Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Situatii din România si Ungaria, prezentate de Viviane Reding ca exemple de amenintari sistemice pentru statul de drept


Corespondentul AGERPRES, Florin Stefan, transmite: Comisarul european pentru justitie, Viviane Reding, a mentionat miercuri situatii din Romania si Ungaria cand i s-a cerut sa prezinte, in cadrul unei conferinte de presa, exemple de amenintari sistemice pentru statul de drept.
Inaltul oficial european a facut aceste afirmatii in contextul prezentarii de catre Comisia Europeana a unui nou cadru privind apararea statului de drept care va fi utilizat ca o procedura prealabila aplicarii articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, care poate duce la suspendarea dreptului de vot in Consiliu al unui stat in cazul unei 'incalcari grave si persistente' a valorilor UE.
'Pot sa va dau exemple de amenintari sistemice din trecutul recent. Sa incerci sa desfiintezi Curtea Constitutionala pe motiv ca a criticat prea des tipul de legi propuse de guvern. Asta s-a intamplat in Romania. Sau sa ameninti independenta justitiei, a judecatorilor, acesta a fost cazul in Ungaria. In mod normal, tribunalele din statele membre ar trebui sa fie capabile sa rezolve problemele. Dar daca acestea nu mai sunt tribunale intr-un mod democratic si independent, daca nu mai pot functiona, atunci avem o problema sistemica', a declarat Reding, intr-o conferinta de presa.
Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, prezent si el la conferinta de presa, a declarat ca executivul comunitar are atat autoritatea legala, cat si pe cea morala pentru a actiona in astfel de cazuri.
'Am fost mandru cand au fost unele cazuri in ultima vreme in Europa si atunci, imediat, diverse institutii s-a intors spre Comisie. Ce veti face? Asta arata ca CE are nu doar autoritatea legala, ci si pe cea morala pentru a actiona in aceste cazuri', a spus Barroso.
Conform noului cadru adoptat de CE, in cazul in care exista indicii clare ale unei amenintari sistemice la adresa statului de drept dintr-un stat membru, Comisia poate lansa o 'procedura prealabila procedurii prevazute la articolul 7', initiind un dialog cu statul membru respectiv.
In prima etapa, CE va colecta si va examina toate informatiile relevante si va stabili daca exista indicii clare ale unei amenintari sistemice la adresa statului de drept. In cazul in care va stabili ca aceasta exista, CE va initia un dialog cu statul in cauza prin trimiterea unui 'aviz privind statul de drept', care va constitui un avertisment pentru statul membru, si justificarea motivelor sale de ingrijorare. Executivul comunitar va da statului membru vizat posibilitatea de a raspunde.
Intr-o a doua etapa, cu exceptia cazului in care chestiunea a fost deja solutionata, CE va emite o 'recomandare privind statul de drept' adresata tarii respecte. Practic, CE va recomanda public statului membru ca, intr-un termen stabilit, sa rezolve problemele identificate si sa o informeze cu privire la masurile luate.
In a treia si ultima etapa, CE va monitoriza masurile adoptate de statul membru ca urmare a recomandarii. Daca nu se ia nicio masura satisfacatoare in termenul stabilit, Comisia poate recurge la unul dintre mecanismele prevazute la articolul 7 din Tratatul UE.
AGERPRES/(editor: Ionut Mares)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page