Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Peste 4.000 de manifestanti secui au plecat într-un mars neutorizat prin Târgu Mures; îmbrânceli cu jandarmii


Peste 4.000 de persoane care au participat la comemorarea secuilor martiri de la Targu Mures au pornit, luni seara, intr-un mars neautorizat pe strazile din Targu Mures, unii dintre participanti imbrancindu-se cu fortele de ordine.
Desi marsul catre Prefectura Mures nu a fost autorizat, organizatorul manifestarii, Izsak Balazs, a cerut participantilor la comemorarea din Cartierul 22 Decembrie sa se indrepte pe trotuare catre Prefectura Mures, pentru a depune o petitie prin care se solicita autonomia.
In timpul marsului, o serie de membri ai Organizatiei 64 de Comitate au scandat lozinci cu caracter xenofob, iar in zona Pietei din cartierul 22 decembrie s-au imbrancit cu jandarmii.
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi (IJJ) Mures, Daniel Manea, declarase anterior pentru AGERPRES ca, dupa comemorarea organizata luni dupa amiaza la Monumentul Secuilor Martiri din Targu Mures de Consiliul National Secuiesc (CNS) prin Asociatia Siculitas, nu a fost autorizat niciun mars catre centrul municipiului, asa cum sustin organizatorii, iar persoanele care vor incerca sa scandeze lozinci in fata Institutiei Prefectului vor fi sanctionate conform legii.
Prefectul judetului Mures, Corneliu Grosu, a anuntat sambata ca, in pofida afirmatiilor organizatorilor, marsul nu este autorizat in Targu Mures, in ziua de 10 martie, nici de catre Primaria Targu Mures, nici de catre instanta de judecata si nici de catre Prefectura Mures, iar orice actiune de aceasta natura 'este ilegala si va fi sanctionata potrivit legii'.
Comemorarea de la Monumentul Secuilor Martiri este organizata in memoria a trei intelectuali condamnati la moarte si executati, in 10 martie 1854, la Targu Mures, de catre Armata Austriaca, pentru organizarea unei conspiratii prin care se dorea reizbucnirea unei revolutii, similare celei de la 1848-1849.
Anul trecut, in 10 martie, dupa comemorare, Consiliul National Secuiesc a initiat o actiune prin care a revendicat autonomia teritoriala a tinutului secuiesc, solicitand Guvernului, printr-o petitie, consfintirea acesteia printr-o lege organica.
In acest an, Primaria Targu Mures, la propunerea Comisiei de avizare a evenimentelor publice, nu a mai dat autorizatie pentru organizarea marsului, deoarece la mitingul din 2013 au participat membrii unor organizatii din afara judetului Mures si din Ungaria, intre acestia numarandu-se reprezentanti ai partidului de extrema dreapta Jobbik, ai Garzii Maghiare si ai Organizatiei 64 de Comitate, care au promovat sloganuri xenofobe de genul 'Opincari, plecati acasa!', 'Sa piara Trianonul!', '?inutul Secuiesc nu e Romania!', 'In Bucuresti toti sunt tigani!' etc.
Avizul negativ dat de Primaria Targu Mures a fost atacat in instanta de judecata de organizatorii manifestarii — Asociatia Siculitas — insa Tribunalul Mures a respins ca inadmisibila actiunea.

AGERPRES / (A — autor: Dorina Matis, editor: Marius Fratila
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page