Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DOAMNE, CE MINUNE SA FII OM!

Motto: „Iert si eliberez trecutul cu iubire. Aleg sa-mi umplu
Sufletul cu bucurie si fericire eterna!... “


Sunt  sortit sa fiu poetul sufletului in cautare
De fericire, pe pamant strain, cu lupte si dureri,
Unde-nvinge cel ce are tupeul cu bani de sfidare,
Iar crestinii asteapt-ajutorul din Cer, ca strajeri...                                                                      

Prof. Dumitru Buhai

(Continuare din editia precedenta)

Cand iti afli sensul vietii si traiesti ca om – ca om al lui Dumnezeu – simti in sufletul tau fericirea si bucuria mantuirii, caci credinta te-a legat cu Cerul. Fericirea este treapta a bucuriei de maxima intensitate: o stare de multumire sufleteasca intensa si deplina. Fericirea presupune plinatatea bucuriei, pe care o simti si o traiesti, dar se si vede in lumina ochilor tai, pe fata ta, in gesturile si in comportarea ta, care devin molipsitoare, caci transmit in jurul tau uimire si dorinta altora de a fi ca tine, in circumstante asemanatoare. In fericire, auzi vocea lui Dumnezeu ce vorbeste sufletului tau... Si Cerul se coboara  in tine cu bucuria de pace si bine...
Bucuria fericita de om a lui Dumnezeu este o stare de suflet: acea scanteie divina de multumire si bine, pusa in tine de Dumnezeu, care te-a creat unicat. Nu poate altcineva sa-ti toarne bucuria in suflet, cum ai turna apa de izvor rece si buna, intr-un pahar de cristal, si sa dai cuiva din el sa bea, cand este de tot insetat. Sufletul tau poate fi inchis ermetic, iar incuietoarea este pe dinauntru; si doar tu poti descuia bucuriei sa intre, ca sa te faca fericit mantuit... La usa inimii tale, poate sa stea, pentru a intra chiar Urzitorul fericirii tale, a Carui voce o poti descifra, oprindu-te din alergare: „Iata Eu stau la usa si bat. Daca aude cineva glasul Meu si deschide usa "voi intra la el, voi cina cu el; si el cu Mine”( Ap. 3:20). Imparatul vesniciilor: Domnul Isus sta la usa inimii tale si bate... Vei asculta Vocea Bucuriei. Vei deveni om al lui Dumnezeu?
Folosesc aici cuvantul „om” cu sensul de fiinta care crede ca Dumnezeu este Creatorul lui si ca, prin credinta in Mantuitorul Isus, el este salvat si traieste o viata crestina reala si fericita, pregatindu-se, in scoala vietii de pe pamant, pentru vesnicia in Patria de Sus.
Stiu, din experienta vietii mele, ca urcusul bucuriei spre varful fericirii este presarat cu neprevazute incercari neplacute si nedorite, din cauza integritatii de caracter a crestinului, dar la capatul drumului de urcus si experiente, ca o pecete de aprobare si trecere a examenului de o viata, sunt cuvintele Invatatorului ce suna ca un imn al multumirii ce pecetluieste fericirea credinciosului: „Bucurati-va si veseliti-va, pentru ca rasplata voastra este mare in Ceruri, caci tot asa au prigonit pe proorocii, care au fost inainte de voi”. Ce minunat indemn si incurajare de rezistare la orice incercare a bucuriei pe cale!
Cand vorbesc de bucurie, ma refer la bucuria credinciosului, care este superioara altor forme de bucurii efemere, deoarece nu poate ajunge cineva sa aiba bucurie prin Duhul Sfant, pe acest pamant, inainte de a fi cat mai aproape de Dumnezeu, avand pacea in suflet, care deschide calea spre Adevar si Lumina Divina. Darul de bucurie, ajuns la treapta de fericire, ne ajuta sa ne desfatam privirea si sa ne inundam de sentimentele de adanca multumire, cand privim la tot ce este frumos si bun, lasat de Dumnezeu in natura, in om si in lumea aceasta, creata de Tatal Ceresc.
Bucuria si fericirea trebuie invatata, exersata si practicata, ca sa devina parte din noi, asa cum a vrut de la inceput Dumnezeu.
Doamne, ce minune sa fii Om!... Om al lui Dumnezeu....
Daca ai un zambet permanent in sufletul tau, exteriorul vibreaza de bucurie; si atunci toate sunt in ordine si in pace. Fii fericit ca esti tu insuti si bucura-te de tot ce este bun in fiinta ta, lasand si pe altii sa se oglindeasca in aceasta bucurie!
     Dumnezeu te-a creat sa fii Om fericit!
     Sa traim ca oameni ai lui Dumnezeu!  
*
BUCURIA DIN MINE!...

O bucurie a izbucnit in inima mea,
Cum rasar florile primavara-n gradina,
Cand o adiere de liniste-n mine revine,
Ca si cum as fi aruncat acum in Lumina!...

Cantecul de bucurie cel mai minunat
Azi vine cu fosnetul frunzelor verzi;
Si cu ciripitul cintezoiului neastamparat
Ce zburda, din pom in pom, prin livezi...
Este toata bucuria ce se naste spontan,
Clipa de clipa, in imensitatea naturii,
Intre cer si pamant, pe filele scripturii,
Venind din soare, din luna; din Baragan!

 Este o bucurie tesuta-n cute de suflet,
 Cantata-n clipocitul de izvor racoritor
Si-n dangat de clopot; si-n vers de poet
 Ce-si deapana fericirea in versuri de dor!
*
   (Eseu din vol. “PASI SPRE FERICIRE” de prof. Dumitru Buhai)  -   E-mail: ProfBuhaiD@aol.com  

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page