Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Corlatean: România este extrem de atenta fata de riscul ca tensiunile din Crimeea sa se extinda în alte regiuni


Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, afirma ca Romania, este ''extrem'' de atenta fata de riscul ca tensiunile din Crimeea sa se extinda in alte regiuni si puncteaza ca Transnistria "a fost un subiect discutat si pe agenda europeana si in agenda bilaterala'' pe care a avut-o la Kiev, ''este o preocupare foarte serioasa legata de aceasta tentatie de realizare a unei conexiuni, a unui brau de conflicte prelungite, inghetate, incepand cu Nagorno-Karabah, cu Abhazia si Osetia de Sud, continuand acum cu tentatia legata de Crimeea, spre Odessa si Transnistria''.
 ''Da, exista o tipologie similara, care a fost folosita de fiecare data, a fost invocata de catre Federatia Rusa un asa-zis drept de ingerinta pentru ca statul inrudit sa protejeze minoritatea inrudita sau proprii cetateni aflati pe teritoriul altui stat. Acest drept nu exista si nu este admis in Dreptul international, drept intre ghilimele. Nu exista un asa-zis drept de ingerinta pentru a proteja niste oameni carora oricum le-ai acordat printr-un proces accelerat foarte multe pasapoarte, in scopuri politice. Or, din acest punct de vedere, comunitatea internationala democratica a fost foarte ferma. Nu intamplator sunt si decizii ale Consiliului Nord-Atlantic legat de anumite masuri in regiune, pentru a proteja securitatea aliatilor si Polonia si Romania, suntem extrem de atenti fata de eventuale evolutii de contagiune in regiune", a spus seful diplomatiei romane, marti, la RFI.
El a precizat ca autoritatile ucrainene au luat decizia de a fi ''mult mai scrupuloase'' si mai ferme in controlul punctelor de trecere la frontiera transnistreana a Republicii Moldova. ''Din Transnistria efectiv au fost deplasate elemente provocatoare spre alte regiuni ale Crimeei. Deci e o profunda preocupare, o urmarire atenta si permanenta a evolutiilor si speram ca prin pozitia politica foarte ferma a Uniunii Europene si a NATO sa putem descuraja orice fel de tentatii in acest sens", a explicat ministrul Corlatean.
AGERPRES/(AS — autor: Cristina Tatu, editor: Mihai Simionescu)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page