Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

9 MARTIE : PASTRAREA TRADITIILOR ROMÂNESTI ÎN CIPRU

Veronica IVANOVCeea ce ne leaga pe noi, romanii, unii de altii sunt traditiile. Primavara este cea care ne reaminteste ca romancele poarta Martisor, ca pe 8 martie sarbatorim Ziua Femeii, iar pe 9 martie in Romania se mananca Mucenici.
 Mama, Martie, Martisor, Mucenici sunt cuvinte pe care le-am invatat acasa... si pe care le luam cu noi, oriunde ne-am afla. Mama... chipul ei drag ne urmareste oricat de tineri sau de maturi am fi, este cel mai de pret dar pe care Dumnezeu ni l-a facut. Noroc cu tehnica moderna, cu internetul, care face ca dorul sa ne fie alinat, aproape instantaneu.
Luna Martie a venit si parca de fiecare data ne umple sufletul de culoare si voie buna. Reintinerim. Martisorul ne apropie pe unii de altii, chiar prin simplu fapt ca ne este oferit. Ziua femeii, 8 Martie aduce in prim – plan femeia, mama... cea care este unul din stalpii societatii. Ziua de 9 martie vine ca o incununare a acestor evenimente si, cu siguranta pe parcursul celor 9 zile dinainte (Babele) a reusit sa ne faca mai buni.
 Copiii nostri invata la Scoala Romaneasca din Cipru (Nicosia, Limassol, Larnaca, Dali, Pafos si Paralimni) despre traditia purtarii martisorului la romani, dar si cantece si poezii dedicate mamei. La orele de limba si literatura romana se predau ore intregi despre traditiile care ne leaga pe noi romanii, chiar daca suntem la 2000 de kilometri departare de casa.
Astazi, drag mi-a fost sa vad cum romancele au mancat atat mucenici moldovenesti cat si muntenesti (in zeama), unii copii chiar pentru prima data. Atmosfera a fost destinsa, agreabila, s-au facut multe cunostinte... dar eu aveam totusi o apasare pe suflet... moartea tragica a unui roman, de numai 28 de ani cu o seara inainte, datorita excesului de viteza. Am reusit sa vorbesc astazi cu prietena baiatului, care este in momentul de fata la Spitalul General din Larnaca si care a scapat cu viata. Am intrebat-o unde se grabeau atat de tare si de ce nu au oprit la controlul radar de pe autostrada Nicosia - Larnaca... sau macar sa micsoreze viteza. Mi-a spus ca vroiau sa mearga la mare... unde avea probabil sa urmeze o declaratie de dragoste. Nu face parte dintr-o traditie conducerea cu viteza excesiva si fara centura de siguranta si as vrea sa atrag atentia ca este foarte important sa respectam regulile de circulatie, care sunt spre binele nostru. Am prezentat pe scurt participantilor la evenimentul organizat de Alianta Romanilor din Cipru, la Restaurantul Estiades  din Nicosia (MARTIE, MARTISOR, MUCENICI) povestea tragica a tanarului originar din Iasi si am initiat o cheta ad-hoc pentru ajutorarea repatrierii corpului neinsufletit in Romania, strangand suma totala de 135 euro.
Doamna Christina Christodoulou – Todea, presedinta Aliantei si Directoarea Scolii Romanesti din Cipru a multumit doamnelor care au facut cei mai gustosi mucenici, Elena Pintiliescu si Celina Leonidou. Evenimentul a fost un fel de 3 in 1, poate si datorita crizei economice care a pus din ce in ce mai mult stapanire pe Cipru.
„Martie, Martisor, Mucenici!" a dorit sa  marcheze inceputul primaverii, toate doamnele si domnisoarele prezente primind traditionalul Martisor si gustand din atractia culinara a serii – MUCENICI.
O PRIMAVARA CU SANATATE SI TOT CE VA DORITI, DIN PARTEA ALIANTEI ROMANILOR DIN CIPRU!
---------------------------------
Veronica IVANOV
9 martie 2014, Cipru

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page