Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Romanii si Razboaiele din CrimeiaVladimir V. Putin, urmasul imparatilor romani, bizantini, seful Federatiei si Bisericii pravoslavnice, protectorul tuturor ortodocsilor, raspunde chemarii majoritatii populatiei si ocupa Crimeia. Ca in Kosovo, dupa dezmembrarea religioasa a Jugoslaviei in ortodocsie, romano-catolicism si islam. Se dezmembreaza si Ucraina, va continua apoi eliberarea tuturor ortodocsilor de influenta occidentala? Romani din Crimeia, Ucraina sunt afectati, ca toti moldo-valahii, care din totdeauna sunt ostaticii Chestiunii (religioase) Orientale: Rusia, protectoarea ortodocsilor de la Pacea de la Kuciuc Kainargi (1774), aspira pe aceasta cale la tronul de la Constantinopol a Imperiului Roman de Rasarit, Bizantin, Otoman, ceea ce nu pot accepta in nici un caz crestinii occidentali si musulmanii.

Primul razboi al Crimeii (1853-1856) a inceput cu o cearta a calugarilor greci si latini la Ierusalim. Sultanul e de partea catolicilor, tarul de cea a ortodocsilor, asa ca rusii ocupa imediat Moldova si Tara Romaneasca. Englejii, francezii, italienii si turcii opresc avantul spre sud al Rusiei si ii scot pe moldo-valahi de sub protectoratul rus si le permit unirea sub Cuza. Mai mult chiar, romanii il aduc pe tron pe printul Carol, un catolic, inacceptabil pentru pravoslavnici. Anglia Franta si Rusia sleite de puteri dupa razboi nu pot opri ascensiunea rapida a Imperiului German, care n-ar fi fost posibila altfel, situatie care a generat apoi doua razboaie mondiale pentru a readuce Germania la un nivel tolerabil si reface si in Europa suprematia anglo-americana in vest si cea ruso-pravoslavnica in est.

Al doilea razboi, sau batalia pentru Crimeia (1943-1944) a sovieticilor cu trupele germano-romane a fost o catastrofa pentru ultimii (dintre romanii: 25.000 morti si 5.000 raniti) si inceputul sfarsitului orientarii spre vest. Regele Mihai incerca sa se salveze prin arestarea lui Antonescu, conducatorului armatei si predarea lui inamicului, care-l ucide. Ex-regele este inca in viata si considera tradarea ca ceva firesc ca si guvernantii de la Bucuresti care-i dau despagubiri. Dupa razboi, Romania este dezmembrata in doua state conduse din nou de oamenii Moscovei, care lichideaza elita provestica si Biserica unita cu Roma, 2.000 de biserici sunt orientate cu baioneta spre al treia Roma. In Lagarul ortodoxo-comunist, in spatele Cortinei de Fier, panortodoxia si panslavismul domina pana in 1989.

Al treilea razboi al Crimeii (2014) este postmodern, nu se respecta dreptul international si nu se mai trage nici un foc de arma, dar dupa succesele rusilor din Siria si Crimeia, Chestiunea (religioasa) Orientala e pe ordinea de zi. La Istanbul s-au intalnit intaistatatorii Bisericilor Ortodoxe pentru a pregati un Sinod Pan-Ortodox - ultimul a avut loc in 787 - in care Putin va da tonul si romanii din Crimeia, Bucovina, Hertza, Transnistria, Moldova sunt in primejdie de a ajunge din nou sub rusi. Romania e in UE/NATO, asa ca „Izolationismul nationalist al Patriarhiei Romane“ este criticat in Vocea Rusiei, pe buna dreptate. Intre Roma si Moscova, moldo-valahii trebuie sa se decida, pentru ca proiectul a patra Roma la Bucuresti a sucombat odata cu Ceausescu, la ordinul Moscovei.

www.viorel-roman.ro
Bremen la 11 martie 2014
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page