Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

SCRISOARE DESCHISA ADRESATA MINISTRULUI PENTRU ROMANII DE PRETUTINDENI


FADERE
(Federatia asociatiilor de romani din Europa)

 
Excelentei sale domnului Bogdan Stanoevici, Ministru pentru romanii de pretutindeni

Stimate Domnule Ministru,

Faceti parte din echipa Gvernului condus de Prim Ministrul Victor Ponta si de asemenea conduceti Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni. Pentru aceasta va felicitam si in acelasi timp va dorim mult succes. Consideram ca este o misiune grea si cu multa responsabilitate.
Motivele care ne-au facut sa va trimitem aceasta scrisoare sunt urmatoarele:
-Vrem sa stiti ca aveti tot sprijinul si toata sustinerea noastra pentru o colaborare cu domnia voastra si echipa dumneavoastra pentru binele romanilor din Diaspora.
-Ne-ar placea sa evitati greselile pe care le-au facut predecesorii dumneavoastra care au fost in fruntea Ministerului sau  a DRRRP.
Astazi comunitatile romanesti din Diaspora se sprijina pe cei trei piloni: Bisericile romanesti, Presa romaneasca, Asociatiile de romani. Ele sunt sustinute de sportivi, oameni de cultura si personalitati din orice domeniu care prin munca si imaginea lor fac viata romanilor de afara mai usoara. De fapt orice roman care este in afara tarii, care lucreaza cinstit si este bine integrat este cel mai de pret ambasador al Romaniei.
Stim ca dispuneti de un buget mic si prin intermediul acestei scrisori va rugam sa-i transmiteti domnului Prim Ministru Victor Ponta necesitatea maririi acestuia. Este esential sa inteleaga ca fiecare euro investit in bunastarea lor va duce la stimularea acestora de a trimite cat mai multi bani in tara (in ultimii 7 ani mai mult de 35 Miliarde de Euro). Romanii din Diaspora sunt o buna investitie.   
Asteptam organizarea de intalniri la nivel international unde va rugam sa invitati toate asociatiile fara  discriminari politice. La aceste intalniri va vom prezenta cu siguranta toate problemele cu care se confrunta romanii din Diaspora si liderii comunitatilor romanesti.
FADERE (Federatia asociatiilor de romani din Europa) realizeaza de mai mult timp un sondaj al problemelor care sunt prioritare in ochii romanilor din afara granitelor.
Va vom prezenta 6 dintre aceste puncte:
1. Reducerea taxelor consulare.
Este inadmisibil sa se mentina taxe care sunt si de doua ori mai mari decat ale altor consulate europene care de cele mai multe ori au servicii superioare.
2. Repatrierea de urgenta a corpurilor neinsufletite ale romanilor pentru familiile celor care nu au bani sa o faca.
Asa cum probabil stiti in acest moment sunt multe cazuri de persoane decedate in tarile Europei si care din lipsa de bani a rudelor ele nu au fost repatriate in Romania si au ramas in frigidere din afara tarii. Drama aceasta o traim aproape zilnic cand moare un cetatean roman in afara tarii si cand rudele nu au pregatite sume de la 6 000 la 9 000 euro pentru a repatria corpul. Pana in acest moment Asociatiile si Bisericile au facut eforturi supranaturale pentru a strange bani si a ajuta aceste familii. De cand a venit criza lucrul acesta nu mai este posibil. Rugam Guvernul Romaniei sa creeze un fond care sa serveasca acestui scop.
3. Inlesnirea procesului de vot pentru romanii din Diaspora.
Fie ca este  vorba de votul electronic sau de cel prin corespondenta, sau orice alta forma care sa fie eficienta si sigura, noi o asteptam cu mare nerabdare.
In ultimul timp Partidele Politice din Romania au fost toate de acord ca trebuie gasita o solutie pentru aceasta. Unii au spus ca ideal ar fi Votul prin corespondenta, ceilalti au zis ca dimpotriva, votul electronic este mai bun. Guvernul Romaniei are misiunea ca pana la alegerile prezidentiale din toamna sa gaseasca pentru romanii din afara tarii o forma de vot facila si sigura.
4. Telefon verde pentru romanii din Diaspora.
Am cerut in nenumarate randuri sa se creeze un “telefon verde” la care romanii (din Europa pentru inceput si apoi pentru cei din alte tari din afara Europei) sa poata suna si sa obtina informatii legate de drepturile lor in tara in care s-au mutat, despre munca, sanatate, documente, etc.
5. Transparenta totala la atribuirea fondurilor de la DRRP.
Cerem crearea unei comisii formata din Asociatii romanesti din Diaspora care sa verifice acordarea suventiilor de la DRRP.
6. Identitatea romaneasca.
Va rugam sa sprijiniti organizarea de biblioteci si cursuri de Limba Romana, Geografia Romaniei si Istoria Romaniei pentru copii oriunde exista comunitati importante de romani.
Sunt doar 6 din multele probleme la nivel general cu care se confrunta romanii de afara, insa pe langa acestea mai sunt si cele zonale. Va asiguram ca imediat ce a-ti dat curs rezolvarii acestor probleme va vom prezenta si urmatoarele probleme de interes pentru romanii din Diaspora.
Credem in dumneavoastra si credem ca puteti face ceva bun pentru romanii din afara tarii.
Va multumim si va dorim succes!
Cu deosebita consideratie,
Daniel Tecu                                                                         
Presedinte FADERE
(Federatia asociatiilor de romani din Europa), 17-03-2014

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page