Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Tabloul de bord pe justitie: România, pe locul 26 în UE la perceptia asupra independentei justitieiCorespondentul AGERPRES, Florin Stefan, transmite: Romania este pe locul 26 in UE in ceea ce priveste perceptia asupra independentei justitiei, situatii mai grave inregistrandu-se doar in Bulgaria si Slovacia, informeaza tabloul de bord pe 2014 al justitiei din UE dat publicitatii luni de Comisia Europeana, care centralizeaza in mare parte date din 2012. Tabloul de bord din 2014 se concentreaza pe cauzele civile, comerciale si administrative si analizeaza aceiasi indicatori ca in 2013.
Clasamentul privind independenta perceputa asupra justitiei, bazat pe date ale Forumului Economic Mondial, este condus de Finlanda, Irlanda si Marea Britanie, care ocupa si locurile 2, 3 si 6 in clasamentul mondial. Romania se situeaza pe locul 26 in UE si pe 114 in lume, inregistrand o ameliorare in 2012-2013 fata de 2010-2012, situatii mai grave inregistrandu-se doar in Bulgaria si Slovacia, pe locurile 123 si 133 in lume din 148, tari in care perceptia asupra independentei justitiei s-a deteriorat in 2012-2013.
Indicatorul Forumului Economic Mondial a fost stabilit printr-un sondaj in care o proportie reprezentativa a tuturor firmelor dintr-o tara din toate sectoarele economiei — agricultura, manufacturier, industrie si servicii — au raspuns la intrebarea "In ce masura este sistemul judiciar al tarii dumneavoastra independent de influente din partea membrilor guvernului, cetatenilor sau a firmelor?".
Conform editiei a doua a tabloului de bord pe justitie, Romania este pe locul 19 in UE la numarul de avocati la suta de mii de locuitori, aproape 100, in crestere in 2012 fata de anul 2010. Tara noastra este pe locul 13 in UE in ceea ce priveste numarul de judecatori la suta de mii de locuitori, in medie 20, de asemenea in crestere fata de 2010.
Pe de alta parte, Romania este printre ultimele state din UE in ceea ce priveste participarea la activitatile de formare ale judecatorilor in legea UE sau in legile altor state membre, cu o proportie de sub 20%, dar depaseste Spania, Franta sau Danemarca din acest punct de vedere.
De asemenea, Romania este pe ultimul loc din cele 27 de state UE pentru care exista date in acest sens in ceea ce priveste bugetul pe cap de locuitor pentru functionarea tribunalelor, cu sub 20 de euro pe cap de locuitor, in scadere in 2012 fata de 2010, situatie in care se mai afla doar Lituania si Bulgaria. In 2012, Romania se afla pe ultimul loc in UE dintre tarile care au raportat date si in ceea ce priveste cheltuiala guvernamentala pe cap de locuitor pentru functionarea tribunalelor, care este putin mai mare de 20 de euro.
Pe de alta parte, Romania a inregistrat progrese in 2012 fata de 2010 in ceea ce priveste timpul necesar pentru solutionarea cazurilor civile si comerciale si a avut progrese notabile in implementarea sistemelor de Tehnologie a Informatiei si Comunicatiilor (TIC) pentru inregistrarea si managementul cazurilor (locul 15 in UE) si a comunicarii electronice intre tribunale si parti (locul 13 in UE).
In ceea ce priveste disponibilitatea tuturor metodelor de solutionate alternativa a litigiilor, Romania se afla printre cele 20 de state UE in care sunt disponibile si medierea juridica, si cea non-juridica, precum si arbitrajul si concilierea.
Nu in ultimul rand, CE mentioneaza intr-un comunicat dat publicitatii luni ca tabloul de bord privind justitia nu va inlocui Mecanismul de Cooperare si Verificare, conceput special pentru Romania si Bulgaria, intrucat nu acesta este scopul sau, ci acela de a fi un instrument comparativ care acopera toate statele membre. Tabloul de bord privind justitia nu este un mecanism constrangator, ci elaborat in intentia de a identifica acele chestiuni care necesita o atentie particulara, precizeaza executivul comunitar.
"Intarzierea actului de justitie inseamna refuzul de a face justitie. Tabloul de bord al UE privind justitia este un instrument esential in strategia economica a UE, care contribuie la cresterea gradului de eficienta a justitiei in beneficiul cetatenilor si al intreprinderilor. Este esential, pentru a castiga increderea cetatenilor si a investitorilor, si indispensabil pentru increderea reciproca in spatiul european de justitie sa avem sisteme de justitie care functioneaza adecvat si in mod independent', a declarat comisarul european pentru justitie, Viviane Reding, in cadrul unei conferinte de presa.
"Aceasta a doua editie a tabloului de bord al UE privind justitia este publicata in contextul in care numeroase state membre desfasoara reforme judiciare pentru a ameliora competitivitatea in acest domeniu. Evolutiile si datele prezentate confirma importanta de a continua, cu angajament si fermitate, eforturile depuse pentru imbunatatirea eficientei sistemelor de justitie din intreaga Uniune Europeana', a adaugat ea.
Tabloul de bord din 2014 se concentreaza pe cauzele civile, comerciale si administrative si analizeaza aceiasi indicatori ca si in 2013. Este vorba de eficienta sistemelor de justitie, printre indicatori aflandu-se durata procedurilor, procentul de cauze solutionate fata de cauzele noi si numarul de cauze pendinte.
Apoi este analizata calitatea sistemelor de justitie, printre indicatorii evaluati numarandu-se formarea obligatorie a judecatorilor, monitorizarea si evaluarea activitatilor instantelor, bugetul si resursele umane alocate instantelor si disponibilitatea tehnologiei informatiei si comunicatiilor (TIC) si a mecanismelor alternative de solutionare a litigiilor.
In al treilea rand, tabloul de bord prezinta date privind perceptia gradului de independenta a sistemelor de justitie.
Printre concluziile principale ale tabloului de bord al UE din 2014 privind justitia este aceea ca unele state membre continua sa se confrunte cu provocari specifice in ceea ce priveste eficienta sistemului de justitie. Proceduri indelungate in prima instanta si un procent redus de solutionare a cauzelor fata de cauzele noi sau un numar ridicat de cauze pendinte indica nevoia unor imbunatatiri suplimentare. Desi in anumite state membre au fost adoptate recent reforme ambitioase, efectele acestora nu se reflecta inca in tabloul de bord intrucat informatiile sunt in cea mai mare parte din 2012, se mentioneaza in concluziile raportului.
Disponibilitatea instrumentelor TIC in instante a crescut, insa s-ar putea face progrese si mai mari, in special pentru a facilita contactele dintre instante si cetateni. De asemenea, mecanisme alternative de solutionare a litigiilor sunt acum disponibile in aproape toate statele membre, iar activitatile de monitorizare si evaluare a instantelor exista in majoritatea statelor membre.
In aproape o treime din statele membre, rata de participare a judecatorilor in activitati de formare continua pe teme legate de dreptul UE este mai mare de 50%, noteaza CE, mentionand ca formarea judecatorilor si a practicienilor din domeniul dreptului si instrumentele TIC sunt esentiale pentru functionarea eficienta a unui spatiu european de justitie bazat pe incredere reciproca.
Aspectele identificate in tabloul de bord vor fi luate in considerare pentru pregatirea viitoarei analize specifice fiecarei tari din cadrul semestrului european 2014. Acestea vor fi luate in calcul, de asemenea, pentru activitatea derulata in contextul programelor de ajustare economica. De asemenea, Fondurile UE pentru dezvoltare regionala si cele sociale pot fi utilizate pentru a sprijini procesul de reforma a sistemelor de justitie nationale.
AGERPRES/(editor: Tudor Martalogu)Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page