Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Noul sediul al Institutului Cultural Român de la Madrid, inaugurat cu o expozitie, lecturi si o seara de film


Inaugurarea oficiala a noului sediul al Institutului Cultural Roman de la Madrid are loc in aceasta saptamana si va fi urmata de mai multe evenimente prin intermediul carora institutia spera ca noua casa a culturii romane sa intre in circuitul institutiilor culturale de prestigiu din capitala Spaniei, informeaza un comunicat al ICR.
Noul sediu al ICR Madrid, cu o suprafata de 400 de metri patrati, aflat intr-o cladire de patrimoniu, beneficiaza de instalatii noi, intr-un spatiu care, adaptat fiind la cele mai noi exigente in domeniu, pastreaza cu rigoare arhitectura si ornamentatia specifice unei cladiri emblematice din Madridul mijlocului de secol XIX.
Prietenii culturii romane pot gasi noul sediu al institutiei in Plaza de la Lealtad, chiar langa monumentul ridicat in memoria celor cazuti la 2 Mai 1808, la cativa pasi de Muzeul Prado si vizavi de Muzeul Thyssen-Bornemisza.
Spatiul poate gazdui si expozitii, proiectii de filme sau lansari de carte. Saptamana aceasta vor putea fi admirate la noul sediu cele mai frumoase cladiri din patrimoniul arhitectural romanesc, intr-o expozitie realizata in colaborare cu Uniunea Arhitectilor din Romania, ce reuneste fotografii ale unor cladiri reprezentative, ridicate intre 1892 si 1944.
Selectia fotografiilor face parte dintr-o expozitie mai ampla ce va fi vernisata curand la Colegiul Oficial al Arhitectilor din Madrid.
Sambata, 15 martie, vor avea loc doua sesiuni de lecturi dramatizate de povesti pentru copii, in romana si spaniola, cu texte din opera lui Ion Creanga, de la a carui nastere se implinesc anul acesta 175 de ani.
Duminica, 16 martie, ICR Madrid inaugureaza prima seara de film romanesc din cadrul unui program ce va avea o prezenta lunara, cu filmul din 1979  "Duios Anastasia trecea", in regia lui Alexandru Tatos.
Biblioteca ICR Madrid, una dintre putinele biblioteci din strainatate dedicate culturii romane, documentata profesionist si cu un catalog disponibil online, se va afla din nou la dispozitia cititorilor.
Cursurile de limba romana, care continua sa se bucure de un mare interes, avand cel mai mare numar de elevi dintre toate filiale ICR, se vor defasura in trei sali de curs amenajate in cele mai bune conditii.
In cadrul evenimentelor dedicate Francofoniei, marti, 18 martie, tot la noul sediu al ICR Madrid va putea fi vizionat un amplu documentar dedicat dirijorului si compozitorului Sergiu Celibidache. Joi, 20 martie, va avea loc tot aici o discutie, punctata de secvente cinematografice, despre opera si personalitatea lui Panait Istrati.
AGERPRES/(AS — operator: Diana Bors, autor: Ruxandra Constantinescu, editor: Ionut Mares)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page