Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Ce nu a înteles niciodata UDMR despre guvernare


 
Toate pretentiile UDMR se reduc la steaguri secuiesti, folosirea limbii maghiare, scoli separate, provincii separate, cetateni separati. Nu ar fi mai util, si economic, si social, daca liderii maghiarilor ar lupta pentru integrarea acestora, nu pentru izolarea lor? Vor trai maghiarii mai bine daca fiecare isi va agata cate un steag secuiesc de palarie? Atunci ar fi simplu: le dam steaguri si nu le mai trebuie spitale, pensii sau locuri de munca.
Cu toata reprezentarea lor parlamentara si guvernamentala, zonele locuite majoritar de maghiari sunt campioane la somaj, au drumuri proaste, dar au mare nevoie de steaguri. Iar politicienii lor, in loc sa rezolve izolarea economica si sociala a regiunii, mai adauga cateva steaguri si cateva scoli care sa-i „ajute” pe maghiari sa nu mai stie o boaba romaneste. Dupa care, sigur ca ne trezim cu solicitarea ca institutiile statului din zona sa adopte limba maghiara, pentru ca etnicii respectivi ajung mai rau decat chinezii in Romania, cei din urma macar se straduiesc sa invete limba romana. Dincolo de neconstitutionalitatea implementarii limbii maghiare in institutiile statului roman, unde este folosul pentru dezvoltarea comunitatii maghiare daca totul se inchide acolo intr-un cerc vicios din care nu se mai comunica in afara, iar legaturile cu restul tarii devin imposibile?
Numai la sectarii fanatici mai gasesti o asemenea filozofie de viata: izolarea in sanul propriei comunitati si ruperea legaturilor cu restul societatii, crearea unei lumi inchise in sine care se mai raporteaza doar la sine insasi si la absolut, indiferent cum ar fi definit acesta. In cazul viziunii politice maghiare, absolutul este etnia, tot ce nu este ea e demonic si trebuie inlaturat ca un pacat de moarte. Orizontul mental, ca si in cazul sectelor, este manipulat strict de liderii comunitatii si orice informatie din afara, care ar putea contrazice viziunea absolutista, trebuie cenzurata. Politica maghiara transforma comunitatea etnica respectiva intr-o grupare Amish din care nu se iese si in care nu se intra. Maghiarii ar trebui sa-si dea seama ca ei sunt primii care au de suferit din aceasta politica izolationista, dar, surpriza, ei nu au de unde sa afle pentru ca nu citesc in romana, iar media maghiara este toata directionata spre acelasi deziderat suprem al izolarii. Singura raportare exterioara este la Orasul Sfant de la Budapesta, de unde vin invataturile divine si lumina, precum si niste bani, folositi tot pentru izolare insa, pentru scoli si publicatii maghiare. O granita nevazuta la care liderii lor isi aduc aportul substantial ii inchide in comunitate pe etnicii maghiari aflati in zonele locuite majoritar de aceasta categorie. Spre deosebire de ei, etnicii maghiari care traiesc printre ceilalti se adapteaza si isi vad de treaba, asadar se poate. In interiorul sectei regionale create de politicienii maghiari insa, soarele rasare secuiesc, ca pe steag, dupa care apune in limba maghiara, si asta e tot ce trebuie sa stie un locuitor de acolo. In felul acesta, ei raman prizonierii politicienilor lor, fara alternativa si fara orizont de emancipare. Cine are de castigat e usor sa ne dam seama. La fel si cine are de pierdut…

Bogdan Diaconu(NapocaNews)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page