Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Deloitte: Pretul gazelor românesti va creste cu 143% în urmatorii doi ani


Pretul gazelor de productie interna va creste cu 143% in urmatorii doi ani, potrivit calendarului de liberalizare a pietei gazelor, ceea ce inseamna ca, pentru consumatorii industriali, preturile finale vor fi majorate cu 72%, a declarat, marti, Valeriu Binig, director in cadrul companiei de consultanta Deloitte.
Estimarile sunt cuprinse in studiul "Evaluarea strategica a impactului liberalizarii pietei gazelor naturale asupra consumatorilor industriali din Romania", realizat de compania de consultanta Deloitte, la cererea CONPIROM, si prezentat marti intr-o conferinta de presa.
'Calendarul de liberalizare asumat de autoritatile romane este unul agresiv, ce prevede o crestere de 143% a pretului gazelor indigene in urmatorii doi ani pentru consumatorii non-casnici, ceea ce genereaza presiuni si riscuri pentru orice industrie implicata. Considerand ca pretul de import si ponderea importurilor raman aceleasi, cresterea pretului final va fi de 72% in urmatorii doi ani', a precizat Binig.
Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie, in luna martie, consumatorii industriali utilizeaza 28% gaze de import, restul fiind de productie interna.
Reprezentantul Deloitte a amintit ca, in Romania, industria are o contributie de 32% la Produsul Intern Brut.
'Piata nu este suficient de matura pentru liberalizarea dubla, atat pe segmentul angro, cat si pe cel cu amanuntul. Trebuie dezvoltate capacitatile de stocare si trebuie puse la punct reguli de utilizare a acestor capacitati. Trebuie sa vedem daca e cazul sa pastram cosul de gaze sau nu', a precizat Binig.
Potrivit acestuia, Uniunea Europeana trebuie sa tina cont ca Romania este o piata de frontiera, supusa unor riscuri politice si, in plus, avem o singura sursa de import, respectiv Federatia Rusa. In acelasi timp, alte state europene, precum Marea Britanie, au 10 sau chiar mai multe surse de aprovizionare cu gaze.
In plus, istoricul pietei de gaze a Romaniei arata ca tara noastra a avut preturi mai mari decat restul tarilor europene pentru gazele rusesti.
In cadrul aceluiasi eveniment, Mihai Ivascu, secretarul general al CONPIROM, a aratat ca Romania risca sa piarda 6,3 miliarde de euro si peste 500.000 de locuri de munca din cauza liberalizarii accelerate a pietei gazelor naturale.
'O asa-zisa liberalizare a pietei gazelor naturale din Romania va avea ca efect imediat reducerea la jumatate a contributiei industriei la Produsul Intern Brut, prin inchideri de companii sau relocari in tari cu o legislatie care sprijina activitatea economica', a declarat Mihai Ivascu.
'Dat fiind faptul ca autoritatile nu au efectuat un studiu de impact atunci cand au decis, unilateral, liberalizarea accelerata a pietei gazelor naturale pentru consumatorii industriali, CONPIROM a apelat la un consultant international competent pentru a face o asemenea analiza. Rezultatele prezinta un scenariu dezastruos, care s-ar putea concretiza, in termen scurt, prin pierderi de sase miliarde de euro la PIB si cresterea numarului somerilor cu peste 500.000 de persoane', a adaugat el.
Potrivit calendarului de liberalizare a pietei industriale a gazelor agreat de Guvernul Romaniei cu FMI, liberalizarea totala pentru industrie este prevazuta pentru 31 decembrie 2014, insa, la ultima vizita a delegatiei FMI, autoritatile romane si-au asumat liberalizarea pietei industriale cu sase luni mai devreme, respectiv la 31 iunie 2014.
AGERPRES/(AS — autor: Florentina Cioaca, editor: Andreea Marinescu)
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page