Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Membrii juriului Festivalului International de Film Etnografic (FIFE) Zlatna 2014


La a doua editie a Festivalului International de Film Etnografic (FIFE) Zlatna au fost desemnati membrii juriului. Anul acesta ne-a facut onoarea sa accepte sa fie presedintele juriului, maestrul Dorel Visan. Alaturi de el se afla alte sase personalitati: cunoscutul actor Sebastian Papaiani; compozitorul si interpretul Marian Stere – specialist in muzica de film -; regizorul Cristi Toporan - premiat la editia I a FIFE Zltana; reprezentantul ICR Bucuresti - Horia Barna - cunoscut jurnalist, profesor si traducator;  doctor in Arte Florin Toader - conferentiar universitar in cadrul Universitatii Hyperion din Bucuresti; interpretul de muzica populara Ioan Fulea – reprezentantul autoritatilor locale din Zlatna.
Amintim cu aceasta ocazie, ca a inceput inscrierea filmelor in competitia FIFE Zlatna, Editia a II-a, care se va desfasura in perioada 6-8 iunie 2014. Sesiunea de inscriere este deschisa tuturor cineastilor independenti sau profesionisti, pana pe data de 15 mai 2014. Regulamentul festivalului este disponibil pe site-ul FIFE Zlatna: www.etnofilmzlatna.ro.

Va prezentam cateva date despre membrii juriului FIFE Zlatna, Editia a II-a.

Maestrul Dorel Visan, o stea a filmului si teatrului romanesc, este presedintele juriului Festivalului International de Film Etnografic (FIFE) Zlatna, editia a II-a. Nascut in Tauseni, judetul Cluj, marele actor a interpretat peste 40 de roluri in teatru, de la Molière la Shakespeare, de la Marivaux la Büchner, iar in film a avut peste 60 de roluri, in cea mai variata gama. Maiestria artistica a celebrului actor este apreciata deopotriva in Romania, dar si in Europa.

Nascut in Pitesti, Sebastian Papaiani este o figura marcanta a teatrului si filmului romanesc. A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, promotia 1960, iar in 1963, debuteaza in filmul „Un suras in plina vara”, unde se face remarcat atat de critici, cat si de public. Filmeaza an de an, atat in drame, cat si in comedii si ramane pentru totdeauna de neegalat in memoria cinefililor in rolurile: Gogu a lu' Pupaza – Nea Marin Miliardar, Plutonier Capsuna – BD…, Alecu - Asta seara dansam in familie, Pacala, Pompei - Toamna bobocilor si, mai ales, Ieremia - Toate panzele sus.

Redactorul Radio Romania International, Marian Stere este specialist pentru muzica de film. Marian Stere a debutat in vremea copilariei sale, in anul 1976, la Televiziunea Romana, intr-o emisiune realizata de mult regretatul Alexandru Bocanet. De atunci, s-a lasat cucerit de arta spectacolului si a continuat drumul catre muzica si cuvintele bun simt si de bun gust.

Cunoscut jurnalist, profesor si traducator, Horia Barna este reprezentantul ICR Bucuresti. Horia Barna a absolvit Facultatea de Limba si literatura romana a Universitatii din Bucuresti, cu a doua specializare pe limba spaniola. Ca jurnalist, acesta a lucrat la Tineretul Liber, Evenimentul Zilei, Radio Total, Grupul Nord-Est Media Net, Agerpres, iar ca traducator a publicat mai ales traduceri de literatura din spaniola.

Doctor in Arte, Florin Toader este conferentiar universitar in cadrul Universitatii Hyperion din Bucuresti, la catedra Imagine de Film si Televiziune - Facultatea de Arte. Pasionat de film si arta, in general, Florin Toader a lucrat ca director de imagine pentru mai multe filme de lung metraj sau scurtmetraje.

Regizorul Cristi Toporan este un tanar ale caror pelicule au fost apreciatiate de catre specialistii in cinematografia romaneasca. La prima editie a FIFE Zlatna, din anul 2013, Cristi Toporan a fost distins cu premiul pentru Cea mai buna regie a unui film romanesc “Painea la test”. Membru al Uniunii Cineastilor din Romania, Toporan este si regizorul artistic al postului de televiziune Digi 24.

Unul dintre cei mai apreciati interpreti de muzica populara din Ardeal, Ioan Fulea este reprezentantul autoritatilor locale in juriul FIFE Zlatna. Nascut in localitatea Sebes, din judetul Alba, Ioan Fulea este o personalitate complexa: inginer metalurg, dar si rapsod al Ardealului recunoscut ca fiind un „ambasador de suflet al Romaniei”.

Coordonator de proiect FIFE Zlatna,
Elena Boholt
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page