Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DPRRP - Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici a deschis lucrarile Forumului jurnalistilor de limba româna din Europa 

Ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a participat la Lyon, in perioada 13-16 martie, la Forumul jurnalistilor de limba romana din Europa, organizat de catre Departamentul Politici pentru Romanii de Pretutindeni.

Forumul jurnalistilor reuneste ziaristi romani din afara granitelor tarii, precum si jurnalisti si colaboratori de la institutiile media din Romania. Proiectul contribuie la realizarea unei evaluari ample a situatiei mass-media romanesti si faciliteaza apropierea mass-media romanesti din afara granitelor de cele din Romania, avand ca obiectiv dezvoltarea unei dimensiuni de abordare permanenta a situatiilor din comunitatile romanesti.  Proiectul isi propune coagularea mass-media romanesti din strainatate prin promovarea prioritara si coerenta a valorilor identitare romanesti, in timp real, intr-un mod cat mai eficient.

Lucrarile Forumului au fost deschise de catre Ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, care a prezentat strategia si proiectele Departamentului Politici pentru Romanii de Pretutindeni. Ministrul Bogdan Stanoevici a subliniat importanta acestui demers pentru imbunatatirea relatiei dintre romanii din diaspora si comunitatile locale din care acestia fac parte: ”Vorbim despre imaginea Romaniei. Pana la urma, este singurul lucru care conteaza si singurul care ne intereseaza”.

In cadrul intalnirilor, au fost discutate teme specifice problematicii romanilor din diaspora, precum si subiecte de interes profesional pentru jurnalistii invitati. De asemenea, au fost puse bazele Uniunii jurnalistilor romani din Europa, organizatie ce va permite o colaborare mai eficienta intre institutiile de presa romanesti de pe intreg continentul european.

Participantii la Forumul jurnalistilor au recunoscut importanta jurnalismului romanesc pentru definirea identitatii nationale, presa fiind un element de unitate identitara pentru romanii de pretutindeni. Vasile Damian, redactor RFI Romania a evidentiat insemnatatea responsabilitatii si a deontologiei profesionale in demersurile jurnalistice, afirmand ca audienta nu trebuie urmarita cu orice pret: selectarea informatiilor trebuie sa aiba in vedere relevanta pentru comunitatea careia i se adreseaza. In acest context, Ministrul delegat Bogdan Stanoevici a declarat: ”Ceea ce lipseste romanilor din afara granitelor tarii este comunicarea, atat in comunitatile din diaspora, cat si cu romanii de acasa”.

Forumul jurnalistilor de limba romana din Europa este cea de-a treia etapa a proiectului DPRRP „Presa romana din strainatate. Element de consolidare si promovare identitara”. Primele doua etape au avut loc in luna februarie, in Republica Moldova, la Chisinau si in perioada 7-9 martie in Romania, la Timisoara. Perioada de desfasurare a proiectului este februarie 2014 – august 2014.

Directia de comunicare a Departamentului Politici pentru Romanii de Pretutindeni

Telefon: 021/233.96.87
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page