Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Covasna: Documente inedite despre Revolutia pasoptista, prezentate la Sfântu Gheorghe


Cercetari documentare inedite despre Revolutia de la 1848, din perspectiva istoriografiei romanesti, au fost prezentate marti, in cadrul unui simpozion organizat la Sfantu Gheorghe de Centrul European de Studii Covasna-Harghita, la care au participat istorici, muzeografi, arhivisti, profesori si preoti din Bucuresti, Cluj, Mures, Prahova, Brasov, Bistrita, Harghita si Covasna.
Specialistii prezenti au punctat in mod special consecintele pe care evenimentele de la 1848 le-au avut asupra romanilor din sud-estul Transilvaniei.
'Lucrarile prezentate la simpozion, prin noutatea informatiei, prin acuratetea realizarii stiintifice, prin mesajul lor, se situeaza in prim planul demersurilor oneste ale istoriografiei romanesti de a reconstitui o perioada importanta a istoriei Transilvaniei. Pentru societatea stiintifica romaneasca, pentru publicul larg, noile cercetari aduc o mare bogatie de informatie despre diferitele aspecte mai putin cunoscute si sensibile ale Revolutiei pasoptiste si ale ecourilor ei pana in zilele noastre', precizeaza intr-un comunicat de presa, directorul Centrului, dr. Ioan Lacatusu.
Participantii la simpozion si-au exprimat nemultumirea fata de 'falsificarea' istoriei de catre mediile maghiare, care refuza sa recunoasca si sa-si asume trecutul.
'Continuarea, din partea maghiara, a situarii intr-o istorie imaginara, cu omisiuni esentiale asupra atrocitatilor comise de secui si maghiari impotriva romanilor la 1848, cultivarea cu mare pompa doar a memoriei catorva martiri secui pedepsiti de imperiali in 1849, in timp ce nu se manifesta nicio raportare cu pietate fata de numeroasele victime romanesti la Revolutia pasoptista, seamana mai mult cu o sfidare a romanilor decat un act de piosenie. De aceea este imperios necesar ca, mai cu seama in judetele Covasna, Harghita si Mures, sa se ridice monumente care sa cinsteasca memoria jertfelor romanesti, un act de dreptate istorica, ocultata pana in prezent de vitregiile vremilor', se arata in documentul citat.
Comunicarile stiintifice prezentate in cadrul simpozionului vor fi editate in publicatiile Centrului European de Studii. Evenimentul, organizat in colaborare cu Liga Cultural-crestina 'Andrei ?aguna', a avut loc in avanpremiera zilei de 15 martie, cand comunitatea maghiara din Transilvania sarbatoreste Ziua maghiarilor de pretutindeni, ce marcheaza din punct de vedere istoric izbucnirea Revolutiei pasoptiste in Ungaria, devenita un simbol al libertatii.
AGERPRES / (AS — autor: Oana Malina Negrea, editor: Marius Fratila)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page