Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Alpinism: Prima expeditie româneasca pe vârful Annapurna (8.091 m)


Prima expeditie romaneasca pentru cucerirea varfului Annapurna, inalt de 8.091 m, din Himalaya se va desfasura in perioada 28 martie - 30 mai, dupa cum au anuntat temerarii care vor participa la escaladare, marti, intr-o conferinta de presa.
Cei patru alpinisti care vor porni in aceasta temerara incercare Zsolt Torok, Cristian Tzecu, George Porancia si Catalin Neacsu.
Expeditia are o importanta componenta umanitara. Alpinistii vor lua cu ei pentru a duce sus pe varf un steag purtand semnaturi ale persoanelor cu dizabilitati de la intelectuale si fizice din Timisoara. Astfel se doreste o sensibilizare in plus a opiniei publice in fata problemelor numeroase cu care se confrunta persoanele cu dizabilitati.
''Credem ca o ascensiune pe un optmiar este o buna metafora pentru provocarile de zi cu zi, de care se izbesc persoanele cu dizabilitati din Romania. Aceasta ar fi a cincea expeditie romaneasca in care unul dintre participanti atrage atentia asupra unei probleme sociale grave, ce afecteaza in mod direct cel putin 10% din populatia tarii'', a afirmat Cristian Tzecu.
Zsolt Torok a precizat cu acest prilej: ''Pe munte, intelegem ca totul se bazeaza pe psihicul omului. Cand prognoza este buna si intervine o fereastra de vreme buna, se porneste asaltul final ca la razboi''.
Catalin Neacsu a spus la randul sau: ''Lumea se intreaba de multe ori de ce renunt la slujba mea de birou pentru a-mi risca viata pe munte. Este simplu — pasiunea pentru escalada va invinge intotdeauna''.
George Porancea a afirmat: ''Este pentru noi o onoare, dincolo de pasiunea noastra, de a transmite un mesaj si de a fi reprezentantii Romaniei pe Acoperisul Lumii, cum se mai numeste Himalaya. Tragem un semnal de alarma asupra problemelor persoanelor cu dizabilitati''.
La nivel mondial, Annapurna se afla in primele cinci varfuri ca dificultate de escalada alaturi de K2, Nanga Parabat, Kangchengunga si Dhaulagiri. Varful Annapurna (Zeita recoltelor in sanscrita) face pare dintr-un lant muntos de 55 km, care include treisprezece varfuri de peste 7.000 metri. (Foto pe flux)
AGERPRES (autor: Aristotel Bunescu, editor: Mihai Tenea)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page