Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Imaginea românului în Israel


Dupa unele informatii din mass - media, Israelul cuprinde imigranti veniti din 102 tari, vorbind 82 de limbi. Limba oficiala este ebraica si araba. Originarii din Romania au fost, la un moment dat, 400.000 de persoane, conform presei israeliene de limba romana. Din alte surse am aflat ca cifra ar fi in prezent de cca 125.000 de persoane. Parerea mea este ca, totusi, evreii originari din Romania care traiesc in Israel se apropie de 400.000 de persoane. Afirm acest lucru avand in vedere existenta a numeroase organizatii infiintate de catre originarii din Romania, asociatii, uniuni, unele cu filiale in toata tara. Sunt organizati si pe zone ale Romaniei, de unde provin. Astfel: israelieni originari din Iasi, Tecuci, din Vatra Dornei, Bucovineni, din Dorohoi, s.a. Cei din Dorohoi si imprejurimi au inaugurat in anul 2001, Padurea martirilor dorohoieni, in Muntii Ierusalimului.    
Sunt impresionata si am o stima deosebita pentru israelienii originari din Romania pentru ca nu si-au uitat locurile natale, limba romana, si au promovat cultura romaneasca in Israel; ei sunt oameni capabili, ocupand functii importante in diferite sectoare de activitate, aducandu-si un aport deosebit in dezvoltarea economica si social - culturala a Israelului, integrandu-se excelent in societatea israeliana, cu bun simt si seriozitate; ei au pus bazele agriculturii, au infiintat asezari omenesti pe care le-au transformat apoi in kibuturi, mosavuri, orase; ei au fost principalii pioni care au intemeiat multe localitati in Israel. In anii 1882 - 1884 deja infiintase noua localitati iar pana la independenta statului au plantat milioane de copaci.
Originarii din Romania, la inceputurile sosirii lor in Israel, au reusit sub toate aspectele, mai putin in plan politic. N-au reusit sa infiinteze un partid politic. Prin anul 1998 s-a initiat infiintarea Partidului de Centru pentru Progres insa fara atingerea scopului urmarit. Dar, din punct de vedere al cunostintelor profesionale si intelectuale, stau in fata, ca sa zic asa, reusind in viata stiintifica, in viata economica, in viata artistica, integrandu-se in anumite partide mari. Multi dintre ei ocupa locuri de seama in Israel. De exemplu, medicul personal al primului – ministru Beniamin Netaniahu, dr. Zvica Bercovici, este venit din Romania. Altii sunt primari de orase, actori de prim rang, renumiti in medicina, politehnica, in industrie, profesori la universitati, parlamentari, ministri, diplomati s.a. Unul din intemeietorii industriei electronice din Israel, Uzia Galil, este roman. Unul din cei care au pus bazele industriei aeronauticii israeliene, ing. Ben Zvi Gutman, care, din pacate, ne-a parasit recent, este originar din Romania.
Exista o activitate intensa in randul scriitorilor de limba romana. Exista 11 asociatii de scriitori de limbi straine plus cea de limba ebraica, printre care si Asociatia Scriitorilor Israelieni de Limba Romana. De asemeni, sunt publicatii in limba romana, saptamanale, lunare sau trimestriale, plus cateva aparitii locale.
S-au creat poduri spirituale intre cele doua tari, Romania si Israel, prin organizarea unor actiuni culturale comune, simpozioane, congrese, o contributie importanta aducand-o Ambasada Romaniei din Israel si Institutul Cultural Roman care, pe 23 martie 2014 implineste zece ani de la infiintare. Cu acest prilej ii urez un "La multi ani", cu drag!
Ceea ce nemultumeste pe israelienii originari din Romania - pe buna dreptate - este problema retrocedarilor de proprietati confiscate de regimul comunist, problema care dureaza ani multi de actiuni judecatoresti - fostii proprietari fiind purtati pe drumuri, parca fara de sfarsit, pentru a-si recapata dreptul lor.
O alta nemultumire este aceea a cazurilor de antisemitism.
Cu toate aceste neajunsuri, trebuie sa se stie ca israelienii originari din Romania isi iubesc tara de unde provin, iubesc poporul roman si nu sunt indiferenti fata de situatia economica, politica si sociala a tarii materne.
Ca o dovada in plus ca Israelul este un bun prieten al Romaniei este si faptul ca, odata cu disparitia cortinei de fier, si-a deschis portile pentru muncitorii romani, salvandu-se multe familii de la saracie. In acest sens, un aport deosebit l-a adus aliaua romana, stiind ca muncitorii romani sunt bine pregatiti profesional in toate domeniile de activitate. Incepand cu anul 1990 au venit in Israel sute de mii de muncitori romani care au construit enorm de mult. In acea perioada citisem un interviu cu seful Politiei Israeliene, Sandu Mazor (originar din Romania) care ulterior a fost numit ambasadorul Israelului in Romania si, printre altele, el a spus ca nu a avut niciun caz penal in care sa fi fost implicat vreun muncitor roman. Desigur, m-a bucurat acest lucru si m-a emotionat totodata. Parte dintre muncitorii romani care au lucrat candva in Israel iar acum lucreaza in Italia si Spania, au spus ca mult mai bine a fost in Israel, evreii fiind mai umani, mai calzi... Multe ar mai fi de scris dar ma opresc aici, avand in vedere spatiul de publicare.
La intrebarea mea, "Care este imaginea romanului in Israel?” pe care am pus-o unor israelieni de origine romana, am primit urmatoarele raspunsuri:
Lydia Elron (jurisconsult): Evreii originari din Romania si-au pus o amprenta absolut pozitiva in toate domeniile vietii, in stiinta, cultura, arta, atat in literatura, muzica, arte plastice si teatru, in domeniul armatei si apararii Israelului, cercetarii, in ziaristica s.a.m.d.... Sunt exemple concrete al nenumaratilor posesori ai "Premiilor Israel" precum si alte mentiuni de exceptie!
Asemenea evreilor israelieni de origine romana, muncitorii romani din diverse ramuri de activitate, si-au faurit un bun renume, buni meseriasi, motiv pentru care un mare numar dintre ei isi continua activitatea in Israel, in limitele permise de legile in vigoare.
Pentru a face cunoscuta lumii prezenta pozitiva a orginarilor din Romania si contributia lor, atat la crearea Statului Israel, cat si la dezvoltarea acestuia, in urma cu cativa ani s-a nascut initiativa infiintarii unui Muzeu al Originarilor din Romania care sa fie construit in orasul Rosh Pina, oras care in urma cu peste o suta douazeci de ani a fost intemeiat de originari din Romania! Pe langa multe alte asociatii existente, a luat fiinta Organizatia Unitara a Evreilor Originari din Romania - A.M.I.R. al carei scop principal este intemeierea acestui Muzeu, si ai carei membrii, animati de frumusetea aceastui ideal, presteaza o munca voluntara demna de tot respectul si admiratia! Mentionez ca si eu activez cu placere si in masura posibilului in aceasta organizatie!
A inceput o munca serioasa, in colaborare permanenta cu Primaria din Rosh Pina, si cu sprijinul Organizatiei "Caritatea" si a Federatiei Evreilor din Romania, legata de indeplinirea unei sumedenii de formalitati pentru obtinerea permisului de constructie, pastrarea peisajului, a locurilor si a monumentelor istorice si multe altele.
Astazi suntem in faza colectionarii materialelor care vor fi expuse la Muzeu. documente pe care le vom primi de la foruri si institutii prestigioase locale si internationale, precum si materiale apartinand persoanelor particulare, posesori de documente, obiecte, creatii artistice etc., legate de istoria evreilor atat in Romania cat si in Israel...
Cred ca suntem intr-o faza avansata, in care ne putem gandi ca punerea pietrei de temelie a Muzeului nu mai este un vis indepartat, este ceva real, legat de stabilirea unui termen concret in viitorul foarte apropiat!
Andrei Fischof (inginer, scriitor): Nu am prea multa experienta in acest domeniu, dar e trist ca in societatea israeliana, cu israelieni nascuti in Romania si traind in Israel, nu se accentueaza indeajuns rolul nostru in acest domeniu, chiar se simte adesea o oarecare jena de neinteles din partea generatiei de evrei nascuti in Romania si fauritori, partasi ai faptelor laudabile, atat de uimitoare in Israel, sa recunoasca "vina" de a se fi nascut in Romania si nu undeva in Estul Europei (nota mea: unii dintre ei).
E vina noastra, a celor mai vechi pe pamantul Israelului.
Am trecut si eu in cei 38 de ani aici, prin situatii jenante, in care se facea o diferentiere intrinseca si aproape instinctiva, in mare, intre evreii cu radacini in Transilvania si cei din vechiul Regat, ca o extrapolare a diferentelor de acest fel "mostenite" din pulsul societatii romanesti, acel "noi si ei", atacand radacinile comune in anumite domenii ale celor care au emigrat din Romania.
Generatia nepotilor mei israelieni isi revendica, pe drept, cunoasterea acelor radacini, creandu-se astfel un nou traseu de aducere aminte si de inpamantuire in tara Israelului, in societatea israeliana.
Sigi Sonntag (ziarist):Poporul roman este in primul rand cel cu care am crescut, trait la bine si la rau. Va ramane mereu in sufletele noastre cu amintiri frumoase, exceptand cele din perioada Holocaustului.
Muncitorii romani care au lucrat si lucreaza in tara noastra s-au bucurat si se bucura de un frumos prestigiu pentru harnicia si competenta profesionala.
Multe sunt constructiile care poarta pecetea muncitorilor romani veniti sa ne ajute sa construim tara noastra. Nu ne ramane decat sa le multumim si sa le transmitem sa traiasca in liniste si bucurie!

Lucretia Berzintu
8 martie 2014


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page