Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Târgu Jiul trebuie sa-i ceara iertare lui Brâncusi

FORTA CIVICA
Str. Eroilor, nr. 3, Targu Jiu, Jud. Gorj; Tel. 0766.239.239, Fax. 0353.401.051
Astazi se implinesc 57 de ani de la trecerea in nefiinta a lui Constantin Brancusi, gorjeanul cel mai admirat, cel mai respectat si cel mai cunoscut la nivel mondial. Brancusi a daruit Targu Jiului o identitate culturala aparte si a facut sa se vorbeasca despre orasul nostru in toate colturile pamantului.  
Comemorarea mortii lui Constantin Brancusi ar fi putut constitui, la Targu Jiu, un moment de reflectie si de asumare sincera, de catre autoritati, a incapacitatii lor culturale si administrative de gestionare si punere in valoare a Ansamblului Sculptural “Calea Eroilor”. Din pacate, astazi, la Targu Jiu, nu se intampla si nu se schimba nimic. Spre comparatie, la Craiova sunt in plina desfasurare “Zilele Constantin Brancusi”…
Era de datoria noastra, a gorjenilor, sa facem din comemorarea mortii lui Constantin Brancusi un eveniment national. Din pacate, atat politrucii din fruntea administratiei locale si judetene, cat si asa-zisii manageri culturali, numiti pe criterii politice, dovedesc inca o data ca nu sunt capabili sa organizeze nici macar evenimente locale intru cinstirea si pomenirea lui Constantin Brancusi, cu atat mai putin evenimente nationale.
Ieri, vicepresedintele PSD la nivel national, Ion Calinoiu, cel care conduce de 18 ani Consiliul Judetean Gorj, a facut o declaratie de presa in care a vorbit de “SCLUPTORUL” Brancusi. Ce dovada mai graitoare ar putea exista pentru a proba modul manelistic in care este inteles si administrat Ansamblul Brancusi, la Targu Jiu?        
Pentru prima data in istoria de aproape 76 de ani a Coloanei Infinite, a Portii Sarutului si a Mesei Tacerii, autoritatilor locale, in frunte cu primarul Florin Carciumaru, li s-a interzis ferm sa se mai apropie de aceste opere, tocmai pentru ca in trecutul apropiat le-au facut foarte mult rau. Comisia internationala de experti prezenta, recent, la Targu Jiu, a stabilit clar ca prin spalarea cu jet de apa sub presiune a operelor din piatra s-a actionat distructiv. Cu incuviintarea premierului Victor Ponta, aceasta comisie a interzis ferm autoritatilor locale sa mai intervina in vreun fel asupra operelor brancusiene. Este cel putin curioasa incapacitatea cronica a orasului Targu Jiu de a-si crea instrumente reale, de cea mai inalta rigurozitate stiintifica, de intretinere si punere in valoare a Ansamblului Brancusi.
Desi prim – ministrul si deputatul de Targu Jiu Victor Ponta a promis ferm ca in acest an se vor aloca fonduri pentru remetalizarea Coloanei Infinite, nici vorba sa se fi concretizat ceva. O parte dintre modulele Coloanei Infinite sunt innegrite si asteapta ca premierul Ponta sa isi recapete memoria…
Recent, in Parlamentul Romaniei, toti deputatii de Gorj au votat impotriva realizarii la Targu Jiu a unui Muzeu Brancusi. Desi nu realizeaza si nici nu-i intereseaza, dansii vor ramane inscrisi cu litere apasate in lista „personulitatilor” care l-au alungat, in diverse moduri, si inainte, si dupa moarte, pe Brancusi din Romania.
In acest timp, superba Casa Ganescu, in care a locuit Brancusi in anii 1937 – 1938, cand a fost edificat Ansamblul de la Targu Jiu, in loc sa fie introdusa in circuitul turistic si sa devina loc de pelerinaj pentru iubitorii de Brancusi din intreaga lume, continua sa fie folosita drept Casa de Oaspeti a Consiliului Judetean. Incultura si nepasarea conducatorilor judetului au facut ca aceasta casa sa ajunga locul in care se consuma, astazi, tot felul de moravuri…
Din adevarata casa parinteasca a sculptorului, de la Hobita, au mai ramas doar cateva barne putrezinde. Astazi nu exista nicio initiativa si niciun interes de reconstituire a casei in care a crescut Brancusi.
Desi orasul Targu Jiu este proprietar al Ansamblului Brancusi, drepturile de imagine asupra acestei capodopere continua sa apartina lui Theodor Nicole, cetatean canadian de origine romana. Nimeni din Targu Jiu sau din Romania nu face nimic pentru a debloca aceasta situatie si a o repune pe fagasul normal.
Din punct de vedere urbanistic, Targu Jiul continua sa se dezvolte impotriva sufletului sau – Ansamblul Brancusi. Arhitectii locali sunt mai interesati de incheierea de contracte cu Primaria si Consiliul Judetean, decat de blocarea aberatiilor arhitecturale de pe Calea Eroilor.
Desi Brancusi are, la Targu Jiu, atatea dureri, atatea afectiuni reale ce necesita interventie cat mai urgenta, in spatiul public se vorbeste, in majoritatea timpului, despre o falsa problema: repatrierea osemintelor sculptorului. Din pacate, orasul Targu Jiu nu si-a facut pana acum datoria de a formula o pozitie ferma, in aceasta problema, bazata pe argumente de ordin documentar, istoric si religios. Brancusi este inhumat alaturi de alte trei persoane intr-o cripta din cimitirul parizian Montparnasse, lucru care, e limpede, l-a tulburat indeajuns. Ce sens ar avea sa-i profanam Somnul inca o data? Ca sa-l aducem unde? In grija cui?
Astazi, la Targu Jiu, ar trebui sa cadem cu totii de acord ca exista lucruri de care e timpul sa nu ne mai batem joc, si ca primul dintre acele lucruri este Constantin Brancusi.
    16 martie 2014,  
PRESEDINTE FORTA CIVICA - filiala Gorj,
Ion Savoiu


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page