia de garare" la terminarea razboiului rece - 1991 si pregatit spre a fi reimplementat la o data ...  ulterioara.
Pana la data la care, in anumite "cercuri" si "laboratoare" inaccesibile gandirii umane, s-a hotarat scoaterea de pe linia de garare a vechiului sistem, consolati-va cu faptul ca filosoful Kurt Vonnegut Jr. ne-a asigurat ca "fiintele umane vor fi mai fericite nu cand vor eradica cancerul, vor ajunge pe Marte, vor elimina prejudecatile rasiale sau vor seca Lacul Erie, ci cand vor gasi o cale de a reveni la comuna primitiva - Human beings will be happier - not when  they cure the cancer or get to Mars or eliminate racial prejudice or flush Lake Erie, but when they find the ways to inhabit primitive communities again". Va asigur ca am realizat drumul spre fericire absoluta, intrucat cel putin la nivel comportamental si moral, suntem cu mult sub comuna primitiva. Daca cumva, din cauza unor standarde greu de regasit pana si la Omul din Neanderthal, nici locuitorii comunei primitive nu ne vor accepta, spre a salva ceva din specia umana. In pragul unui razboi Armaghedonic, va sugerez sa-l aprofundati pe Herman Kahn, proeminent futurist, strategist militar si teoretician al sistemelor care, in cartile sale, ne-a recomandat modul de a supravietui intr-un razboi nuclear. Spre edificare: "Thinking about unthinkable, Crisis and arm control, ... Futures Studies-Futurology".
Indiferent de opinia dumneavoastra, pe care va asigur ca o respect chiar daca contravine preceptelor mele, sunt intrutotul de acord cu cele regasite in cartea "Die Soziale Grundforderung Unserer Zeit - Cerinta Sociala de Baza a Timpului Nostru", in care autorul Rudolf Steiner ne spune ca in final omenirea se va imparti in doua societati: Orient si Occident. Acest lucru va fi posibil pentru ca nu poate exista o sinteza intre credinta Estului si stiinta Vestului. Urmarea va fi ca oamenii de stiinta din Vest nu vor avea niciun sentiment pentru religiile din Est, iar credinciosii din Est vor respinge stiinta Apusului. Sper ca nu sunteti atat de naivi sa anticipati ca aceste schimbari se vor face in mod pasnic? Toate, dar absolut toate, schimbarile de ordin teritorial cu delimitari de noi granite vor fi urmarea unor conflicte militare majore. Deci, atentie la cele anticipate de Herr Rudolf.
Pana sa vedem noii parametrii geografici in care fiecare dintre noi - ma refer la cei care vor supravietui unei conflagratii de proportii nemaiintalnite in istoria umanitatii, ne vom duce existenta. Va reamintesc ca Samuel Huntington, politolog american, membru al National Security Advisory Group, in timpul administratiei Reagan, profesor universitar la Harvard, in cartea sa "The Clash of Civilization-Ciocnirea Civilizatiilor", traseaza granita celor doua civilizatii - Vestica si Estica - in curbura Carpatilor!!! Asta daca, cineva mai cunoaste geografie? Oricum, un politolog american spunea ca razboiul este singurul mod de a invata geografie. Asa cum v-am familiarizat anterior ca "in politica nimic nu este intamplator si daca se intampla poti fi sigur ca a fost planificat sa se intample", ma intreb: cum a fost posibil ca in 1917, Ottokar Von Czernin, Ministru de Externe al Imperiului Austro-Ungar, sa propuna Tarului Nicolae al II-lea, exact granitele regasite in eseul scris de Samuel Huntington in anul 1993!
Credeti ca este o pura intamplare? Pana sa mai anticipam ceea ce urmeaza a se intampla, sa ne rugam Divinitatii ca V.V. Putin sa nu ajunga pana la... Elba.  O ultima precizare: la terminarea razboiului rece, o minte cerebrala Pat Moynihan a avertizat ca pasiunile religioase, inghetate zeci de ani vor exploda, aducand mapamondul in pragul colapsului. Va las dumneavoastra placerea de a analiza unde am ajuns.
A.C.Ton
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page